Šport > Nogomet
28 ogledov

Bayern, Juventus ... Nihče kot Kamplov Salzburg

Kampl Schmidt Ajax Amsterdam Red Bull Salzburg Evropska liga EPA
Tiskovna agencija Reuters je v posebnem prispevku pod drobnogled vzela nogometno ekipo Red Bull Salzburga, kjer v letošnji sezoni navdušuje tudi slovenski reprezentant Kevin Kampl.

Red Bull Salzburg na vrhu avstrijske Bundeslige vodi za neverjetnih 21 točk, ekipa Kevina Kampla pa je zabila že 85 golov na 25 tekmah. Tiskovna agencija Reuters piše, da so nogometaši s Solnograškega morda celo najdominantnejša ekipa v evropskih ligah.

"Tudi izjemne domače sezone Bayerna, ki za 20 točk vodi na vrhu nemške Bundeslige, in Juventusa, 11 točk pred zasledovalci v Serie A, se ne morejo primerjati," piše Brian Homewood.

Ajax povsem povožen

Sedemkratni avstrijski prvaki so dobili zadnjih 13 tekem, na petih tekmah po zimskem premoru pa so zabili kar 25 golov. Da niso le avstrijska senzacija, so dokazali tudi v Evropski ligi, kjer so slavili že desetkrat zapored, nazadnje tudi najbolj navdušujoče – s kar 3:0 (skupno 6:1) so sredi Amsterdama v šestnajstini finala izločili Ajax, ki je tam denimo v skupinskem delu Lige prvakov šokiral Barcelono.

Sloviti Nizozemci kljub večji posesti (62 odstotkov doma, 58 v gosteh) niso zmogli prebiti postavitve Avstrijcev in si zgolj nemočno podajali na lastni polovici. Nemški trener Roger Schmidt, čigar nogometna kariera ni obsegala najmočnejših klubov v domovini, je namreč v Salzburgu vzpostavil igro izjemnega pritiska na nasprotnika.

Guardiola si je zapomnil svoj rojstni dan

"Salzburg je eden od največjih evropskih eksponatov umetnosti 'pressinga'," dodajajo pri Reutersu. "V tekmah z Ajaxom je Salzburg vedno znova postavil štiri ali pet igralcev na rob nasprotnega kazenskega prostora vsakič, ko so imeli Nizozemci žogo, in jim tako preprečevali prehod v napad." 

Salzburg je osvojil številne žoge na nevarnih delih igrišča in Nizozemce pokončal s protinapadi. Še kako svež je seveda tudi spomin na navdušujočo zmago na prijateljski tekmi z Bayernom, ki ga je Red Bull na rojstni dan Josepa Guardiole ponižal s 3:0. 

Kaj takšnega v Amsterdamu še ne

"Kar ste videli tukaj v Amsterdamu, je tipičen način naše igre," je dejal Barçin šolarček in zdaj Salzburgov zvezdnik Jonathan Soriano. "'Pressing', 'pressing', 'pressing', ko nimamo žoge, ko pa smo v posesti, smo zelo direktni in poskušamo čim prej v igro vključiti napadalce."

Da je bilo "praktično nemogoče" graditi igro iz zadnje vrste, je po tekmi priznal tudi Ajaxov branilec Niklas Moisander. "Izgubili smo vsako žogo 50:50 in taktično so nas nadigrali. Ne spomnim se, da bi se kaj takega kdajkoli prej zgodilo v Amsterdamu," je še pribil.

Namesto kave zdaj Red Bull

Pri Reutersu so potegnili tudi vzporednice z 20. in 30. leti prejšnjega stoletja, ko je bil avstrijski "Wunderteam" Huga Meisla med najmočnejšimi evropskimi ekipami, taktika pa se je kovala v dunajskih kavarnah, kjer so se igralci družili z navijači, direktorji in z vsemi preostalimi gosti filozofirali o najboljšem pristopu. Salzburg seveda ne poganja kava, a slovita energijska pijača.

Po prevzemu kluba leta 2005 ni šlo vse po načrtih – zaradi spremembe klubskega imena in barv je veliko navijačev protestno obrnilo hrbet klubu in podprlo novega, ki zdaj igra v tretji ligi. Kljub velikim vložkom Salzburgu ni uspelo doseči tako želene uvrsitve v Ligo prvakov, a se je stanje drastično spremenilo s prihodom nekdanjega trenerja Hoffenheima in Schalkeja Ralfa Rangnicka, ki je prevzel vlogo športnega direktorja, njegov rojak Schimdt pa je postal trener.

"Streljati v desetih sekundah"

Rangnick, ki je zaslovel kot trener Hoffenheima, s katerim se je iz tretje lige prebil v nemško 1. Bundesligo, je že pred več kot enim letom v Zürichu napovedal, kako se bo njegovo novo moštvo postavilo in spremenilo krivuljo rezultatov.

"Ko izgubimo posest, poskušamo žogo pridobiti nazaj v petih sekundah z agresivnim 'pressingom'," je razkril takrat, rekoč, da igralce pripravljajo na igro brez prekrškov, saj naj bi to kvarilo pritisk nad nasprotnikom. "Ko spet osvojiš žogo, jo moraš odigrati hitro, direktno in vertikalno proti golu nasprotnika, presenetiti zmedene nasprotnike in priti v kazenski prostor, nato pa streljati po desetih sekundah, odkar si si priboril žogo."

Guardiola: Še nikoli v karieri nisem videl takšne ekipe

Dvojec Rangnick-Schmidt je začel klavrno ter le nekaj dni po prihodu v klub doživel prvi debakel in izpad proti luksemburškemu predstavniku FC Dudelangeju v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Toda bogati lastniki so financirali njune želje po mladih, talentiranih in dinamičnih igralcih, med katerimi zadnje mesece blesti ravno Kampl, Liga prvakov pa se zdaj več ne zdi tako oddaljena, prav tako tudi ne morebitni finale Evropske lige v Torinu. V osmini finala RB čaka sosedski obračun z Baslom.

"Salzburg je bil zelo agresiven, hiter in inteligenten," je po šokantnem porazu takoj po novem letu dejal Guardiola. "Še nikoli v svoji karieri nisem videl ekipe, ki bi igrala s takšno intenzivnostjo." Ko to reče trener, ki je z "intenzivno" Barcelono osvojil vse, kar se osvojiti da, nobena pohvala nenadoma ni več dovolj dobra ...

Prijateljska tekma RB Salzburg – Bayern z začetka letošnjega leta:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.