Šport > Nogomet
18 ogledov

Benfica brez Jana do zmage, Basel povozil Valencio

Tottenham - Benfica
1/38
Reuters
Prve tekme četrtfinala Evropske lige so bile v znamenju rezultata 1:0, ki ga je v gosteh pri AZ Alkmaarju dosegla tudi Benfica slovenskega reprezentanta Jana Oblaka. Minimalni zmagi tudi za Porto doma proti Sevilli in Juventus pri Lyonu. Basel povozil Valencio (3:0).

Poslednji slovenski "Mohikanec" v Evropski ligi, vratar Jan Oblak, morda malce presenetljivo ni začel prve tekme četrtfinala Benfice, ki je gostovala pri AZ Alkmaarju. Trener lanskoletne finalistke Jorge Jesus se je kljub manjši poškodbi namreč odločil v vrata postaviti Arturja in ne mladega Škofjeločana, ki je branil na obeh tekmah osmine finala s Tottenhamom.

V Alkmaarju je ekipa slovitega nizozemskega trenerja Dicka Advocaata, pred leti zmagovalca pokala Uefa z Zenitom, začela podjetneje in dvakrat zapretila golu portugalskih podprvakov, strel Roya Beerensa je denimo v peti minuti zletel manj kot pol metra mimo daljše vratnice Arturja. Beerens je bil organizator nove lepe akcije v 19. minuti, ko je v priložnost poslal Arona Jóhannssona, ki ga je Artur s prisebnim zapiranjem kota uspel ustaviti.

Salvio akrobatsko za vodstvo "orlov"

Artur se je moral izkazati tudi v naslednji akciji, ko je z elastično parado ubranil izvrsten poskus Stevena Berghuisa z roba kazenskega prostora. Benfica je nekajkrat zapretila, toda vratarja Estebana Alvarada so vedno znova reševali njegovi branilci, ki so dokončno izpadli v 43. minuti, a je leteči volej Rodriga po lepi akciji Eduarda Salvia zletel prek vrat.

Sanjsko pa se je za Benfico začel drugi polčas, saj so Portugalci že po treh minutah povedli. Vratar Alvarado je najprej izvrstno ubranil strel iz oči v oči z Óscarjem Cardozom, odbitek pa je akrobatsko v mrežo s težkega položaja pospravil Salvio. Zadetek je dal krila gostom in Cardozo bi lahko bolje zaključil za morebitnih 0:2, Rodrigov strel z glavo pa je dobro ustavil razpoloženi Kostaričan Esteban.

Ezequiel Garay je ob hudem pritisku lizbonske ekipe prav tako zapretil vratom domačih, Salvio pa bi nato na drugi strani kmalu zatresel lastno mrežo po predložku Nemanje Gudelja s prostega strela, a je bil Artur na mestu. AZ je pred povratno tekmo v igri znova uspel zadržati njihov vratar, ki je bil na mestu tudi po nevarnem strelu Andréja Gomesa po predložku Lime iz kota, zadnjo priložnost tekme pa je komično zapravil islandski Američan Jóhannsson – po podaji Beerensa je povsem zgrešil žogo, ki je namesto v okvir gola zletela v njegovo stojno nogo. Nekaj sivih las sta trenerju Jesusu pred povratno tekmo povzročila Nicolás Gaitan in Maxi Pereira, ki zaradi rumenih kartonov ne bosta imela pravice nastopa.

Porto zapravil priložnost za višjo zmago nad Sevillo

Sevilla, ki je v šestnajstini finala končala zgodovinsko dolgo evropsko pot Maribora, nato pa dobila infarktni mestni derbi z Betisom na naslednji stopnički, je gostovanje pri Portu začela v senci govoric, da se je njihov kapetan in najboljši posameznik Ivan Rakitić odločil prisluhniti ponudbi Real Madrida in na hladno postaviti že dogovorjeno podaljšanje pogodbe.

