Šport > Nogomet
27 ogledov

Benítezu končno aplavz, Lampard bi lahko ostal

Benitez Eusebio Cruyff Benfica Chelsea Evropska liga finale EPA
Sir Alex Ferguson je na eni od zadnjih novinarskih konferenc kot trener Manchestra Uniteda zbodel svojega starega rivala Rafaela Beníteza, češ da se Španec mnogo preveč ukvarja s svojim življenjepisom. V ta življenjepis je začasni trener Chelseaja v sredo zvečer dodal naslov Evropske lige in dobil celo aplavz navijačev modrih.

Vprašanje je, ali so si navijači Chelseaja sploh "zaslužili" proslavljati naslov skupaj s trenerjem Rafaelom Benítezom, ki so ga tako kratkovidno in neupravičeno preganjali in mu žvižgali vse od njegove prve tekme po prihodu na Stamford Bridge. Toda Španec je z zmago nad Benfico v finalu Evropske lige in uvrstitvijo na eno od prvih štirih mest v Premier League svoje delo opravil z odliko.

"Zabili smo 145 golov, kar je rekord kluba. Najprej moraš zmagati, da se ljudje začnejo zavedati, kakšen posel opravljaš. Zmagali smo, ljudje pa bodo zdaj morda rekli: 'Ja, to je bilo kar dobro!'" je po tekmi v Amsterdamu dejal Benítez. Nepriljubljeni Španec je sredi sezone dobil nalogo, da zamenja junaka navijačev Roberta Di Mattea, ki je novembra izgubil službo kljub premierni zmagi v Ligi prvakov.

"To je ekipa v tranziciji, z mladimi igralci, zato je bilo precej težko na začetku. Sem kar zadovoljen, ko so, kljub temu da so imeli trenerja, za katerega so vedeli, da jih ob koncu sezone zapušča, prikazali veliko predanosti," je nadaljeval Benítez, ki bi ga v zahodnem Londonu kaj lahko zamenjal njegov večni rival in nekdanji trener modrih José Mourinho, medtem ko Španca povezujejo z Málago in Evertonom

Veliko igralcev se je izboljšalo

Benítez je tekmo pred uradnim slovesom na Amsterdam Areni celo dočakal enega od prvih aplavzov s strani navijačev modrih, medtem ko je po zelenici paradiral z velikim pokalom. Kako prav je bilo, da je prvi gol Chelseaja na tekmi zabil prav njegov "najslavnejši sin" in rojak Fernando Torres.

lampard mata benfica chelsea evropska liga finale | Avtor: Reuters Reuters
Ta je pod Benítezom blestel v Liverpoolu, pri Chelseaju pa v dveh sezonah le na trenutke spomnil na "El Niña", tokrat pa zadel za vodstvo, preden je modre v delirij z zmagovitim golom v sodnikovem podaljšku spravil Branislav Ivanović.

"Imamo veliko igralcev, ki so se močno izboljšali letošnjo sezono. Fernando je eden izmed njih," je zatrdil njegov nekdanji trener. "Osvojili smo Evropsko ligo z le enim napadalcem. Le enim. Uspelo nam je kljub rumenim kartonom ... Ko vse analiziraš, šele spoznaš, kako težko je bilo. Imeli smo tudi poškodovane, ki danes niso mogli igrati. Mislim, da smo dobro opravili."

Lampard blizu podaljšanja pogodbe

Navijače Chelseaja pa morda kmalu čaka novo veselje, saj je kapetan Frank Lampard po tekmi namignil, da je blizu podaljšanja pogodbe s klubom, ki bi se ga pred meseci že skorajda odrekel, nato pa je 34-letni vezist v soboto celo postal rekorder po številu zadetkov v zgodovini Chelseaja in z 203. zadetkom prehitel legendarnega Bobbyja Tamblinga.

"Res, res upam, da bom naslednjo sezono še tukaj," je za ITV Sport med slavjem na zelenici dejal Lampard. "Zaradi nocojšnje tekme in še ene proti Evertonu, ki prihaja to nedeljo, se še nismo usedli in podpisali ničesar, ampak res upam, da bom to storil. Kaže dobro. Klub je postopal briljantno."

Lampard, ob odsotnosti Johna Terryja spet kapetan moštva v Amsterdamu, bi še pred zmagovitim zadetkom Ivanovića kmalu zabil fantastičen gol za zmago, a je njegov poskus ustavila prečka, nato pa je skupaj z dolgoletnim soigralcem dvignil pokal ob navdušenju navijačev.

"Neverjetno je bilo za vse nas, ki smo bili vpleteni. Govorili smo o vzponih in padcih v zadnjih dveh letih ... Ampak to je bil velik vzpon. Smo skupina, ekipa, nocoj pa je bilo napeto glede na to, kako dolgo sezono smo imeli. Nihče si tega ne zasluži bolj kot Ivanović, bil je fantastičen. Vsak je svoje sreče kovač, ampak mi držimo skupaj kot skupina. Klub si to zasluži."

Jesus bo razmislil o prihodnosti

Povsem drugačno razpoloženje je seveda vladalo v portugalskem taboru, kjer je povsem potrti trener Jorge Jesus namignil, da bi lahko po še drugem šokantnem porazu v le nekaj dneh zapustil klub, kjer deluje že štiri leta. 

"V teh nekaj tednih sem se s klubom pogovarjal o prihodnosti. Ta poraz danes me bo primoral v to, da si vzamem nekaj časa in razmislim o teh vprašanjih," je po čustvenem začetku novinarske konference, kjer je pohvalil igralce za veliko boljšo igro od nasprotnika, dejal Jesus.

Oseminpetdesetletni trener je dejal, da ga boli toliko kot navijače same in da so slednji ekipo podpirali s "čustvi, strastjo in patriotizmom". To je bil že sedmi zaporedni poraz Benfice v finalih evropskih tekmovanj, kjer so svojo zlato dobo z dvema naslovoma doživljali med letoma 1961 in 1962, ko je kraljeval Eusébio, ki je zdelan od bolezni na berglah le nemočno spremljal svoje ljubljence v Amsterdamu.

"Benfica je bila danes boljše moštvo – bolj konstantno in organizirano. Chelsea je močna ekipa, predvsem v protinapadu, ampak v prvem polčasu smo jih nevtralizirali. Na tekmi sem bil ponosen, da sem v finalu. Benfica je svetu pokazala, da je ekipa z izjemno kakovostjo, na katero so lahko ponosni," je še povedal Jesus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.