Šport > Nogomet
55 ogledov

Blamaža BiH: Sušića ne bo, ker je zamudil letalo

Litva Bosna in Hercegovina kvalifikacije za SP 2014 BiH Sušić EPA
Debitantki na svetovnih prvenstvih Bosni in Hercegovini je manjšo blamažo pred očmi svetovne javnosti pripravil kar selektor Safet Sušić, ki ga zaradi zamude ne bo na petkovem žrebu skupin mundiala.

Bosanski mediji poročajo, da je selektor reprezentance BiH Safet Sušić v Parizu zamudil letalo. To pomeni, da nekdanji jugoslovanski reprezentant in član Paris Saint-Germaina v okolico Salvadorja, kjer bo v petek na sporedu svečani žreb skupin svetovnega prvenstva v Braziliji, tja ne bi prispel v časovnem okviru, ki ga je predpisala Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Debitantko na velikih tekmovanjih bo moral tako nepričakovano zastopati podpredsednik Nogometne zveze Bosne in Hercegovine (NSBiH) Darko Ljubojević. Selektorji vseh 32 reprezentanc se morajo po pravilih udeležiti seminarjev, pogovorov z mediji in raznih promocij, kjer Sušića očitno ne bo.

V 40 letih zamudil največ trikrat

"Sinoči sem gledal tekmo med Evianom in PSG, nato pa sem se odpravil na letališče. Odšel sem pravočasno, ampak bilo je nekaj težav s prometom, na katere nisem mogel vplivati, zato sem na letališče prišel pol ure pred letom. Uslužbenka letališča ni bila razpoložena, tako kot jaz sam. Enostavno ni sprejela mojih pojasnil, tako da nisem odpotoval proti Braziliji," je za portal SportSport.ba pojasnil Sušić.

"V 40-letni karieri sem zamudil dvakrat ali trikrat. To se je zgodilo sinoči, usoda je kot kaže tako hotela. Žal mi je, da nisem tam, žal mi je, da se ne bom srečal s kolegi. Ni prvič, da selektorja ni na žrebu, prepričan pa sem, da nas Fifa zaradi mojega izostanka ne bo gledala drugače. Če se je potrebno opravičiti, to ne bo nikakršna težava. Toda menim, da panika ni potrebna. Žal mi je, toda zgodilo se je, kar se je."

Prvaku skoraj 26 milijonov evrov

Nagradni sklad na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2014 bo sicer še večji kot doslej. Fifa je na današnjem zasedanju v brazilskem letovišču Costa do Sauipe sklenila, da bo za 37 odstotkov povečala nagradni sklad v primerjavi s prejšnjim SP v JAR leta 2010. Novi svetovni prvak bo tako dobil 25,6 milijona evrov.

Ta številka (oziroma 35 milijonov dolarjev), ki jo je danes razkrila krovna nogometna organizacija, je rekordna na vseh dosedanjih prvenstvih. A bogatejši ne bodo le svetovni prvaki, tudi vse druge ekipe Brazilije ne bodo zapuščale praznih rok. Poraženec v finalu bo tako prejel 25 milijonov dolarjev, skupno pa bo Fifa med 32 udeleženk SP razdelila 422 milijonov evrov oziroma 576 milijonov dolarjev.

Visoke tudi zavarovalnine

Tudi ekipe, ki se bodo poslovile že po prvem delu, bodo prejele po osem milijonov dolarjev, osmina finala bo "težka" devet milijonov dolarjev, uvrstitev v četrtfinale pa bo prinesla tudi 14 dolarskih milijonov.

Fifa je povečala tudi sklad za klube, katerih igralci bodo zastopali svoje države na SP. Za zavarovalnine in odškodnine ob morebitnih poškodbah bo Fifa klubom namenila 70 milijonov dolarjev, ki jih bodo klubom razdelile njihove nacionalne zveze.

Poleg tega bo Fifa odprla tudi poseben sklad, namenjen razvoju nogometa v državi prirediteljici. Za razliko od drugih denarnih nagrad, ki jih bodo razdelili šele po tekmovanju, bo sklad zaživel takoj, za začetek bo v njem 20 milijonov dolarjev, ki naj bi jih do prvenstva po pričakovanjih zveze oplemenitili na 100 milijonov. Za tak način vračanja sredstev v Brazilijo so se pri Fifi odločili tudi zaradi očitkov o zapravljivosti prirediteljev, ki so milijone vložili v drage nogometne objekte, zanemarili pa socialo in šolstvo, zaradi česar so v preteklih mesecih protestirali številni Brazilci.

Odmori za pijačo v rokah sodnikov

Mednarodna nogometna zveza je danes tudi odločila, da se bodo lahko sodniki svetovnega prvenstva sami precenili, ali bodo nogometašem zaradi visokih temperatur in visoke stopnje vlage v severnem delu Brazilije med tekmo namenili nekaj minut za osvežitev.

Zidane SP 2014 pred žrebom Costa do Sauipe resort Sao Joao da Mata Bahia | Avtor: EPA EPA
"Odmori za zaužitje tekočine bodo dovoljeni, če bo tako menil sodnik ali sodniško osebje na stadionu," je danes dejal generalni sekretar Fife Jerome Valcke. Strokovnjaki so se namreč v teh dneh zavzeli, da bi imeli nogometaši na tekmah svetovnega prvenstva na voljo odmore, med katerimi bi lahko zaužili nekaj tekočine, saj se je pojavila bojazen, da bodo nalašč pošiljali žoge v kot, da bi v kratki prekinitvi zaradi žeje to lahko storili.

Fifa je že zanikala, da bi še enkrat preučila možnost o igranju opoldanskih tekem v tem delu Brazilije. Moštva, ki bodo tako razporejena na stadione v severovzhodnem delu Brazilije - Fortalezi, Natalu, Salvadorju in Recifeju, bodo izpostavljena neugodnim vremenskim razmeram in temperaturam preko 30 stopinj Celzija.

Brazilcem na generalki skupina smrti

Predstavniki Fife so danes opravili tudi generalko žreba skupin za svetovno prvenstvo 2014. Uradni žreb bo v petek ob 17. uri, današnji ples kroglic pa je skupino smrti namenil prav gostiteljem Brazilcem, kjer bi se v skupini A srečali še z dvema svetovnima prvakoma – Francijo in Italijo ter z Avstralci.

Žreb ni bil naklonjen niti branilcem naslova Špancem, ki jim je v skupini E namenil še Slonokoščeno obalo, Anglijo in Južno Korejo. Nemcem v skupini G je generalka dodelila Ekvador, Iran in Portugalsko, Bosna in Hercegovina v skupini H bi se merila z Belgijo, Alžirijo in Mehiko, Hrvati v skupini B pa z Urugvajem, Nigerijo in ZDA.

Generalka žrebanja skupin za SP 2014:

skupina A: Brazilija, Francija, Avstralija, Italija;
skupina B: Urugvaj, Nigerija, ZDA, Hrvaška;
skupina C: Argentina, Gana, Kostarika, Rusija;
skupina D: Švica, Čile, Japonska, Grčija;
skupina E: Španija, Slonokoščena obala, Južna Koreja, Anglija;
skupina F: Kolumbija, Kamerun, Honduras, Nizozemska;
skupina G: Nemčija, Ekvador, Iran, Portugalska;
skupina H: Belgija, Alžirija, Mehika, Bosna in Hercegovina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.