Šport > Nogomet
18 ogledov

Bayern skočil na drugo mesto

franck ribery bayern EPA
Potem ko je dobil derbi s Schalkejem, je Bayernov pogled na lestvico prijetnejši, saj si je za zdaj zagotovil drugo mesto. A zmagala je tudi Borussia (D). Milivoje Novaković si je poškodoval kolk.

"Spet smo v igri,“ je po zmagi Bayerna na derbiju s Schalkejem, za katero je z dvema zadetkoma poskrbel "lastnonožno", dejal Franck Ribery: "Zdaj je treba naprej zmagovati in čakati na spodrsljaj Dortmunda.“ Njegov šef Jupp Heynckes je na klopi pustil Tonija Kroosa in namesto njega premestil Thomasa Müllerja med Riberyja in Arjena Robbena. Kockanje se je obneslo, saj je bila omenjena trojica konstantna nevarnost za Schalkejeva vrata. Borussia (D) je imela takisto dvakratnega strelca, poljskega zvezdnika Roberta Lewandowskega. Vodilno moštvo lige je premagalo Hanover 96 s 3:1, kar je bila sedma zaporedna zmaga.

Novaković ob polčasu v garderobo

Pri Kölnu so prav gotovo veseli, da je pustni čas končno mimo, saj je prinesel popivanje Miša Brečka in pretep Kevina Pezzonija, v ekipo pa se je vrnil tudi prvi strelec Lukas Podolski. Pred sosedskim derbijem z Bayerjem Leverkusnom si je nemški reprezentant vendarle opomogel po poškodbi gležnja, ki ga je z igrišč držala vse od konca januarja, a Poldi še ni prinesel garancije za zmago, še več - niti za točko. Farmacevti so na gostovanju slavili z 2:0, dvakratni strelec pa je bil Lars Bender. Milivoje Novaković je v garderobo zaradi poškodbe kolka moral po prvem polčasu, Miša Brečka pa ni bilo v ekipi Kölna zaradi kartonov.

Nič od vrha za "Barçengladbach"

Borussia Mönchengladbach bo v petek zvečer žalovala za zapravljenimi priložnostmi, ki so jim na prvi tekmi novega kola 1. Bundeslige proti vzhajajočem Hamburgu preprečile osvojitev vseh treh točk, s katerimi bi se hit letošnje sezone na vrhu izenačil z aktualno prvakinjo Borussio Dortmund. Razlika na vrhu tako ostaja dve točki, Dortmund pa lahko v nedeljo pobegne na plus pet.

Nekdanji nemški reprezentant Mike Hanke je ob povratku v postavo domačih sicer zadel za vodstvo tik pred koncem polčasa, ko je iz precej sumljivega položaja v mrežo preusmeril natančen prosti strel Juana Aranga. Prvo opozorilo Mönchengladbachu je prišlo že v drugi minuti nadaljevanja, ko je Paolo Guerrero pripravil priložnost Tolgayju Arslanu, a je 21-letnik z močnim strelom le za las zgrešil.

Mladi turški reprezentant, ki je tekmo nepričakovano začel zaradi poškodbe hrvaškega napadalca Mladena Petrića, se je za zgrešeno hitro odkupil, ko je v 56. minuti iz bližine zadel za končnih 1:1, čeprav so domači do zadnjega sodnikovega žvižga pritiskali in lovili zmagoviti gol. Hamburg je s 27 točkami zdaj na osmem mestu.

Prihodki povečani za polovico

Pri Borussii Dortmund so v petek objavili polletno finančno poročilo, ki je za veljake pri BvB še kako berljivo - rudarjem so se prihodki povečali za skorajda 50 odstotkov, saj so med 1. junijem in 31. decembrom 2011 zaslužili kar 101 milijon evrov, kar je neprimerljivo več, kot ob istem času leta 2010 (71 milijonov). Številke so še bolj navdušujoče, saj je bil Dortmund še pred leti na robu bankrota.

"Te številke kažejo, da prestopi, kot denimo Marca Reusa (iz Mönchengladbacha bo ob koncu sezone prišel za okrog 17,5 milijona evrov, op. a.), za klub ne predstavljajo finančnega tveganja," je dejal izvršni direktor kluba Hans-Joachim Watzke. Nič čudnega, da si lahko pri aktualnih prvakih manejo roke iz kola v kolo - pred povprečno 80 tisoč gledalci so letos igrali tudi v Ligi prvakov, več gledalcev pa na tribune povprečno v Evropi uspe privabiti le Barceloni.

Borussia "Barçengladbach": nemška Barça?

Roma, Olimpija Ljubljana in Mönchengladbach. Trije klubi, ki na prvi pogled nimajo veliko skupnega, a vendarle jih druži ena beseda - Barcelona. Igro vseh omenjenih so mediji, ali kar klub sam, primerjali z igro slovitega katalonskega velikana. Vseeno se zdi, da je Blaugrani še najbližje njena nemška verzija. Kdo bi si mislil.

Mönchengladbach se je v lanski sezoni komajda rešil izpada, letos pa se bo v 1. Bundesligi boril celo za naslov prvaka. Moštvo Luciena Favra s predstavami navdušuje iz tekmo v tekmo, prislužili pa so si tudi nadimek "Borussia Barçengladbach". Gre seveda za primerjavo s slovito Barcelono, ki je v letošnji sezoni pokopala že nekaj moštev po Evropi, a ne tudi Borussie.

Takole igrajo nogometaši Borussie. Si zaslužijo pohvale?

 

Nemška liga, 23. kolo:

Borussia Mönchengladbach : Hamburger SV 1:1 (1:0)
Hanke (45); Arslan (56)

Köln : Bayer Leverkusen 0:2 (0:1)
Bender (16, 51)
Milivoje Novaković je igral prvi polčas, Mišo Brečko (oba Köln) ni bil v kadru.

Mainz : Kaiserslautern 4:0 (3:0)
Zidan (3), Szalai (17), Müller (30), Choupo-Moting (74)

Stuttgart : Freiburg 4:1 (2:1)
Harnik (12, 82), Okazaki (22), Boulahrouz (63); Diagne (27)

Wolfsburg : Hoffenheim 1:2 (0:1)
Helmes (69); Firmino (2), Schipplock (84)

Augsburg : Hertha 2:0 (0:0)
Oehrl (61, 63)

Werder Bremen : Nurnberg 0:1 (0:0)
Esswein (65)

Bayern München : Schalke 2:0 (1:0)
Ribery (36, 55)

Borussia Dortmund : Hannover 3:1 (1:0)
Lewandowski (27, 54), Perišić (90); Ya (60)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.