Šport > Nogomet
10 ogledov

Bilić: "Na Euro gremo zmagat"

Slaven Bilić EPA
Hrvati so na Maksimirju zadržali začetnih 0:0 in po zaslugi visoke zmage na prvi tekmi v Istanbulu s 3:0 v dodatnih kvalifikacijah več kot zasluženo izločili Turke. "Na Euro gremo zmagat. A zavedamo se, da lahko izpademo že v skupini," je dejal selektor vatrenih Slaven Bilič. "Zelo smo srečni in zahvaljujemo se Bogu za uvrstitev na Euro," pa je po visoki in zasluženi zmagi Portugalcev proti BiH (6:2) dejal Cristiano Ronaldo.

"Kamen se mi je odvalil od srca! Vedeli smo, da po petku zgodba še ni končana, da bi vse skupaj lahko šlo po zlu. Zato smo želeli igrati tako kot v Istanbulu. Vse smo tudi naredili enako, razen tega, da nismo zadeli," je po neodločenem izidu na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za Euro 2012 med Hrvaško in Turčijo v Zagrebu dejal selektor naših južnih sosedov Slaven Bilić in pohvalil svoje igralce: "Pokazali smo, da smo kompaktna ekipa, da smo močnejši od vseh. Uspeli smo v zelo težkih okoliščinah. Vsi skupaj smo preživeli velik stres. Zahvaljujem se igralcem." Hrvati so večino dela opravili že na prvi tekmi, ko so po izjemni predstavi slavili s 3:0. Zdaj jih čaka operacija Euro 2012: "Na Euro gremo zmagat! A zavedamo se, da lahko izpademo že v skupini. Takšna Hrvaška lahko igra z vsakim in ima možnosti proti vsakomur, toda na takšnih tekmovanjih bodo imeli tudi vsi nasprotniki možnost proti nam."

"Zaslužili smo si zmago. Turki poleg udarca Altintopa niso zapretili. Imeli smo več priložnosti," je še dodal selektor, kapetan Darijo Srna ga je dopolnil: "Po prvem srečanju so vsi pisali, da smo napredovali. Odločili smo se igrati igro iz prvega srečanja. Turčija je šla na vse ali nič, prišli so brez nekaterih igralcev in ničesar niso imeli izgubiti. Imeli smo padce in vzpone, toda pokazali smo značaj, pokazali smo, da imamo pravega selektorja. Naše mesto je na Euru."

Hiddink odhaja?

Na drugi strani bodo Turki boje na evropskem prvenstvu spremljali iz domačega naslanjača. Pomagal jim ni niti sloviti trenerski guru Guus Hiddink, za katerega je bila to najverjetneje zadnja tekma na mestu turškega selektorja. "Čestitam Hrvaški. Na Euro odhaja zasluženo. Najverjetneje je bila to moja zadnja tekma na klopi Turčije. V Istanbul se ne nameravam vrniti," je povedal Nizozemec in še dodal: "Če bi hitro dosegli zadetek, bi morda lahko bilo drugače. Toda imamo mlado ekipo in njen čas šele prihaja." Hiddink je obžaloval predvsem odsotnost Nurija Sahina.

CR: "Rezultat je več kot pošten"

Sinoči je bilo zelo vroče tudi v Lizboni, kjer so Portugalci gostili neugodne Bosance. Prva tekma na katastrofalnem igrišču v Zenici se je končala brez zadetkov, na domačem terenu pa so "evropski Brazilci" povsem nadigrali svoje nasprotnike in slavili s 6:2. Velik delež je prispeval zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo, ki je tako na najlepši možni način odgovoril na številne kritike in provokacije navijačev BiH. "Odigral sem dobro srečanje in zabil dva zadetka. Tudi preostala ekipa je bila dobra. Zelo smo srečni in zahvaljujemo se Bogu za uvrstitev na Euro. Rezultat je več kot pošten. Portugalska je boljša od Bosne in Hercegovine. To smo dokazali v Lizboni, kot tudi na prvem srečanju, čeprav nismo slavili," je dejal Ronaldo. "Težko mi je. Dvakrat smo bili le korak oddaljeni od velikega tekmovanja in obakrat nam je spodletelo. Usoda je hotela, da nas je obakrat izločila močna Portugalska," pa je razlagal nesrečni Edin Džeko, ki je imel premalo pomoči soigralcev v konici napada.

Komentarjev 1
  • Realist 13:27 16.november 2011.

    Že v skupini bodo pogorel. Hrvaška nima zmagovalne ekipe kot leta 1998.