Šport > Nogomet
16608 ogledov

Bil je večji up kot Ronaldo, nato je pri 16-ih začel prejemati visoko plačo

Fabio Paim Reševalni pas/Twitter

Ko je Cristiano Ronaldo leta 2003 iz lizbonskega Sportinga prestopil k Manchester Unitedu, je moral nekaj besed spregovoriti tudi o najbolj nadarjenih rojakih. "Če mislite, da sem jaz dober, počakajte, da vidite Fabia Paima," je takrat odgovoril mladenič, ki je kasneje postal velezvezdnik.

Paim je tri leta mlajši od Ronalda, hitro pa je postal zvezda Sportingove akademije. V mlajših portugalskih selekcijah, od reprezentance do 16 let pa vse do reprezentance do 21 let, je zbral 42 nastopov. Levom se je sicer pridružil v rani mladosti, pri 14-ih pa so se zanj že zanimali pri Unitedu, Barceloni in Real Madridu, francoska nogometna zveza pa mu je ponujala državljanstvo. Z namenom, da bi odgnali vse snubce, je Sporting zato 16-letnemu Fábiu Miguelu Malheiru Paímu ponudil mesečno plačo v višini 20.000 evrov.

"Ves denar sem zapravil za avtomobile. Rad jih imam. Drago sem plačal za tiste, ki sem jih želel imeti. Ferrari, Lamborghini, Porsche, Maserati in celo Punto. Katerokoli vozilo si zamislite. Ko imate veliko denarja, rabite močen sistem podpore okoli sebe. Zdaj bi ravnal povsem drugače, če bi lahko," je za Globoesporte izjavil Paim. 

žoga, žogica, teniška žogica, tenis Talent Šport Bil je bolj nadarjen kot Đoković, nato pa...: "Poskusil sem heroin"

"Verjel sem, da imam več talenta kot vsi ostali. Želel sem se predvsem dobro počutiti, imeti dobre obleke, voziti prijeten avto, nisem se obnašal skromno. To je normalno, ljudje želijo zadovoljiti svoje potrebe. Na igrišču sem pač opravil, kar sem moral, da bi se lahko nato umaknil v svoje okolje. Družil sem se z ljudmi, ki sem jih želel imeti ob sebi, želel sem početi le reči, ki so me veselile. Takrat me ni nihče kritiziral, a ko sem nehal dobro igrati, so začeli kazati s prsti. Želel sem si biti le s svojimi avtomobili."

"Nisem bil navajen na takšne količine denarja. Ko sem začel igrati, na primer niti nisem imel prave obutve. Nisem bil pripravljen, nisem imel nekoga, ki bi mi bil za vzor."

Ko se mu ni uspelo prebiti v prvo postavo Sportinga, ga je zastopnik Jorge Mendes, ta je vsa leta bdel tudi nad športno potjo Cristiana Ronalda, leta 2008 pripeljal na posojo v Chelsea, kjer pa takrat 20-letni Portugalec ni uspel obuditi svoje kariere. "Preprosto sem prenehal trenirati in opravljati svoje delo. Začel sem piti. Denar sem imel in začel sem početi stvari, ki jih prej nisem. Vrata so mi bila vseskozi odprta, počel sem kar sem želel."

Fabio Paim | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Iz Londona se je vrnil v Lizbono, kjer pa so ga pri Sportingu leta 2010 odpustili. Kasneje je zamenjal 12 klubov v sedmih državah, zaigral je tudi v Angoli, Katarju, na Malti in v Litvi.  Leta 2018 je poskušal najti mesto pri portugalskem drugoligašu Leixoesu, a nato brez odškodnine pristal v četrti ligi pri AD Sao Pedro da Cova.

Lani je bil aretiran zaradi posedovanja narkotikov, a bil oproščen, saj opravljenega prisluškovanja ni bilo moč uporabiti na sodišču.

"Na neki točki sem bil uspešnejši od Ronalda, a nisem imel njegove moči in želje, da bi opravil tisto, kar je bilo potrebno. On ima izjemno delovno etiko, jaz je nisem imel. Imel sem enako kakovost, a nisem imel ostalih zadev. Bilo bi boljše, če bi imel manj talenta, a zato več vztrajnosti, želje in podobnih reči. Postal bi eden najboljših na svetu. Toda nihče ni perfekten. Mislil sem, da je za uspeh potrebna le nadarjenost, vendar ni tako," je zaključil zdaj 32-letni Paim

 

Komentarjev 1
  • Avatar Weberstella
    Weberstella 01:17 07.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com