Beto Quaresma Porto Sevilla Evropska liga četrtfinale | Avtor: EPA EPA
Rakitić je na položaju za napadalcem Carlosom Bacco, oba sta bila krvnika belega baleta na nedavni ligaški tekmi, začel obračun na stadionu Dragão, kjer sta moštvi prikazali pravo šahovsko partijo, domači "zmaji" pa so zadeli iz prve prave priložnosti v 31. minuti. Porto je hitro izvedel prosti strel in Ricardo Quaresma je lepo našel vtekajočega Eliaquima Mangalo, ki je žogo z glavo zabil v mrežo nekdanjega Portovega vratarja Beta.

V zahvalo sodniku še ugovarjanje za izključitev

Portugalec je moral rojake ustaviti tudi v 39. minuti, ko je ubranil volej Quaresmi, Steven Defour pa je z izvrstnim strelom z roba kazenskega prostora stresel njegov okvir gola. Nevarno je tik pred polčasom poskusil tudi Silvestre Varela. Tudi drugi polčas ni ponudil s presežki in šele v 67. minuti je prvi zapretil Jackson Martínez, a je njegov poskus znotraj kazenskega prostora poletel čez gol, na drugi strani pa je Bacca z močnim strelom z desnico preizkusil Portovega čuvaja mreže Fabiana.

Tekma se je že iztekla v zadnjih deset minut, ko se je Kevin Gameiro nenadoma znašel v veliki priložnosti za izenačenje, izletelega Fabiana pa je s prekrškom za rdeči karton v zadnjem hipu rešil Fernando. Wolfgang Stark mu je velikodušno pokazal le rumenega, Fernando pa si je s protestiranjem prislužil še enega rumenega in na lastno pest res odšel pod prho. V zaključku tekme Sevilla ni uspela resneje zapretiti in brez gola v gosteh jo čaka še veliko dela na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán. 

Juve hoče finale, Tévez spet brez gola utrpel poškodbo

Leonardo Bonucci je za gostitelje letošnjega finala Juventus v 85. minuti zabil odločilni gol za zmago nad Lyonom, potem ko je na stadionu Gerland dolgo časa kazalo, da odločitve po prvih 90 minutah tega francosko-italijanskega para ne bo. Branilec italijanske reprezentance je pet minut pred iztekom rednega dela po predložku osamljen pričakal žogo na drugi vratnici in jo mirno pospravil v mrežo.

Lyon je tako izgubil šele prvo domačo tekmo v tekmovanju, "Les Gones" pa bodo mogli zdaj zabiti najmanj en gol na novi Juventus Areni. Carlos Tévez, brez gola v Evropi od tekme s Portom v dresu Manchester Uniteda aprila leta 2009, je še podaljšal svojo sušo, za nameček pa tekmo s poškodbo prepone zapustil v 55. minuti.

Pirlo blizu novemu golu s prostega strela

Juventus je od začetka prevladoval, a ni prihajal do pravih priložnosti, oslabljeni Francozi pa so prvi zapretili v 26. minuti, ko je izkušeni vezist Steed Malbranque z razdalje preizkusil Gianluigija BuffonaJimmy Briand je že v naslednjem napadu zapravil veliko priložnost za vodstvo, ko je po kotu zgrešil z neposredne bližine.

Tévez bi lahko svojo evropsko sušo prekinil tik pred iztekom prvih 30 minut, ko se je po podaji Andree Pirla znašel sam pred vratarjem Anthonyjem Lopesom, a znova ni uspel zadeti. Argentinec je pred odhodom iz igre v drugem polčasu zapretil še enkrat, nato pa bi Pirlo kmalu zatresel mrežo s prostim strelom, ki se je odbil od enega izmed domačih in Lopesa prisilil v refleksno obrambo.

Pred zmagovitim golom je Sebastian Giovinco lepo našel Mirka Vučinića, a je Črnogorec meril mimo vrat, zato pa je bil že čez nekaj minut toliko bolj zbran Bonucci, ki je v mrežo pospravil podajo obrambnega kolega Giorgia Chiellinija.

