Šport > Nogomet
17 ogledov

Berić v 90. minuti končal niz Kosiča, zmaga Olimpije

Omladič Bohar Olimpija Ljubljana Mura 05 Prva liga prvenstvo SPS/nkolimpija.si
Neplačani nogometaši Mure 05 so v Stožicah drago prodali svojo kožo Olimpiji Ljubljani, ki se je na prvi tekmi 31. kola Prve lige Telekom Slovenije vodilnemu Mariboru približala na sedem točk zaostanka (2:1). Vijoličasti so uro kasneje odgovorili z zmago pri Triglavu, ki jih je podobno kot na pokalni tekmi mučil vse do zadnjih minut (2:1).

Poskus Bobana Jovića, ki je zletel točno v roke vratarja Filipa Drakovića, je bil najbolj zanimiv dogodek v sicer nezanimivh prvih 15 minutah. Nato je Olimpija Ljubljana, katere zelenico je pred tekmo dodobra namočil hud naliv v prestolnici, le povedla proti neplačanim Prekmurcem.

Po preigravanju v kazenskem prostoru je lepo zadel eden izmed igralcev sezone pri zeleno-belih Nik Omladič, a se je veselje po vodstvu hitro poleglo. Arpad Vaš je izkoristil lepo podajo in nato fantastično ukanil Aleksandra Šeligo za 1:1 - Vaš si je s peto prek glave pripravil volej in ga neubranljivo poslal v mrežo za enega od golov sezone.

Olimpija je po neprepričljivi predstavi močno pritisnila v drugem polčasu, ko je poskus Damjana Trifkovića stresel okvir Murinega gola. Gostje bi ob neuspešnem napadanju zmajev lahko celo povedli, a je z golove črte strel Matica Maruška izbil Jović, 13 minut pred koncem rednega dela pa so se navijači Olimpije, ki jim za to tekmo ni bilo potrebno plačati vstopnine, še drugič veselili.

Kosičev niz končali prvaki

Z lepo podajo je rezervista Filipa Valenčiča našel Đorđe Ivelja, mladi napadalec pa je stekel proti Drakoviću in ga premagal s slabšo desno nogo. To je bilo na koncu dovolj za težko prigarano zmago Ljubljančanov proti na izpad obsojenim Prekmurcem.

Potem ko se je prvi del kranjsko-mariborske trilogije končal brez zmagovalca, ekipi sta se v prvi polfinalni tekmi Pokala Slovenije razšli z 2:2, je drugi del pripadel Mariborčanom. Ti so do zmage prišli v izdihljajih tekme, ko je bil uspešen Robert Berić.

S tem je prekinil niz šestih tekem brez poraza Triglavovega trenerja Dušana Kosiča. Vodilni Maribor je tako obdržal deset točk prednosti pred Olimpijo in lahko na večnem derbiju prihodnjo soboto že potrdi nov naslov prvaka, Triglav pa je kljub porazu zadržal relativno varno sedmo mesto. Ekipi se bosta v sredo pomerili še na povratni polfinalni tekmi pokala.

Mezga zgrešil enajstmetrovko, nato popravil napako

Moštvi v uvodu tekme nista bili preveč napadalno razpoloženi. Prvo resno priložnost so gledalci videli šele v 29. minuti, ko je Dejan Mezga izvedel prosti strel z leve strani, pred golovo črto pa je žogo odbil Tilen Klemenčič. Šest minut pozneje so imeli gosti na voljo najstrožjo kazen. Klemen Šturm je v kazenskem prostoru zrušil Mitjo Vilerja, z bele točke je sprožil Mezga, a se je izkazal Žan Pelko.

V 42. minuti sta se Pelko in Mezga znova "srečala", mariborski vezist je sprožil z 20 metrov, Triglavov vratar pa uspešno posredoval. Tik pred koncem prvega dela pa so Štajerci povedli. Pelko je izbil žogo le na rob kazenskega prostora, v želji, da bi popravil napako, pa je zbil na tla Berića. Akcija se je nadaljevala, žoga odbila do Mezge, ki je opazil, da je vratar zapustil svoj prostor in natančno poslal žogo v prazno mrežo.

V drugem polčasu je v 49. minuti Agim Ibraimi najprej ogrel Pelka, v 52. minuti pa so domači izenačili s svojim prvim pravim udarcem proti golu. Matej Poplatnik se je med akcijo Triglava odločil za strel z dobrih 20 metrov in zadel levi zgornji kot mariborskih vrat. Takoj po izenačenju je Marcos Tavares meril mimo gola z 18 metrov, minuto pozneje pa je Pelko spet stekel iz vrat, Mezga ga je skušal premagati, a je bil kranjski vratar še pravočasno nazaj in žogo ujel pred golovo črto.

