Šport > Nogomet
46 ogledov

Beckenbauer ne razume formule "Pepsteina"

Guardiola Einstein Bayern Bild naslovnica zgodba naslov formula Reševalni pas/Twitter
Nemški Bild je dobršen del svoje torkove izdaje posvetil izjemnim številkam Bayerna, ki jih nemški prvaki tudi letos dosegajo pod taktirko Josepa Guardiole.

Novega trenerja Bayerna je po rekordni sezoni 2012/13, ki se je prvič v zgodovini kluba končala s tremi pokali v münchenskih vitrinah, čakala praktično nemogoča naloga, toda Josep Guardiola je tudi v svoji krstni sezoni v Nemčiji dokazal, da je "nogometni Einstein", piše tabloid Bild.

Nemški kolegi izpostavljajo podobne vrline, s katerimi je Katalonec na evropski in svetovni vrh popeljal že svoj prvi klub Barcelono – sposobnost doseganja zadetkov, igranje z nogometaši nizke rasti, nadzor nad posestjo žoge in količino pretečenih kilometrov na vsaki tekmi. 

Malčki morajo zabijati še več

Bayern je v letošnji sezoni dosegel že 51 golov, 11 jih je prispeval hrvaški napadalec Mario Mandžukić. Proti vratom so Münchenčani ustrelili kar 361-krat, Bild pa opozarja tudi na zahtevnost nekdanjega kapetana Blaugrane, ki si je še pred nekaj koli zaželel "več golov".

Bild piše tudi o Bayernovih "malčkih", saj je povprečna višina njegovih članov 1,79 metra. Povprečje še najbolj znižujejo švicarsko-kosovski napadalni vezist Xerdhan Shaqiri (1,69 m) in le centimeter višja nezamenljiva člana prve postave Philipp Lahm in Franck Ribéry.

Dva rekorda Thiaga na eni tekmi

O posesti sploh ni treba izgubljati besed, saj je to del igre, ki najbolj vznemirja Guardiolo, čigar ekipa se lahko pohvali s 66 odstotki igralnega časa, ko ima žogo v svoji posesti, krasi pa jo tudi 87-odstotna uspešnost pri podajah. Thiago Alcântara je na zadnji ligaški tekmi proti Eintrachtu (5:0) podrl rekorda v številu dotikov (185) in podaj (159) na eni tekmi.

"Želim videti, da je igra v naših rokah," se Bild spominja zdaj že ponarodelih Guardiolovih izjav. A tudi prevlada v posesti ne pomeni, da se ekipa na zelenici ne znoji, saj na tekmo povprečno preteče 65 kilometrov; med najbolj delavnimi je francoski reprezentant Ribéry (8,1 km).

Beckenbauer Götzeja sploh ne vidi

A navdušenje nad Guardiolovimi metodami ni univerzalno. Nogometaši so jih po začetnih krčih očitno le sprejeli, toda častni predsednik kluba Franz Beckenbauer še naprej ne razume, kako lahko Mario Götze igra kot "lažni" napadalec. Stara šola ...

"Nima smisla, da Götze igra kot napadalec. Nizkega nogometaša, kakršen je on, med tremi obrambnimi orjaki sploh ne vidiš," je za Sky dejal legendarni branilec Bayerna. "Če bo Guardiola še naprej tako postavljal Götzeja, bo Bayern zapravil svoj potencial. Seveda on lahko igra kot napadalec, a takrat ne pokaže vsega, kar zna. Najboljši je na položaju za napadalcem. Po mojem mnenju je tam veliko nevarnejši."

Lahm Bayern trikotnik formacija Guardiola | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.