Šport > Nogomet
8 ogledov

Barcelona zmlela Osasuno in se drži Madridčanov

Martino Barcelona Osasuna Liga BBVA Španija prvenstvo
1/22
EPA
Real Madrid je z golom Cristiana Ronalda v Málagi prišel do prigarane zmage, s katero je pred "El Clásicom" ohranil prednost pred Barcelono (1:0). Diego Costa pognal Atlético mimo Espanyola (1:0), Barça v nedeljo napolnila mrežo Osasune (7:0).

Barcelona je ob novih zmagah obeh madridskih velikanov nujno potrebovala nove tri točke s katerimi bi se še obdržala v igri za naslov. Nasprotnik je bila nuegodna Osasuna, ki jim je letos že odtegnila dve točki, za kar pa so bili danes toliko bolj kaznovani, čeprav je Barça igrala brez branilskega dvojca Gerard Pique - Carles Puyol in kljub temu, da je Neymar tekmo presedel na klopi za rezervne nogometaše. Na krilih Lionela Messija, ki je dosegel tri zadetke, je blaugrana slavila s kar 7:0 in tako ostala na štirih točkah oddaljenosti od naslova. 

Domači dodobra kaznovali razveljavljen gol gostov

Tekma se je začela precej počasi, Katalonci so imeli posest, ne pa tudi lepih priložnosti. Potem pa so nenadoma udarili goste, ki prišli do zadetka, a je bil ta razveljavljen, saj je Oriol Riera pred strelom stal v prepovedanem položaju. Gostje so tako dali domačim zgodaj vedeti, da tudi danes z njimi ne bo šale. Pritisk in črvsta obramba Osasune pa sta zdržala vsega 17 minut. 

Kombiniranje in preigravanje v kazenskem prostoru nasprotnika se je končalo s podajo do Lionela Messija, ki je žogo mojstrsko preusmeril ob vratnici v mrežo Osasune in Barço zgodaj popeljal v vodstvo. To bi lahko bilo nekaj minut kasneje še višje, a je Alexis Sanchez po podaji Messija meril prek vrat. Čilenec pa ni potreboval dolgo, da se je odkupil. Podaja Jordija Albe mu je očitno bolj ugajala, saj ni imel težav, da jo je spremenil v zadetek za vodstvo svoje ekipe z 2:0

Pedro potreboval številne priložnosti, Tello le dotik

Z zadetkoma je Barcelona prevzela popoln nadzor nad tekmo in srečanje so nadaljevali z zvrhano mero samozavesti. Te je imel obilico tudi Andres Iniesta, ki je v popolnoma ne-barcelovski maniri sprožil z razdalje in mojstrsko premagal vratarja Andresa. Ta je pokazal kar nekaj znanja in sreče, da njegova mreža do konca prvega polčasa ni gostila še kakšne žoge po strelih Danija Alvesa, Xavija in Pedra.

Slednji je bil prvi, ki je v drugem polčasu resneje zapretil. Po sprejemu žoge se je Španec lepo obrnil, stekel v kazenski prostor a žogo vnovič poslal mimo vrat nasprotnika. Nadaljevanje je bilo precej mirno, sem ter tja je zadišalo po priložnosti na obeh straneh, a dlje od vonja ni prišlo. No vsaj do trenutka, ko je Iniesta lepo našel Messija v kazenskem prostoru, ta pa je izkoristil tisto malo prostora kar ga je imel in povišal na 4:0. Po dolgi podaji Valdesa in predložku Pedra bi Argentinec prav lahko zadel še tretjič, a je nekoliko presentljivo zgrešil 'prazna vrata'.

Je pa zato toliko bolj malo potreboval Christian Tello, da se je prvič letos vpisal med strelce. Le dobro minuto po vstopu na igrišče je mladi anpadalec s precejšnje razdalje poskrbel za grom petarde na Camp Nouu. To pa še ni bilo vse. Nekaj minut pred koncem je Dani Alves lepo podal do Messija, ki je imel dovolj časa da se je ustavil in še malce pogledal preden je dosegel tretji zadetek na tekmi. Tudi sam je nato pokazal nekaj nesebičnosti, ko je s podajo omogočil tudi Pedru, da se po številnih zapravljenih priložnostih le vpiše med strelce. 

Real ohranil prednost na vrhu

Teden pred morda odločilnim "El Clásicom" je Real Madrid ohranil prednost pred Barcelono, slavje po zmagovitem golu Cristiana Ronalda pa je skazila poškodba stegenske mišice napadalca Karima Benzemaja.

Beli balet pred veliko tekmo na Santiagu Bernabéuu vodi za štiri točke. Na težkem gostovanju v Malagi so na La Rosaledi hitro povedli, nato pa zaradi zapravljivosti pred golom do konca trpeli za zmago.

Caballero tokrat nemočen proti Cristianu

Ronaldo je na polovici prvega polčasa zabil izvrsten gol po samostojni akciji z roba kazenskega prostora, njegov neubranljivi strel pa je premagal tudi izjemnega argentinskega vratarja Willyja Caballera, ki je Portugalca že na toliko tekmah spravljal ob živce.

