Šport > Nogomet
16 ogledov

Bavarci iščejo odgovore: "To je bil debakel!"

Casillas Modrić Ronaldo Khedira Bayern München Real Madrid Liga prvakov polfinal EPA
Real Madrid je pripravil teren za zgodovinski prvi mestni derbi v finalu Lige prvakov. 15. in 16. gol Cristiana Ronalda in maščevanje Sergia Ramosa vratarju Manuelu Neuerju le dve od najzanimivejših zgodb norega večera v Münchnu ...

Zinedine Zidane, ki je Real Madridu leta 2002 v njegovem zadnjem finalu Lige prvakov prinesel rekordni deveti naslov, je bil tokrat kot pomočnik trenerja Carla Ancelottija le navdušeni spremljevalec ekshibicije belega baleta. Nasledniki francoskega čarodeja in njegovih glasgowskih soigralcev, med katerimi je bil tudi eden izmed tokratnih junakov Iker Casillas, ki se je kot najmlajši vratar v zgodovini na Hampden Parku vpisal v nogometne učbenike, so na povratni tekmi v Münchnu "izbrisali" Bayern in zdaj mirno pričakujejo finalnega nasprotnika v Lizboni.

Branilec Sergio Ramos je bil nepričakovani junak kraljevega kluba z dvema goloma v neverjetnem prvem polčasu, ko je z glavo dvakrat matiral starega znanca Manuela Neuerja. Nemški vratar se je Sevillčanu prek Twitterja posmehoval po zadnjem medsebojnem polfinalu leta 2012, ko je Ramos tako kot Cristiano Ronaldo, tudi Portugalec je na Allianz Areni zadel dvakrat in podrl strelski rekord za eno sezono najelitnejšega evropskega tekmovanja, zapravil najstrožjo kazen v trilerju na Santiagu Bernabéuu.

Ramos: Liga prvakov mi je bila "dolžna"

"To, da sem zabil dva gola, je najmanj pomembno. To je sicer nekaj najboljšega za vsakega igralca, toda pomembna je ekipa. Nocoj je Madrid igral na ravni, ki jo bo prepoznal ves svet. Ta zmaga je imela žig Reala in zabiti dva gola je sanjsko. Liga prvakov mi je bila 'dolžna', še posebej proti Bayernu. Zaradi enajstmetrovke, zaradi gola, ki so mi ga razveljavili tu. In, preden me vprašate, bi želel ta gol posvetiti svojemu prijatelju Mundiju. Drugega pa očetu," je po tekmi za špansko državno televizijo TVE dejal Ramos.

"Včasih tu na igrišču trpiš manj. Uživali smo, vsi smo pustili svoje duše, in če reči eno leto ne gredo po načrtih, gredo drugo leto. Finale v Lizboni je sanjski. Odigrali smo popolno tekmo. Treba se je zahvaliti navijačem, ki so se izkazali, in vsem tistim, ki so doma in uživajo."

Ancelottiju žal za Alonsa

Ob rekordu Ronalda, slednji je presegel rekord 14 zadetkov Joséja Altafinija in Lionela Messija v eni sezoni LP, je bila praktično edina slaba novica suspenz Xabija Alonsa. Eden izmed ključnih členov moštva je za nepotreben start v prvem polčasu dobil rumeni karton, zaradi katerega ne bo smel nastopiti na stadionu luči.

Bale Bayern München Real Madrid Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA
"Žal nam je za Xabija, ki je malce žalosten, toda pomembno je, da bo Madrid igral v finalu, ki ga moramo dobiti. Igralci so odigrali zelo dobro. Ogromne čestitke vsem," je takoj po obračunu na Allianz Areni dejal Carlo Ancelotti. Italijan je nadaljeval svoj münchenski niz zmag, obenem pa ekipo, ki je zgodovinsko vedno znova razočarala na Bavarskem, popeljal do antologijskega slavja s skupnih 5:0. 

