Šport > Nogomet
17 ogledov

Bil sem nogometni Beethoven in Michelangelo

Paul Scholes, poslovilna tekma, Pele Reuters
Brazilski nogometni velikan Pele je pred kratkim spregovoril za francoski France Football in tako kot vedno postregel z zelo zanimivimi odgovori: "Jaz sem bil v nogometu tisto, kar je bil Beethoven v glasbi ali Michelangelo v likovni umetnosti."

"Če bi moj Santos v 60. letih igral v okoliščinah, v katerih danes deluje Barcelona, bi prevladovali na enak način," je začel legendarni Pele in nadaljeval: "Pred 15 oziroma 20 leti se je igralo veliko bolj defenzivno, toda tehnika je ves čas enaka. Sedaj vsi govorimo o Barceloni, toda jaz se spominjam svojega Santosa. Bili smo izjemna ekipa, pripravljena prevladovati svetu nogometa kot Barcelona danes."

Kot vedno je Pele tudi tokrat pokazal, da mu samozavesti ne manjka: "Jaz sem bil v nogometu tisto, kar je bil Beethoven v glasbi ali Michelangelo v likovni umetnosti. Da se primerjam z Messijem? To je vedno težko. V vsakem primeru Lionela zelo spoštujem, tako kot sem spoštoval Cruyffa, Beckenbauerja ali Platinija. Vsak veliki nogometaš ima svojo osebnost. Zagotovo lahko le rečem, da novega Peleja ne bo nikoli več. Moji starši so po mojem rojstvu razbili kalup, haha."

Po mnenju mnogih najboljši mojster okroglega usnja vseh časov se je dotaknil tudi večnega vprašanja. Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo? "Messi je fantastičen igralec. Resnično ga je veselje gledati na zelenici. Je največji vseh časov? Tega ne vem. Prav tako ga ne morem primerjati z Ronaldom, ker sta njuna igralska stila povsem različna," se je glasil Pelejev "politični" odgovor. "Ko je govora o argentinski reprezentanci, morajo biti pripravljeni Messiju pripraviti organizirano in solidarno skupino soigralcev. Takrat se lahko nadejajo trofej. Jaz sem to imel leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Mehiki. Tam smo vsi dihali kot eden. Od leta 1977, ko sem se upokojil v dresu New York Cosmosa, je nogomet postal fizično zahtevnejši in hitrejši. Toda tisto, kar je štelo takrat, šteje tudi danes: žoga mora krožiti čim hitreje. Tistemu, kar smo na začetku 70. let počeli mi, je danes najbližje reprezentanca Nemčije," je še dodal trikratni svetovni prvak z Brazilijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.