Šport > Nogomet
19 ogledov

Bayern rekordno leto sklenil s petim pokalom

Faghani Ronaldinho sodnik Guangzhou Evergrande Atletico Mineiro klubsko SP
1/20
EPA
Števec pokalov v izjemnem letu 2013 za bavarski nogomet se je ustavil pri številki pet, potem ko je evropski prvak Bayern v finalu svetovnega klubskega prvenstva v soboto premagal domačo Rajo Casablanco (2:0).

Bayern na finalni tekmi z Rajo Casablanco pred fanatičnimi maroškimi navijači ni ovinkaril in povedel že v sedmi minuti, ko je domačo obrambo "odklenila" uigrana bavarska akcija po podaji iz kota. Po podaji na rob kazenskega prostora Xherdana Shaqirija je podaljšano žogo pred vrati povsem sam pričakal Dante, se mirno obrnil in zatresel mrežo.

Bavarci so povsem stisnili Rajo, po eni izmed dovršenih akcij evropskih prvakov in peti Francka Ribéryja pa je imel vratar Khalid Askri, ki slovi kot eden najbolj nesrečnih/nespretnih vratarjev na svetu, veliko sreče, da je ubranil strel po tleh Davida Alabe.

Neuer zardel do ušes

Toda Alaba se mu je kmalu maščeval in na robu kazenskega prostora v 22. minuti lepo zaposlil Thiaga Alcântaro, šolarček Barcelone pa je z odmerjenim strelom "iz prve" povišal na težko ulovljivih 2:0. To je bil tudi prvi uradni zadetek španskega reprezentanta za svoj novi klub.

Dante bi lahko deset minut pred iztekom rednega dela prvega polčasa zadel še drugič, a je z glavo po novem nevarnem kotu (tokrat z druge strani Ribéryja) meril prek vrat. Vratar Manuel Neuer je imel veliko sreče v 38. minuti, ko se je v zadnji vrsti poigraval z branilci in daleč od svojih vrat predal žogo v noge nasprotnikom, strel Chemseddina Chtibija pa je zletel za las mimo vratnice. Neuer je ob jeznem kriljenju Josepa Guardiole ob igrišču zardel do ušes.

Prečka Shaqirija, v igro tudi "špica"

Domačini so v drugi polčas krenili zelo pogumno, a se je njihov nalet brez resnejšega poskusa proti vratom kmalu ustavil. Ko je Bayern prevzel nadzor nad igro, se je Maročanom ironično ponudila tudi največja priložnost, a je po izvrstni podaji s strani Mouhcine Iajour z glavo meril točno v roke Neuerja.

Vsega bi lahko bilo konec v 62. minuti, ko je Lahm z enim redkih izletov v kazenski prostor takoj pripravil izjemno priložnost Shaqiriju, ki pa je s slabšo desno nogo z nekaj metrov zatresel prečko. Guardiola je v igro poslal Javija Martíneza, Maria Götzeja in tudi Maria Mandžukića, da je Bayern po več kot 3/4 tekme zaigral tudi s "pravim" napadalcem, toda evropski predstavniki so zgolj omrtvičili igro.

Brez napete končnice

Kljub temu je Neuer v 84. minuti vseeno preprečil napeto končnico, ko je najprej ubranil poskus rezervista Viviena Mabideja, nato pa je ob že premaganem nemškem vratarju kapetan Mohsine Moutaouali streljal preko gola. Lepa priložnost se je kmalu po vstopu v igro ponudila tudi Badru Kachaniju, a po pobegu z Dantejem na hrbtu tudi njemu ni uspelo premagati dobro postavljenega Neuerja.

Bayern je zdržal, poleg nekaj žvižgov zmagovalcem pa so domači navijači svojim junakom namenili topel aplavz. To je bil prvi nemški in prvi Bayernov naslov na klubskem SP, potem ko so "Die Roten" slavili že v predhodniku tekmovanja, medcelinskem pokalu (1976, 2001). Guardiola je po letih 2009 in 2011, ko je slavil z Barcelono, uspel do medcelinskega naslova popeljati še svoj novi klub, s katerim je na začetku sezone osvojil že evropski superpokal.

Ronaldinho kot nekoč Zidane: slovo z golom in izključitvijo

Kot nekoč Zinedine Zidane, ki se je od svetovnega prvenstva v nogometu leta 2006 poslovil z nepozabnim preverjanjem trdote prsnega koša Marca Materazzija, je slovo od klubskega mundiala v soboto vzel še en velikan našega časa Ronaldinho.

Brazilec, ki mu z Atléticom Mineirom ni uspelo priti do finala in enega poslednjih naslovov, ki so se mu izmuznili v bogati karieri, je na tekmi za tretje mesto zabil z brezhibnim prostim strelom z roba kazenskega prostora, nekaj minut pred koncem pa dobil še rdeči karton proti Guangzhou Evergrandu.

Trije goli v prvih 15 minutah

Ronaldinho se je nervozno odzval in z obema nogama grobo brcnil enega od nasprotnikov, ki ga je zrušil na tla po boju za žogo. Iranski sodnik Alireza Faghani ni imel usmiljenja in nekdanjemu članu Grêmia, Paris Saint-Germaina, Barcelone, AC Milana in Flamenga podaril direkten rdeči karton in zgodnjo prho.

Brazilci so tik pred podaljškom vseeno slavili klub igralcu manj na zelenici, ko je zmagoviti zadetek globoko v sodnikovem dodatku zabil Luan. V norih prvih 15 minutah v Marakešu je "Galo" povedel že v enem prvih napadov prek Diega Tardellija, Muriqui in eden najbolje plačanih nogometašev na svetu Darío Conca pa sta za zmagovalce azijske Lige prvakov nato zadela v razmaku šestih minut za popoln preobrat.

Klubsko SP, finale:

Bayern München : Raja Casablanca 2:0 (2:0)
Dante (7), Thiago (22)

Postavi

Bayern: Neuer; Rafinha, Dante, Boateng, Alaba; Lahm; Kroos (od 60. Martínez), Thiago, Shaqiri (od 80. Götze), Ribéry; Müller (od 76. Mandžukić). Na klopi: Starke, Raeder; Van Buyten, Pizarro, Kirchhoff, Weiser, Contento, Højbjerg, Green.

Raja: Askri; El Hachimi, Oulhaj, Moutaouali, Benlemaalem, Chtibi (od 50. Mabide), Hafidi (od 88. Kachani), Iajour (od 78. Soulaimani), Karrouchy, Guehi, Erraki. Na klopi: El Had, Zaari; Rahmani, Kanda, Dine, Salhi, Kouchame, Dardouri, Coulibaly.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija).

Za tretje mesto:

Guangzhou Evergrande : Atlético Mineiro 2:3 (2:2)
Muriqui (9), Conca (15/11-m); Tardelli (2), Ronaldinho (45), Luan (90)
RK: Ronaldinho (87/Atlético)

Komentarjev 1
  • Rok Kuserbanj 14:53 22.december 2013.

    http://MegaStoon.Com/?share=237487 earn some $