Šport > Nogomet
14 ogledov

Birmingham potrgal vijolice - 1:2

maribor birmingham lesjak mezga
1/5
Reuters
Slovenski nogometni prvak Maribor je v svojem Ljudskem vrtu v 2. kolu skupinskega dela Evropske lige izgubil z Birminghamom z 1:2. "Dobili smo 'glupa' gola, a gremo naprej," pozitivno misel ohranja Dalibor Volaš, edini vijolični strelec.

Nogometaši Maribora so v 2. kolu Evropske lige (skupina H) pred domačimi gledalci izgubili proti angleškemu Birmingham Cityju z 1:2 (1:0). Mariborčani bodo naslednjo tekmo v tem tekmovanju igrali 20. oktobra, ko bodo v Ljudskem vrtu gostili portugalsko Brago. Za Maribor je zadel Dalibor Volaš v 29. minuti, za Birmingham City pa sta bila uspešna Christopher Burke v 64. in Wade Elliott v 79. minuti.

"Prvi polčas smo odigrali dobro, nadzorovali dogodke na igrišču, nato smo dobili prepoceni gola iz nekih odbitih žog. Tudi v domačem prvenstvu se nam prepogosto dogaja, da je vsaka naša napaka kaznovana. Dobili smo 'glupa' gola, a gremo naprej," je v mikrofon nacionalne televizije povedal mariborski strelec Dalibor Volaš.

"Začeli smo dobro, v prvem polčasu smo imeli vse pod nadzorom. Pripravili smo si nekaj priložnosti, izpeljali nekaj akcij. V drugem polčasu smo dovolili tekmecem, da so prevzeli pobudo, kar je pomenilo, da Birmingham ni več v težavah, tako kot je bil prej. Niso bili ekstremno nevarni, toda drugi polčas bi mi lahko bili boljši. To je pripeljalo do tega, da smo izgubili. Pogosto se nam dogaja, da ne igramo dobro do konca tekme, vendar doslej še ne v evropskih nastopih. Ta poraz moramo vzeti kot del fantastične izkušnje, vsi pa smo imeli občutek, da je bilo v igri še nekaj več," je po srečanju povedal trener Maribora Darko Milanič.

Ta je v začetno postavo namesto kaznovanega Aleksandra Rajčevića v sredino obrambe ob Arghusa postavil Nejca Potokarja, na boka pa Martina Milca in Mitjo Vilerja. V napadu je priložnost dobil Dalibor Volaš, malce za njim pa je zaigral kapetan Marcos Tavares. Sredino so skušali obvladovati Aleš Mertelj, Zoran Lesjak, Goran Cvijanović in Dejan Mezga.

Uvod tekme je minil brez pretresov, z nekaj polpriložnostmi na obeh straneh, so pa gosti pokazali, da bi lahko bili nevarni pri visokih podajah v kazenski prostor. Mariborčani so prvič resneje zapretili v 14. minuti, ko je Tavares lepo prišel do strela, a s 15 metrov zgrešil cilj, štiri minute zatem pa je z glavo poizkusil Cvijanović, vendar je bil gostujoči vratar Colin Doyle na mestu.

V 28. minuti se je na drugi strani za strel od daleč odločil Marlon King in meril le malce previsoko. V 29. minuti pa veselje domačih navijačev - ki so pred tem s prepevanjem "ponarodele" pesmi V dolini tihi počastili tudi spomin na umrlo legendo slovenske narodnozabavne glasbe Lojzeta Slaka -, saj je Irec v Birminghamovih vratih po slabi povratni podaji Jonathana Spectorja zgrešil celo žogo, kar je izkoristil Volaš in zadel za 1:0. V 40. minuti se je Jasmin Handanović izkazal po strelu Christopherja Burka, sicer pa so domači z borbenostjo preprečevali kakršno koli nevarnost za svoja vrata.

Precej bleda predstava gostov, ki pa so ob podajah v kazenski prostor vseeno znali malce zmesti domače branilce, je dala slutiti spremembe v angleški ekipi, ki pa jih v uvodu drugega polčasa še ni bilo. V tem so imeli domači vse pod nadzorom, prek Aleša Mertlja tudi poskusili od daleč, a v 64. minuti po nepazljivosti Lesjaka in protinapadu dobili gol, za katerega je poskrbel Burke.

Takoj po golu je gostujoči strateg namesto Kinga v igro poslal visokega napadalca Nikolo Žigića, srbski velikan pa je že nekaj minut zatem poskusil s strelom z glavo, a meril čez gol. Milanič je na drugi strani vpoklical Agima Ibraimija namesto Cvijanovića, v 73. minuti pa so bili gosti spet blizu zadetka, saj je sam pred Handanovića prišel Wade Elliott, a je bil domač čuvaj mreže uspešnejši.

Šest minut pozneje so Angleži povedli, po dolgi žogi je slabo izbijal Potokar, odprl strel Elliottu, kar je ta tudi unovčil z udarcem po tleh. Milanič je v zadnjih minutah na pomoč poklical še napadalca Roberta Berića in Matica Črnica, a to ni obrodilo želenih sadov, tako da so tri točke odšle v Anglijo.

Evropska liga, skupina H, 2. kolo:

Maribor : Birmingham 1:2 (1:0)
Volaš (29); Burke (64), Elliott (79)

Braga : Brugge 1:2 (0:0)

Lestvica:
1. Brugge 6
2. Braga  3
3. Birmingham City 3
4. Maribor 0

Komentarjev 4
  • R9 10:03 30.september 2011.

    Dobili ste glupa gola? Ja kakšnega ste pa dali?! Bedak.

  • bluesky 07:56 30.september 2011.

    greste naprej ja.. sploh s tako obrambo

  • ninca24 17:44 29.september 2011.

    Na katerem kanalu je prenos?