Nepravično pravilo

"Ko delaš kot ekipa, pride do izraza kakovost in nastane popolna tekma," je dodal Ancelotti. "Jaz sem že zmagoval v Münchnu, in to mi je dajalo samozavest. V Münchnu sem imel dober niz, toda moram se zahvaliti igralcem in vsem drugim, ker po 12 letih Madrid igra v finalu. Verjamem, da je bil to naš prvi cilj. Priti v finale Lige prvakov je dobro. Povratne tekme v Dortmundu nismo odigrali dobro, toda od takrat naprej smo zelo dobri. To je zmaga, nič več kot to, proti močni ekipi, ki je lani osvojila naslov. Tu se vse konča. Blokirali smo njihovo igro in si zaslužili zmago. Toda to ni konec filozofije. Bayern bo nadaljeval svojo igro, filozofija (Josepa) Guardiole se bo nadaljevala, ker je zmagoval in zmagoval. Priti v finale po 12 letih je bil velik cilj in ponosen sem, da mi je to uspelo z ekipo. Ko sem prišel k Realu, je bilo v zraku čutiti nekaj posebnega, bila je posebna atmosfera."

"Sčasoma, upam, bom pozabil na to. Zdi se mi, da je bil karton precej dvomljiv," se je glasil komentar nesrečnega Alonsa. "Prekršek je bil. Zdi se mi, da je bolj kot karton nepravično samo pravilo. Da zaradi kartona izpustiš finale, ni pravično. Upam, da bomo zmagali v finalu, da bom lahko pozabil na vse skupaj. Tri leta smo izpadali v polfinalih, želeli smo odigrati tekmo, ki se je bodo spominjali. Res pa je, da takšne tekme ni mogel pričakovati nihče. Zdaj hočemo dobiti finale. To smo si močno želeli. Odigrali smo popolno tekmo. Si ta skupina igralcev zasluži naslov? Tega si ne zaslužiš, lahko ga le osvojiš."

Rummenigge: To je bil debakel

Bayernu je Real tako vsem preostalim prvakom v novejši zgodovini Lige prvakov vzel možnost ubranitve naslova. Izvršni direktor kluba Karl-Heinz Rummenigge, ki je Špancem slikovito napovedal pekel, v katerem bodo "gorela tudi drevesa", je Allianz Areno zapustil osramočen, tako kot preostali člani "Die Roten".

"Bolje je, da ne rečem ničesar. Nasprotnik je jasno prevladoval. To je bil debakel," je dejal Rummenigge, a ni želel izpostaviti krivde trenerja Josepa Guardiole: "Imamo zelo kompetentnega trenerja. Vpisali smo poraz, ki boli, toda zdaj ni treba vsega postavljati pod vprašaj. Poleg vsega je Real igral izjemno, to je treba reči."

Pep videl le en nogometni razlog – slabo igro

Guardiola sam je na novinarski konferenci izpostavil slabo predstavo svojega moštva, ki je bila po njegovem mnenju edini razlog za prepričljiv poraz. Katalonec je v nekaj dneh preživel že tretji udarec, potem ko je v sredo prvič v karieri izgubil na Bernabéuu, dva dni kasneje pa ga je za večno zapustil dolgoletni sodelavec in prijatelj Tito Vilanova.

"Vse se vrti okoli tega, da igraš dobro. Preživel sem veliko težkih udarcev, ta je eden od teh. Zabili so nam dva gola iz prostih strelov. Igrali smo zelo slabo, to je edini razlog. Ni drugega, to je nogometni razlog," je dejal Guardiola.

"Kadar igraš slabo, daješ veliko priložnosti," je nadaljeval Katalonec. "Začeli smo zelo napeti in prišel je njihov gol. Ta poraz ima samo eno nogometno pojasnilo. Čestitke Madridu. Zaslužili so si, predvsem zaradi prvega polčasa. Za nas je to naporen večer. Še naprej sem ponosen na svojo ekipo. Razlog za poraz ni povezan s posestjo. Igra se z žogo in nato so tu druge reči. Mi nismo igrali dobro. Dobro smo opravili delo v Madridu, toda ne v prvem polčasu tukaj. Kadar nimaš nadzora, nimaš možnosti, tako jasno je to."

"Krivda igralcev? Ne, le velika napaka trenerja"

Guardiola razlogov za poraz ni iskal v slabi obrambni predstavi, potem ko je Bayern vse realistične možnosti za napredovanje zapravil po dveh standardnih situacijah, enem kotu in prostem strelu, po katerih je Ramos kot prvi branilec v zgodovini na tekmah polfinala zabil kar dva zadetka.

