Šport > Nogomet
50 ogledov

Barçine zvezde dovolj samo za remi Katalonije

Katalonija Nigerija prijateljska tekma Barcelona katalonska zastava
1/6
EPA
Izbrana vrsta Katalonije je na prijateljski tekmi z Nigerijo remizirala v Barceloni (1:1). Selektor Johan Cruyff je na svoji zadnji tekmi v tej funkciji tako ostal nepremagan. Katalonci so pod njegovim vodstvom premagali tudi Argentino. Na stadionu Espanyola, kjer so zbrani spet izražali svojo željo po odcepitvi, so igrali številni člani Barcelone.

Nizozemska nogometna legenda Johan Cruyff se je v sredo poslovil s selektorskega mesta reprezentance Katalonije. Slovo od reprezentance, ki večinoma igra le eno tekmo na leto, je napovedal že pred meseci, na zadnji tekmi pa je njegovo moštvo igralo neodločeno 1:1 z Nigerijo. Za slednjo je bila tekma ena zadnjih priprav na bližnji Afriški pokal narodov.

Cruyff je Katalonce vodil od leta 2009, v njegovi statistki pa je zmaga s 4:2 proti Argentini in s 4:0 proti Hondurasu, s Tunizijo je bil izid 0:0, danes pa z Nigerijo 1:1. Nizozemec je bil nekoč kot igralec in trener tesno povezan tudi s katalonskim nogometnim ponosom Barcelono.

Na zadnji tekmi selektorja Cruyffa se je na stadionu Cornellá-El Prat, domu druge barcelonske ekipe Espanyol, zbralo več kot 27.000 navijačev. Na delu so videli številne najboljše katalonske nogometaše, tudi zvezdnike Barcelone Gerarda Piquéja, Carlesa Puyola, Xavija Hernándeza, Martína Montoyo ter nekdanjega Barcinega igralca Bojana Krkića.

Zaenkrat zgolj prijateljske tekme

Domače je v vodstvo popeljal Sergio González z bele točke v tretji minuti, izenačil je Bright Dike v 55. minuti. Katalonska nogometna zveza nima takšnega statusa, kot ga imajo deli Velike Britanije Wales, Anglija, Škotska in Severna Irska, ki lahko igrajo na uradnih tekmovanjih pod okriljem evropske in mednarodne nogometne zveze.

Kataloncem tako preostanejo le prijateljske tekme, članska selekcija igra v povprečju le eno na leto. V deželi na severovzhodu Španije so se ob nedavnih parlamentarnih volitvah sicer okrepile težnje po odcepitvi, s katero bi Katalonija verjetno dobila tudi svojo lastno reprezentanco, ki bi se lahko potegovala za nastope na največjih tekmovanjih.

Reprezentanca gotovo ne bi bila od muh, saj so Katalonijo, ki je le za nekaj tisoč kvadratnih kilometrov večja od Slovenije, na njenem območju pa živi 7,5 milijona ljudi, v sredo predstavljali naslednji igralci (vratar Barcelone Víctor Valdés je nastop zaradi poškodbe odpovedal):

Kiko CasillaSergio GarcíaVíctor Sánchez,Sergio Tejera, Joan Verdú (vsi Espanyol), Jordi AlbaMarc BartraSergio BusquetsXavi HernándezMartín MontoyaGerard Piqué, Carles PuyolSergi Roberto, Cristian Tello (vsi Barcelona), Bojan Krkić (AC Milan), Jordi Codina, Álvaro Vázquez (oba Getafe), Jordi Amat, Piti (Rayo Vallecano), Jonathan Soriano (Red Bull Salzburg) in Sergio González (brez kluba).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.