Buffon Bonucci Caceres Marchisio Lyon Juventus Evropska liga četrtfinale | Avtor: Reuters Reuters

Basel v tišini deklasiral Valencio

Dva zadetka Matíasa Delgada sta Baslu prinesla izjemno zmago nad Valencio in Švicarje, ki so v prejšnjem krogu izločili tihe favorite Red Bull Salzburg, na korak približala drugi zaporedni uvrstitvi v polfinale, kjer je bil lani premočen kasnejši prvak Chelsea.

Letošnji udeleženci Lige prvakov so preg Delgada pred praznimi tribunami (zaradi navijaških ekscesov na zadnji tekmi v Salzburgu) visoko povedli že v prvem polčasu, Valentin Stocker pa je v sodnikovem podaljšku drugega polčasa še dodatno olepšal končni rezultat pred povratno tekmo na Mestalli.

Sommer pripravil teren Stockerju

Marcelo Díaz in Fabian Schär sta že v prvem delu tekme nakazala, da bo Vicenteja Guaito v baselski tišini čakalo veliko dela. Delgado je nato v 34. minuti le uspel zatresti mrežo španskega vratarja z izvrstnim zadetkom, potem ko mu je žogo za strel lepo nastavil Philipp Degen, Delgado pa ga je matiral z neustavljivim strelom v malo mrežico.

Argentinec se tu ni ustavil in že čez štiri minute podvojil vodstvo Basla. Po podaji Stockerja z levega krila je le pospravil žogo v gol za velikih 2:0. Edini nevarni poskus Valencie je prišel prek Fedeja Cartabie, čigar volej je bil previsok, sicer pa so "netopirji" prikazali bore malo. Trener Juan Antonio Pizzi je v nadaljevanju lahko videl boljšo Valencio, ki je vratarja Yanna Sommerja prek Eduarda Vargasa prisilila v prvo obrambo v 55. minuti,  Paco Alcácer pa je po kotu streljal preko gola.

Vargas je bil v 68. minuti znova blizu pomembnemu golu v gosteh, a z glavo meril mimo vrat. Dve minuti pred iztekom rednega dela je Sommer s fantastičnim posredovanjem ustavil še Seydouja Keitaja, član šampionskega moštva Barcelone pa je šest let po gostovanju na St Jakob-Parku, kjer so Katalonci slavili s 5:0 in kasneje v rimskem finalu premagali Manchester United, tokrat nemočno spremljal, kako je Stocker v sodnikovem podaljšku s svoje polovice prodrl vse do Guaite in ga hladnokrvno premagal za verjetno neulovljivih 3:0 pred tekmo na mediteranski Costi del Azahar.

Evropska liga, četrtfinale, prve tekme:

AZ Alkmaar : Benfica 0:1 (0:0)
Salvio (48)
Oblak (Benfica) je bil na klopi.

Postavi

AZ: Esteban; Johansson, Viergever, S. Poulsen (od 49. Gudmundsson), Gouweleeuw, Gudelj (od 81. Henriksen), Elm, Berghuis, Ortiz, Jóhannsson, Beerens. Na klopi: De Winter; Reijnen, Hoedt, Gorter, Avdić.

Benfica: Artur; Pereira, Luisão, Garay, Siqueira; Amorim (od 39. Almeida); Salvio, Gomes, Gaitán; Cardozo (od 64. Lima), Rodrigo (od 77. Marković). Na klopi: Oblak; Jardel, Sulejmani, Đuričić.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška).

Basel : Valencia 3:0 (2:0)
Delgado (35, 38), Stocker (90)

FC Porto : Sevilla 1:0 (1:0)
Mangala (31)
RK: Fernando (87/Porto)

Lyon : Juventus 0:1 (0:0)
Bonucci (85)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.