Málaga nekdanjega Realovega vezista Bernda Schusterja se je sicer borila, a ob nerazpoloženem Roqueju Santa Cruzu niso umeli udarne "igle" za šok proti velikanu. Isco je na povratku domov zapravil izvrstno priložnost in dobil ovacije ob menjavi, Real pa je takrat že zaskrbljeno pogledoval proti Benzemaju, ki je po trku z Ronaldom v prvem polčasu skušal nadaljevati s tekmo, a jo nato vseeno zapustil. 

Di María rešen za "Clásico"

Kot je že navada v Španiji, je tudi tokratna tekma minila v znamenju spornih odločitev – Real bi po čistem prekršku Marcosa Angelerija že v prvih minutah moral dobiti najstrožjo kazen, a glavni sodnik Juan Martínez Munuera ni reagiral na padec Garetha Bala, kasneje pa je Pepe z grozljivim startom s podplatom še razmesaril koleno rojaku Dudi, a ni bil izključen.

Da ne bo imel težav s kartoni okrog velikega derbija, je Realov branilec Sergio Ramos poskrbel že v prejšnjem kolu in suspendiran izpustil sobotni obračun, ki ga je namesto njega začel Raphaël Varane. Ángel Di Maria ni imel sreče in morda tudi iz preventivnih razlogov ostal na klopi, a le dokler ga trener Carlo Ancelotti ni bil prisiljen aktivirati zaradi poškodbe Benzemaja.

López ostal nepremagan

Nordin Amrabat je s soigralci sicer obetavno začel in pritiskal na goste, ki pa so po 23 minutah igre povedli, ko je Ronaldo dobil odločno preveč prostora na robu kazenskega prostora in ob vratnici ukanil Caballera. Portugalec bi lahko takoj tudi podvojil vodstvo belega baleta, a je Argentinec tako kot na prejšnjih dvobojih pokazal, zakaj je eden najboljših vratarjev La Lige.

Po prihodu Di Maríe po pol ure igre je Real bolj povezal niti igre, prav po podaji rezervista pa je imel Isco izjemno priložnost, a jo pred nekdanjim soigralcem zapravil. Real je imel v drugem polčasu kar nekaj težav z branjenjem vodstva, žogo so le stežka držali v svoji posesti, toda Santa Cruzu in soigralcem ni uspelo premagati Diega Lópeza.

Costa glavni "indijanec", Atlético ostal blizu

Dve uri kasneje je Realov mestni tekmec Atlético znova odgovoril z enako mero in z golom svojega najboljšega strelca Diega Coste odpravil čvrsti Espanyol.

Čeprav mu sodniki še kar nočejo dosoditi najstrožje kazni, novopečeni španski reprezentant, ki za svojo posvojeno domovino še ni odigral uradne (neprijateljske) tekme, je v prvem polčasu padel pod prekrškom Juana Rafaela Fuentesa, a sodnik Pedro Jesús Pérez Montero ni reagiral, vseeno pa je Costa po slabem začetku novega leta zabil že svoj 22. gol ligaške sezone.

Pred naslednjim kolom, ko bo točke izgubil najmanj eden od dveh tekmecev za naslov prvaka, je bila zmaga za varovance Diega Simeoneja toliko slajša.

Courtois v nezavesti po udarcu v glavo

Rdeče-beli v izenačenem obračunu niso blesteli in medtem, ko so jalovo napadali, bi lahko gostje iz katalonske prestolnice nevarno "pičili" iz protinapadov. Costa je v 55. minuti po prihodu v igro glavnega domačega vezista Kokeja kljub vsemu končno uspel pobegniti gostujoči obrambi. Brazilec je z levico matiral nemočnega Kika Casillo.

Espanyol si večjih priložnosti do konca sicer ni pripravil, je pa moral Atlético zdržati tudi v obilnem sodnikovem dodatku, ki je bil na sporedu zaradi pomoči vratarju Thibautu Courtoisu. Belgijec je za trenutek nezavesten obležal na zelenici po močnem udarcu s kolenom v glavo Jhona Córdobe, a se vseeno pobral in rahlo "grogiran" ubranil vse poskuse Kataloncev.

Španska liga, 28. kolo:

Getafe : Granada 3:3 (2:1)
Marica (7), López (39), Lafita (72); Riki (35), El-Arabi (62, 77)
RK: Escudero (80/Getafe); Iturra (69/Granada)

Levante : Celta Vigo 0:1 (0:1)
Nolito (19)
Barral (Levante) je v 61. minuti zapravil enajstmetrovko.

Rayo Vallecano : Almería 3:1 (1:0)
Bueno (38), Larrivey (57, 77); Soriano (72)

Málaga : Real Madrid 0:1 (0:1)
Ronaldo (23)

Atlético Madrid : Espanyol 1:0 (0:0)
Costa (55)

Elche : Real Betis 0:0 

Barcelona : Osasuna 7:0 (3:0)
Messi (18, 64, 88), Sanchez (22), Iniesta (34), Tello (79), Pedro (91)

Sevilla : Valladolid 4:1 (2:0)
Rakitić (23/11-m), Gameiro (41, 65/11-m), Figueras (75); Guerra (76)

Real Sociedad : Valencia 1:0 (0:0)
Agirretxe (61)

Ponedeljek ob 22.00:
Villarreal - Athletic Bilbao

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.