Šport > Nogomet
28 ogledov

Birsina levica sklatila javorjeve liste

dedić birsa slovenija romunija nogometna reprezentanca
1/23
Boštjan Tacol
Eksperimentalna Slovenija je s selektorjem Srečkom Katancem za zaključek rezultatsko zelo uspešnega leta 2013 v Celju premagala Kanado (1:0). Edini gol je v drugem polčasu prispeval Valter Birsa. Debija Mirala Samardžića in Gregorja Balažica.

Po nekaj manj kot šestih letih in turobni tekmi z Bolgarijo, ki je zaključila enega najslabših kvalifikacijskih ciklusov v zgodovini samostojne države, se je slovenska reprezentanca vrnila v Celje, kjer je kislo vreme od ogleda zgodovinske prve tekme Slovenije s Kanado odvrnilo številne gledalce.

Nekdanji heroj lokalnega prvoligaša, napadalec Ludogorca Roman Bezjak, je obračun v eksperimentalni postavi Srečka Katanca začel od prve minute. Katanec je od začetka priložnost ponudil tudi debitantu Miralu Samardžiću, medtem ko sta prvič od začetka igrala napadalec Roman Bezjak in Martin Milec. Na sredino igrišča se je v vedno manj pogosti postavitvi 4-4-2 (ob Bezjaku je igral Zlatko Dedić) po skoraj treh letih vrnil Dalibor Stevanović.

Oblakova "antologijska" obramba rešila 0:1 

Slovenci so na težkem igrišču prevzeli pobudo, prvi strel pa je v okvir gola uspelo poslati gostom iz Severne Amerike, a je bil Oblak na mestu po poskusu Kyla Porterja. Če je bil prvi strel zgolj ogrevanje, je bil drugi pravi preizkus, ki bi premagal večino vratarjev, a ne enega največjih slovenskih talentov. Oblak je izvrsten strel z levico Dwayna De Rosaria z roba kazenskega prostora, ko je bilo že bolj ali manj jasno, da bo končal v mreži, nekako uspel izbiti izpod svoje prečke.

Ko je bila na semaforju že 16. minuta, je Slovenija še naprej pretila zgolj iz prekinitev. Tako je po prostem strelu Andraža Kirma s strelom od daleč poskusil povratnik Dalibor Stevanović, tudi on pa je bil daleč od cilja. Ko so se s prvimi navijaškimi napevi prebudili še gledalci, je začela igrati tudi Slovenija.

Bezjak centimetre od vodstva

Zadetku se je po lepi globinski podaji Kirma na le nekaj centimetrov približal Bezjak, ki je na "svoji" zelenici v padcu z izjemno iznajdljivim strelom že premagal Kennyja Stamatopoulosa, veselje pa mu je ob povratku v knežje mesto preprečila prečka.

Okvir gola je pred udarcem žoge trepetal tudi v 30. minuti, ko je s topovskim izstrelkom za las mimo daljše vratnice ob že premaganemu Stamatopoulosom meril Valter Birsa. Ekipi sta do konca polčasa prikazali zgolj revijo ponesrečenih poskusov z bolj ali manj nemogočih položajev, Kanadčani pa so Slovence ob vedno hujšem deževju brez večjih težav držali daleč od gola.

Birsa po golu napovedal rojstvo

Bezjak je v 44. minuti vpisal še en strel v okvir gola, ko je po najlepši akciji tekme v režiji Birse in Stevanovića z roba kazenskega prostora preslabo streljal v roke kanadskega čuvaja mreže. Birsa je bil dirigent še ene lepe akcije pred polčasom, po kateri je z volejem znova poskusil Bezjak, a je sodnik ob obrambi Stamatopoulosa v vsakem primeru piskal "fantomski" prekršek Kirma v skoku.

Slovenija Kanada Celje Arena Petrol prijateljska tekma Bezjak | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Katanec je na začetku drugega polčasa v igro poslal Dejana Lazarevića, Nejca Pečnika in debitanta Gregorja Balažica, ki je prvič v karieri zasedel položaj desnega osrednjega branilca ob Boštjanu Cesarju. Vodilni zadetek je vseeno prišel z noge starega znanca, Birsa si je (kot radi rečemo) v svojem slogu pripravil strel z levico z roba kazenskega prostora, kljub ne najboljšem poskusu pa je po tleh premagal vratarja za vodstvo v 53. minuti. Slavil je z žogo pod dresom in s prstom v ustih, tradicionalno potezo ob veselem pričakovanju otroka.

Strelec z igrišča

Najbolj razpoloženi slovenski reprezentant je že nekaj minut kasneje obležal po nepotrebno ostrem startu Nikolasa Ledgerwooda, šepajočega člana AC Milana pa je moral Katanec zamenjati z Željkom Filipovićem. Šlo naj bi zgolj za udarec v gleženj. Blizu prvenca za A-reprezentanco je bil v 64. minuti tudi poletni Lazarević, čigar poskus po tleh je Stamatopoulos zadržal.

Na resni preizkušnji je bil kanadski "goalie" tudi v 73. minuti, ko je rezervist Robert Berić (zamenjal je Bezjaka) najprej priboril prosti strel na robu kazenskega prostora, žogo pa je z močnim strelom proti golu poslal Kurtić, a je bil Stamatopoulos na mestu po strelu v njegov kot. Lazarević je z novim prodorom Kurtiću pripravil še en strel v kazenskem prostoru, ki pa je v 83. minuti znova končal v naročju vratarja.

Katanec je že prej iz igre potegnil še kapetana Boštjana Cesarja, ki je trak predal svoji zamenjavi Branku Iliću. Slovenija bi lahko z nekaj manj sreče dobila tudi izenačujoči gol, a je enega od Kanadčanov na cedilu znotraj kazenskega prostora pustil prvi dotik. Za nameček je na nosilih zelenico zapustil še povratnik Stevanović.

Prijateljska tekma, Celje (Arena Petrol):

Slovenija : Kanada 1:0 (0:0)
Birsa (53)

Postavi

Slovenija: Oblak; Milec, Samardžić (od 46. Balažic), Cesar (od 78. Ilić), Struna; Kurtić, Stevanović, Kirm (od 46. Pečnik), Birsa (od 61. Filipović); Dedić (od 46. Lazarević), Bezjak (od 68. Berić). Na klopi: S. Handanović, J. Handanović; Brečko, Ilić, Mertelj.

Kanada: Stamatopoulos; Ledgerwood (od 69. Osorio), Henry, Straith, De Jong (od 69. Bekker), Hainault, Pacheco de Mello, Ricketts (od 46. Morgan), Cebara (od 46. Attakora), Porter (od 46. Nakajima-Farran), De RosarioNa klopi: Hirschfeld; Ouimette, Teibert, Dunfield.

Sodnik: Huseyin Göcek (Turčija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.