Šport > Nogomet
21 ogledov

Blatter in Platini suspendirana

Michel Platini Sepp Blatter Uefa Fifa EPA
Predsednik Uefe Michel Platini in predsednik Fife Sepp Blatter sta bila danes suspendirana zaradi suma o finančnih nepravilnostih.

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je za 90 dni iz sveta nogometa izključila predsednika Fife v odstopu Seppa Blatterja kot tudi predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija, so danes poročale tiskovne agencije.

Tako Blatter kot Platini sta se znašla v preiskavi švicarskega tožilstva zaradi sumov o finančnih nepravilnosti. Blatterju očitajo, da je televizijske pravice za prenose svetovnega prvenstva v letih 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 600 tisoč ameriških dolarjev, kar je le pet odstotkov resnične tržne vrednosti. Ta sumljivi posel naj bi se odvil leta 2006. Predsednik Uefe Platini pa se je znašel v preiskovalnem kolesju zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona evrov. Gre za sredstva, ki mu jih je nakazal Blatter. Oba, tako Blatter kot Platini, ostro zanikata kakršne koli nepravilnosti, češ da je šlo za povsem navadno izplačilo, povezano s Platinijevim svetovalnim delom.

Domnevne nepravilnosti je preiskala tudi Fifina etična komisija, po preiskavi pa je obema vodilnima moža nogometa, Blatterju in Platiniju, izrekla devetdeset dnevni suspenz. Za 90 dni je bil suspendiran tudi nekdanji generalni sekretar Fife Jarome Valcke.

Nekdanjemu podpredsedniku Fife Južnokorejcu Chung Mong-joonu pa so za šest let prepovedali delovanja v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo denarne kazni v višini 100.000 švicarskih frankov (91.500 evrov). Korejec je tako kot Platini kandidat za volitve Blatterjevega naslednika.

Kljub suspenza Platini oddal kandidaturo

Predsednik Uefe Michel Platini je danes podpisal pisno soglasje h kandidaturi za predsednika Mednarodne nogometne zveze Fifa na volilnem kongresu, ki bo po napovedih 26. februarja prihodnje leto. Platini je o tem danes seznanil medije in javnost.

"Zjutraj sem podal pisma podpore, potrebna za postopek vložitev kandidature za predsednika Fife. Tako, kot sem to vedno počel, od leta 2007, bom izpolnil svoje obveznosti po posvetovanju s 54 združenji, člani Evropske nogometne zveze Uefe, ki jo bom sklical kmalu v Nyonu. Prav tako se nameravam sestati s predstavnimi vseh konfederacij in zvez ter članicami Fife v duhu odprtosti, kar je bila vedno značilnost vseh mojih dejanj. Prepričan sem, da bomo vse težave premagali s polno preglednostjo našega delovanja in enotnostjo, ki daje nogometu moč," je zapisal Platini v izjavi, ki jo gre šteti za uradni začetek volilne kampanje za volitve naslednika Seppa Blatterja. Izjavo je na svoji spletni strani objavil angleški Guardian.

Uradna napoved kandidature se je zgodila le nekaj trenutkov pred objavo suspenza zaradi suma podkupovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.