Še en gol vijoličastih v izdihljajih tekme

V 70. minuti je Nejc Potokar poskušal z glavo ugnati Pelka, a se ta ni dal, tako kot ne deset minut pozneje, ko je znova posredoval zunaj kazenskega prostora, Matiji Smrekarju pa med Pelkovim vračanjem v vrata ni uspelo zadeti cilja.

Berić Vyntra Panathinaikos Maribor Evropska liga Atene Oaka | Avtor: EPA EPA
Vmes je pri domačih skušal zadeti Davor Bubanja, a je bil Jasmin Handanović na mestu. V zaključku tekme pa so državni prvaki prišli do zmagovitega zadetka. Tavares je v kazenskem prostoru podal na glavo Beriću, ki mu iz bližine ni bilo težko zadeti cilja.

Celjani vedno dlje od tretjega mesta

Osmouvrščeni Novogoričani so v Celju prišli do pomembne zmage v boju za obstanek. Osmič v sezoni so vpisali tri točke in se točkovno izenačili s sedmimi Kranjčani. Na drugi strani je Celje trdno na petem mestu, a po devetem porazu izgublja stik z Domžalami in Luko Koper, najresnejšima kandidatoma za končno tretje mesto.

Celjani so tekmo odprli s priložnostjo Alexandra Srdića, žogo po njegovem strelu je na golovi črti izbil eden gostujočih branilcev. V deveti minuti je Benjamin Verbič zatresel goriško mrežo, a iz prepovedanega položaja, tako da je ostalo 0:0. A ne za dolgo. Že v 15. minuti je namreč David Tomažič-Šeruga poskrbel za domače vodstvo, ko je učinkovito končal daljšo celjsko akcijo.

Veselje je bilo kratkotrajno. Že dve minuti pozneje je namreč Dejan Žigon neoviran v kazenskem prostoru matiral Matica Kotnika. Čeprav so bili Celjani tudi po tem golu boljši tekmec, pa so bili gosti konkretnejši, med drugim je Miha Mevlja v 24. minuti meril le malce previsoko.

Naliv dobro okopal nogometaše

Tik pred koncem polčasa pa so domači prišli do enajstmetrovke, potem ko so domači v kazenskem prostoru zrušili Nejca Plesca. Odgovornost je prevzel izkušeni Sebastjan Gobec in svojo ekipo popeljal v vodstvo z 2:1.

Novogoričani so v drugem polčasu zaigrali napadalneje, počasi stisnili domače na njihovo polovico, v 70. minuti pa kronali boljšo igro z izenačujočim zadetkom. Mevlja je natančno podal do Welleja Ndiayeja, ki je z glavo ugnal Kotnika.

V 72. minuti je gostujočega vratarja ogrel Gregor Bajde, domači čuvaj mreže pa je moral v 75. pobrati novo žogo iz svoje mreže. Amedej Vetrih se je odločil za strel in zadel desni zgornji kot celjski vrat. Celjani so se nato trudili izenačiti, a jim v močnem nalivu ni uspelo izvesti kakšne resne akcije.

Rudar Aluminij obsodil na krčevit boj za obstanek

Čeprav je ves čas dvoboja v Kidričevem deževalo, tako da je bilo igrišče povsem razmočeno, sta ekipi pokazali veliko voljo in borbenost ter maloštevilnim gledalcem ponudili zelo zanimivo, dinamično predstavo, v kateri je padlo kar osem golov.

Velenjčanom, ki so izgubili zadnje tri dvoboje, se je končno odprlo tudi v napadu, saj pred dvobojem z Aluminijem kar 278 minut niso zatresli mreže tekmecev. Tokrat pa so izkoristili kar pet priložnosti in izenačili rezultat v letošnjih medsebojnih tekmah na 2:2 (Aluminij je Rudar izločil v pokalu).

V uvodnih minutah je kazalo, da bodo ekspresno zlomili odpor domačih, ki pa so se vrnili v igro, po zaostanku 0:2 izenačili, a sredi drugega polčasa v razmiku devetih minut prejeli tri gole in morali podpisati predajo.

Prva liga Telekom Slovenije, 31. kolo:

Olimpija Ljubljana : Mura 2:1 (1:1)
Omladič (19), Valenčič (77); Vaš (23)

Triglav : Maribor 1:2 (0:1)
M. Poplatnik (52); Mezga (45), Berić (90)
Mezga (Maribor) je v 36. minuti zapravil enajstmetrovko.

Celje : Gorica 2:3 (2:1)
Tomažič Šeruga (14), Gobec (44/11-m); Žigon (16), Ndiaye (69), Vetrih (74)

Aluminij : Rudar Velenje 3:5 (1:2)
Jovanović (29), Bloudek (48), Črnic (90); Eterović (8), Bratanović (13, 62), Radujko (68), Podlogar (71)

Luka Koper : Domžale 3:0 (1:0)
Mavrič-Rožič (21/11m), Brečević (61), Štulac (85)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.