Šport > Nogomet
29 ogledov

Blatter in Platini na bojni nogi zaradi Kosova

Blatter Platini Dačić Samardžić Marković otvoritev Srbija reprezentanca Stara Pa EPA
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je ostro kritiziral Seppa Blatterja, ker je predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) dovolil Kosovu, da igra prijateljske tekme, čeprav je bilo vseh pet članov iz Uefe proti taki odločitvi. Prijateljske tekme bi zdaj igrala tudi Republika Srbska.

"Tukaj se gre za politično odločitev, odločitev je v nasprotju s statutom Uefe," je dejal Michel Platini, njegov nasprotnik Sepp Blatter pa mu je že odgovoril. "Naša naloga ni, da prepovedujemo igranje nogometa, ampak da tej igri povsod odpremo vrata. Gre za solidarnost," se je glasil odgovor Švicarja, ki se bo v sredo s Francozom tudi osebno sestal.

Blatterjeva Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sicer nogometni reprezentanci Kosova že v torek dovolila, da lahko igra uradne prijateljske tekme. Tega dovoljenja Kosovo, ki se je leta 2008 odcepilo od Srbije, ni imelo, saj ga Združeni narodi še niso priznali za samostojno državo.

Krovna nogometna zveza ni uslišala prošnje, da bi se reprezentanca vključila v tekmovanja, enako pa velja tudi za njihove klube. Svojih odločitev Fifa v sporočilu za javnost ni pojasnila. Izvršni odbor Fife pa je dobil novega člana oziroma prvič v zgodovini članico. V poskusih, da si vsaj delno opere ime po korupcijskih škandalih, je v odbor povabil Lydio Nsekero, predsednico Nogometne zveze Burundija, ki pri Fifi že ima nekaj funkcij.

Prijateljske tekme bi igrala tudi Republika Srbska

Potem, ko je Fifa dovolila igranje prijateljskih tekem reprezentanci Kosova, so se oglasili tudi predstavniki Nogometne zveze Republike Srbske in napovedali, da bodo od Fife zahtevali isto. "Da je Kosovo dobilo to možnost, ni dobro, toda to tudi za nas pomeni plus. Pričakujem pomoč drugih zvez pri lobiranju, tudi srbske, ki do zdaj tega ni mogla. Mi smo legitimni člani zveze BiH, priznala nas je tako Fifa kot Uefa, zato ne vidim preprek, ki nam bi onemogočile, da igramo prijateljske tekme," je dejal predsednik Nogometne zveze Republike Srbske Mile Kovačević.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.