"Karkoli rečeš po 0:4, nima smisla. Ne vem, ali smo na 27 tekmah dobili dva gola iz standardnih situacij. V Bundesligi so igralci zelo visoki, tam naš sistem dobro deluje. Ko igraš dobro, si zbran, dobro delaš v napadu in obrambi, vse ti gre od nog. Ko napadalno ne funkcioniraš, se to pozna tudi v obrambi. Ali pričakujem kritike? Da, da, jih," je dodal Guardiola.

"Krivda igralcev? Šlo je za veliko napako trenerja. Poznam igralce, vem, kako igramo. Govorimo in vedno si želimo izboljšati igro na sredini. Izbral sem igralce za nadzor situacij, ki se pojavijo med tekmo, z namenom, da ne bi bili izpostavljeni protinapadom. Drugi igralci bi nam na prejšnjih tekmah, denimo (Danny) Welbeck, lahko povzročali težave, a nam jih niso. Tudi Madrid nam jih ni na prvi tekmi. Igralci so vedno tekli, dali so vse od sebe, želeli so odigrati dobro tekmo. Razlog za izpad je bil, da nismo izkoristili lastne kakovosti. Nisem utrujen, vem, da mora ta ekipa dobiti vse tekme, da bi bili vsi zadovoljni. Včasih to ni mogoče. Po osvojenem 'trojčku' bi lahko le izenačili lansko leto. Ni nam uspelo. Od tu naprej vem, kako lahko še zrastemo kot ekipa. Šport je takšen, ena ekipa je bila boljša. Menim, da smo bili dobri, toda v prvem polčasu smo prepustili najpomembnejši položaj, ki je sredina igrišča. Vsaj tako jaz razumem nogomet."

Robben Bayern München Real Madrid Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA

Beckenbauer: Če Hamburg tega ne izkoristi, si zasluži drugo ligo!

Izpad Bayerna je znova odprl vrata kritičnemu častnemu predsedniku kluba Franzu Beckenbauerju, ki več kot očitno ne goji niti najmanjše ljubezni do lika in dela trenerja Guardiole. Katalonca je "Kaiser" kritiziral praktično celo sezono, tudi tokratne izjave legendarnega branilca pa so še kako odmevale v nemških medijih.

"Bayern ni v dobrem stanju. To je nekaj, kar vemo že več tednov," je za televizijo Sky, kjer redno komentira tekme Münchenčanov, dejal Beckenbauer. "Od avgusta, ko se je zečela sezona, do nekaj tednov nazaj so igrali na najvišji ravni z največjo zbranostjo. Nato se je začelo obdobje slabosti in slabe zbranosti, ki traja vse do danes. Razočaranje je ogromno. Če Hamburg ne izkoristi priložnosti proti tako ranjenemu Bayernu, potem si zasluži iti v drugo ligo! Real je znova odigral izvrstno, že prvo tekmo bi lahko dobil z višjim rezultatom. Zasluženo je zmagal in zasluži si igrati v finalu."

Komentarjev 2
  • topabo 09:20 30.april 2014.

    žurnal24, med prebiranjem vaših odstavkov v poševnih črkah, torej zapisan komentar neke osebe, med prebiranjem nikoli ne veš kdo je oseba ki odaja takšen kometar, šele na koncu pa " je po tekmi za špansko državno televizijo TVE dejal Ramos" ...prikaži več ali pa "je dejal Guardiola". Bralci bi že radi vedeli, ko začnemo brat odstavek, kdo je izrekel te stavke, tako da med prebiranjem ocenjuješ in razmišlajš komentar te osebe. Ne pa da bereš v prazno. To je zelo moteče. Na začetku komentarja bi moralo biti napisano kdo je izjavil naslednji komentar. Ponavadi predem grem brat komentar, med vrsticami ali nam koncu komentarja poiščem osebo, ki je to izjavil. Vendar pri takšnem obsežnem članku mi prej mine in grem na drugo spletno stran. Je pač tako, da bi branje nekega članka moralo biti lahkotno in zanimivo, kar bi te še bolj pritegnilo brati povezave in podstrani, tako je pa to branje mučno in odbijajoče.

  • vladek 08:42 30.april 2014.

    Edina krivca za poraz sta Gvardiola in Roben.