Šport > Nogomet
0 ogledov

Baselska policija se bo preoblekla

Euro_main Žurnal24 main
Za varnost bo na prihajajočem nogometnem evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici brezhibno poskrbljeno. Predpriprave že dolgo potekajo in so v zaključni fazi.

Evropska nogometna zveza (UEFA) je gotovo zadovoljna, da se na evropsko prvenstvo ni uvrstila Anglija, vendar pa kljub temu ničesar ne prepušča naključju. Čeprav je angleška vlada z rigoroznimi ukrepi skorajda izničila možnost divjanja huliganov na stadionih v domačem prvenstvu, pa mnogo že obtoženih nasilnežev potuje na gostovanja s svojo reprezentanco. Skrb manj za organizatorje torej. Pri skrbi za mir bo avstrijski in švicarski policiji na pomoč priskočilo kar 2500 tujih policistov. Največ jih bo na prizorišče poslala Nemčija (1700), sledijo pa Francija (750), Hrvaška (31), Poljska (25), Švedska (15), Grčija (12) ter Rusija in Španija (11).

Organizatorji ne želijo ničesar prepustiti slučaju. © Reuters

 
Za zdaj priprave na veliki poletni dogodek potekajo v skladu z načrti. Vendar pa je seveda vedno dovolj prostora za izboljšave. "Še vedno prevladuje mnenje, da je dialog primeren le, ko je položaj miren," pravi nizozemski strokovnjak za varnost Otto Adang , ki je že v lanskem letu opravil kar nekaj preverjanja pri obeh prirediteljicah. "Dialog je vselej ključen, tudi ko se zdi, da vse uhaja nadzoru. Policija razume bistvo te filozofije, bo pa potrebno to znanj udejanjiti v praksi."

 

Preberite še ...

Avstrijci z izobčencem
Peticija za Del Piera

"Pomembno je, da varnostniki v vseh navijačev ne prepoznajo potencialnih huliganov, pač pa ljudi, ki se želijo predvsem zabavati. Takih je zagotovo vsaj 99 odstotkov. Prireditelji se morajo obnašati kot dobri gostitelji, vse dokler se kdo ne začne obnašati kot slab gost," pravi Nizozemec. Adang se je dotaknil tudi mednarodnega policijskega sodelovanja. "Sodelovanje je pomembno, ključno pa je, da se vsi držijo skupne varnostne strategije."

Na posebno težavo so naleteli policisti v švicarskem Baslu, ki bodo morali spremeniti barvo svojih prepoznavnih jopičev. Ti so namreč oranžne barve, ker pa bodo v mestu gostovali tudi Nizozemski navijači, ki seveda prisegajo prav v oranžno opremo, se bodo organi miru temu primerno odzvali.

Legendarna nogometaša Marco van Baste in Michel Platini. Prvi je selektor Nizozemske, drugi pa predsednik UEFA. © Reuters

 
"O tem smo razmišljali takoj po žrebu," pravi šef baselske policije Stefan Blaettler . "Verjetno bomo jopiče kar odstranili in se bolj posvetili prepoznavnosti naših čepic."   Euro 2008 bo največja vojna operacija po drugi svetovni vojni. Švicarji bodo na varovalno misijo poslali kar 15 tisoč vojakov, katerih delo bo skupno stalo okoli 10 milijonov švicarskih frankov. Največji nogometni dogodek leta bo v živo in po televiziji spremljalo kar 4,8 milijarde ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.