Šport > Nogomet
14 ogledov

Bayern in Atletico opravila veliko dela v gosteh

arsene wenger trener arsenal
1/18
EPA
Sredin spored osmine finala lige prvakov je postregel s tekmama v Milanu in Londonu.

Na stadionu Emirates v Londonu sta se na prvi tekmi osmine finala udarila Arsenal in Bayern iz Münchna. Londončani so se pred povratno tekmo znašli v velikih težavah, saj so doma klinili z 0:2 in ostali brez prvega vratarja Wojciecha Syczesnega, ki je prejel rdeč karton. Londonska zmaga je bila pomembna tudi za trenerja Bavarcev, Pepa Guardiolo, ki je na četrti tekmi na Emiratesu le vknjižil prvo zmago. 

Topničarji so tekmo začeli odločeni, da si priborijo pednost pred povratno tekmo, a je bil kljub temu njihov vratar Wojciech Szczesny tisti, ki je moral prvi resneje posredovati. Po strelu z razdalje Tonija Kroosa je moral Poljak pokazati vse kar zna, da je žogo spravil za golavt črto.

Neuer z veliko dela že na samem začetku

Na drugi strani je nemškega vratarja Manuela Neuerja prvi preizkusil Francoz Yaya Sanogo, ki je tekmo presenetljivo začel namesto rojaka Oliviera Girouda. Nemški reprezentant je njegov strel ubranil, kot tudi strel Santija Cazorle nekaj trenutkov kaseje. A Londončani so že naslednjo minuto dobili izjemno priložnost za vodstvo.

Jerome Boateng je v kazenskem prostoru na tla spravil Mesuta Özila in sodnik je dosodil najstrožjo kazen. Özil je sam izvajal enajstmetrovko, a je njegov rojak Neuer prebral njegovo namero in z roko ubranil strel ter obdržal mrežo nedotaknjeno. 'Drugo življenje' je dalo več navdiha nogometašem Bayerna, ki so nekoliko prevzeli pobudo, a poti do domačega gola niso našli, kakor tudi topničarji ne mimo fenomenalnega Neuerja.

Arsenal - Bayern | Avtor: Reuters Reuters
Alaba vrnil darilo Özilu

Aktualni nemški in evropski prvaki so nekoliko bolj zagrabili vajeti te tekme v roke po poškodbi Kierana Gibbsa, ki ga je zamenjal Nacho Monreal, domači pa so se nemalokrat reševali z blokiranjem strelov Bayernovim zvezdnikom. Če pa so do 38. minute še upali na kakšno odmevno zmago, pa so se nsto njihovi upi pošteno zamajali.

Arjen Robben je prejel žogo v kazenskem prostoru in sam stekel proti Szczesnyju, ki ga je v zraku spravil na tla. Poljak je z rdečim kartonom zapustil igrišče, njegovo mesto je po menjavi Santija Cazorle prevzel Lukasz Fabianski, Bayern pa je imel na voljo enajstmetrovko. David Alaba je prevzel odgovornost, a tudi on pritiska ni zdržal. Zadel je vratnico in Arsenal se je rešil ter na polčas odšel z izidom 0:0.

Kroos kronal premoč

Ob igri z igralcem več varovancem Pepa Guardiole ni bilo težko prevzeti nadzora nad tekmo v drugem polčasu, medtem ko se je moral Arsenal zanašati bolj kot ne samo na hitre protinapade. Zdesetkani Arsenal ni dzržal dolgo in Toni Kroos je ponovil vajo iz prvega polčasa. Njegov strel z razdalje je bil tokrat še bolj natančen in Fabianski ni imel možnosti, ko je žogo zletela v levi zgornji kot njegovih vrat.

Tudi po zadetku so bili gostje nevarnejši in pripravili so si nekaj zrelih priložnosti, ki pa jih niso vnovčili vse do 88. minute. Po izjemno lepi podaji v kazenski prostor topničarjev, je iz ozadja pritekel Thomas Müller, ki osamljen ni imel težav z doseganjem drugega zadetka na tekmi. Bayern ima pred povratno tekmo v Münchnu lepo prednost, ki pa bi bila lahko še lepša, če ne bi strel Tonija Kroosa v sodniškem dodatku zadel zgolj vratnice.

Seedorf ni računal na Birso

Na drugi sredini tekmi se bosta v milanu udarila AC Milan in Atletico Madrid. Španski prvoligaš velja za favorita proti letos neprepričljivim Milančanom, ki pa računajo na eropske izkušnje trenerja Clarenca Seedorfa. Ta na prvi tekmi ni računal na Slovenca Valterja Birso, ki ga ni bilo v ekipi, ki je morala priznati premoč Atleticu, ki si je pred povratno tekmo v Madridu priboril minimalno prednost. 

Diego Simeone | Avtor: Reuters Reuters
Pričakovano so gostje iz španske prestolnice hitro prevzeli nadzor nad tekmo in že v uvodnem napadu nevarno zakorakali v kazenski prostor domačih, ki pa se zaenkrat učinkovito branijo. Ko so se otresli začetne nervoze so tudi rdeče-črni začeli prihajati do priložnosti in v 15. minuti je Kaka na resen test postavil Belgijca na vratih Atletica, ki pa ga je ta z odliko prestal.

Tri minute kasneje je Thibaut Courtois znova rešil svoj klub po strelu Polija z glavo, tokrat pa mu je nekoliko pomagala tudi vratnica in izid je ostal začetnih 0:0. Brazilec Kaka je bil sicer najnevarnejši nogometaš v prvem polčasu.

Costa za lepšo pot domov

Drugi polčas na San Siru se je začel z atraktivnim poizkusom Diega Coste, čigar strel s škarjicami pa je zletel preko vrat Abbiatija. lepa priložnost se je Milanu ponudila v 70. minuti, a je Mario Balotelli iz prostega strela nastreljal samo živi zid gostov. Po precej enakovrednem drugem polčasu pa so domači enkaj minut pred koncem doživeli hladen tuš.

Po podaji iz kota jim žoge ni uspelo izbiti iz kazenskega prostora, ta je padla na glavo odličenga Diega Costa, ki tovrstnih priložnosti ne zapravlja in je z glavo podkrbel za vodstvo Atletica. Kmalu bi skorajda sledilo izenačenje, a je prosti strel Adila Ramija z 31 metrov zletel mimo vrat.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

Arsenal : Bayern München 0:2 (0:0)
Kroos (55), Müller (88)
Mesut Özil (Arsenal) je v 9. minuti zapravil enajstmetrovko, David Alaba (Bayern) pa v 38.
RK: Szczesny (37)/ Arsenal

AC Milan : Atlético Madrid 0:1 (0:0)
Costa (83)

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.