Šport > Nogomet
23 ogledov

Beckham o siru Alexu: "Hvala, šef!"

Beckham Paris Saint Germain PSG Pariz prestop novinarska EPA
Nekdanji kapetan angleške reprezentance in eden od najslavnejših "sinov" sira Alexa Fergusona, David Beckham, se je iz Pariza čustveno odzval na novico, da škotski trener po 27 letih zapušča Manchester United. Beckham, ki se je s Fergusonom pred odhodom famozno sprl in v glavo dobil nogometni čevelj, je nekdanjega trenerja označil za "očeta".

Talentirani 11-letni Londončan David Beckham se je leta 1986 priključil znameniti akademiji Manchestra Uniteda, kjer je kasneje dozorel v eno od najbolj markantnih nogometnih osebnosti našega časa.

Klub je zapustil po 17 letih394 tekmah, šestih osvojenih naslovih v Premier League in pokalom Lige prvakov, potem ko se je zaradi svojega zasebnega življenja in razmerja z Victorio Adams večkrat sprl s sirom Alexom Fergusonom.

Škotski trener je po eni izmed zadnjih Beckhamovih tekem famozno brcnil v enega izmed nogometnih čevljev, ki je poletel v Becksovo arkado in mu jo razbil. Nekdanji angleški kapetan je nato prestopil k Realu Madridu, a sta se s Fergusonom hitro pobotala, o čemer pričajo tudi besede trenutnega člana Paris Saint-Germaina, ki se je odzval na skorajšnji odhod svojega nekdanjega trenerja z Old Trafforda.

"Kot sem rekel že večkrat poprej, 'šef' ni bil le največji in najboljši trener, pod katerim sem kdajkoli igral. Bil mi je tudi očetovska figura od prvega trenutka, ko sem prišel v klub z 11 leti, do dne, ko sem odšel. Brez njega ne bi nikoli dosegel tega, kar sem," je za klubsko spletno stran www.psg.fr povedal Beckham.

"Šef, uživaj do konca!"

"Po svetovnem prvenstvu leta 1998 bi brez trenerja praktično nemogoče zdržal vso pozornost, ki sem jo dobival na in ob igrišču, zato bom vedno hvaležen za njegovo podporo in zaščito," se je dogodkov po svetovnem prvenstvu v Franciji, kjer je v izločilnih bojih proti Argentini dobil neumen rdeči karton in moral z igrišča, javnost pa ga je po izpadu pribijala na križ, spomnil Becks.

"Res mi je v čast, da me je vodil največji trener v nogometu in da sem lahko pod njegovim vodstvom imel kariero, kakršno sem imel. Hvala, šef, uživaj do konca!"

Ferguson Manchester United The Sun naslovnica fen hairdryer sušilec za lase | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Fergusonova odločitev je seveda močno odmevala v vseh svetovnih, še posebej pa otoških medijih, ki so 71-letnega Škota, ki je z njimi večkrat vodil hude bitke, kraljevsko častili v svojih četrtkovih izdajah. Fotografije Fergusona so krasile praktično vse naslovnice in zadnje strani. Veliko časopisov je izdalo posebne dodatke, t. i. souvenir pull-outs, ki jih po navadi ponujajo ob kraljevih porokah, velikih obletnicah ali smrtih.

Znameniti sušilec obešen na klin

Tako so skušali počastiti Fergusonovih 13 naslovov v prvi angleški ligi, pet pokalov FA, štiri ligaške pokale in dva naslova v Ligi prvakov, ki jih je zbral v navidez "večni" eri na klopi rdečih vragov. 

Tabloid The Sun je na naslovnici objavil fotografijo na klin obešenega rdečega sušilca za lase z grbom Manchestra Uniteda, kar je seveda namig na sloviti Fergusonov "hairdryer treatment", s katerim so na Otoku označevali njegove jezne izpade v slačilnici.

Daily Mail je na zadnji strani objavil fotografijo njegovega programiranega naslednika, Evertonovega trenerja Davida Moyesa, s pripisom: "The Chosen One". The Sun je Fergusonu namenil prvih sedem strani, dodal pa je še dodatek na 12 straneh, ki je v sliki in besedi opisal vladavino Škota.

Ekipa "trojčka" najboljša

Znani kolumnisti so prav tako izpostavljali njegove številne odlike – Martin Samuel je pri Daily Mailu izpostavil Fergusonovo genialno sposobnost, da je znal izvleči lakoto po naslovih tudi iz razvajenih milijonarjev, Simon Barnes (The Times) pa je dodal, da je imel Škot "apetit po zmagah, ki ga ni bilo mogoče zadovoljiti".

"Kot Trafalgar Square brez Nelsona," je obdobje po Fergusonu opisal Henry Winter pri Daily Telegraphu. Ostali so opozarjali na "velik vakuum", ki bo neizogibno nastal v naslednjih mesecih in letih, ko bo njegov vpliv začel bledeti. 

Veliko je bilo tudi vprašanj glede tega, katera je bila Fergusonova najboljša ekipa, in čeprav je Škot sam v letošnji sezoni dejal, da tako dobre ekipe, kot je letošnja, še ni imel, si je večina strokovnjakov enotnih, da so bili vragi iz sezone 1998/99, ki so osvojili "trojčka", malenkost pred moštvom, ki ga je nekaj sezon prej vodil francoski virtuoz Eric Cantona.

Prihod Moyesa je izzval mešane reakcije, večina pa se strinja, da trener, ki je takoj za Fergusonom in Arsenom Wengerjem strateg z najdaljšim stažem pri enem klubu v Premier League, predstavlja veliko tveganje. Moyes namreč v 11 letih pri Evertonu ni osvojil še niti enega naslova.

BBC-jev prispevek ob 25. obletnici Fergusona na klopi Uniteda:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.