Šport > Nogomet
38 ogledov

Blatter prižgal alarm: na pomoč tudi Bog in Alah

Blatter SP 2014 pred žrebom Costa do Sauipe resort Sao Joao da Mata Bahia EPA
Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je dan pred žrebom skupin za svetovno prvenstvo razkril, da bo stadion v São Paulu, ki bo gostil otvoritveno tekmo, nared v zadnjem hipu.

Nesrečni stadion, čigar gradnja je pred dnevi terjala dve smrtni žrtvi, bo pripravljen 14. ali 15. aprila, manj kot dva meseca pred začetkom velikega turnirja v Braziliji, je novinarjem ob zasedanju v luksuznem letovišču Costa do Sauipe dejal Sepp Blatter.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je bil med glavnimi govorci v dvorani, kjer bo v petek na sporedu slavnostni žreb skupinskega dela mundiala, tako pa je tudi potolkel optimistične napovedi brazilske vlade, ki je optimistično sporočila, da bo Itaquera Arena v São Paulu nared že februarja, potem ko sta ob padcu žerjava na del tribune umrli dve osebi.

"Nimamo plana B"

"Verjamemo, da gre za vprašanje zaupanja in da jim bo uspelo," je dejal Blatter. "Zaenkrat nimamo plana B, Fifa pa lahko zdaj le prosi Boga, Alaha, kogarkoli, da ne bi bilo več nesreč v povezavi s svetovnim prvenstvom. To je vse, kar lahko storimo. Upamo, da se bo rekonstrukcija lahko začela v najkrajšem možnem času."

Na omenjenem objektu bo gostiteljica Brazilija 12. junija odigrala prvo tekmo turnirja, nasprotnika pa bo dobila na jutrišnjem žrebu. Priprave na prvi južnoameriški mundial v 21. stoletju ne potekajo gladko, vsaj pet gostiteljev naj bi že opustilo načrte o gradnji podzemnih železnic, novih avtobusnih ali tramvajskih povezav, ki ne bi bile nared pravočasno.

Ronaldo: "Brazilija je naša prijateljica"

Pred žrebom se je oglasil tudi Blatterjev "najljubši" nogometaš Cristiano Ronaldo. Reprezentant Portugalske bo z rojaki nestrpno spremljal dogodke iz Brazilije, kjer pričakuje, da bo v nekdanji koloniji uspel presenetiti mnoge, ki Portugalcem ne napovedujejo dolgega roka trajanja na turnirju.

"Svetovno prvenstvo brez Portugalske ne bi bilo enako," je dejal v pogovoru za televizijo SIC. "Nismo med kandidati za naslov, mogoče bo to na nek način zmanjšalo pritisk na nas. Moramo se zavedati, da bo to zelo težko svetovno prvenstvo, v zelo lepi deželi, ki je naša prijateljica."

Brazuca tudi v Ljubljani

Po tem, ko so uradno nogometno žogo za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji v sredo prestavili v Riu de Janieru, so lahko okroglo usnje, okrog katerega se bo vse vrtelo prihodnjo pomlad, spoznali tudi ljubitelji nogometa v Ljubljani. V City Parku je danes slovenski zastopnik nemškega podjetja Adidas predstavil uradno žogo mundiala - Brazuco.

Na današnji predstavitvi v Ljubljani so bili prisotni tudi nogometaši NK Maribora, med njimi kapetan Marcos Tavares, Aleš Mertelj in Goran Cvijanović, ki so na veselje obiskovalcev pokazali precej spretnosti z uradno žogo prvenstva 2014. Za pravo brazilsko vzdušje so poskrbele tudi plesalke iz dežele sambe v značilnih karnevalskih oblačilih.

Žoga – način življenja

Brazuca, uradno ime žoge za SP 2014, je šla v zadnjih dobrih dveh letih skozi vrsto testiranj, med drugimi so jo brcali tudi nogometni zvezdniki Iker Casillas, Dani Alves, Lionel Messi, Bastian Schweinsteiger in Zinedine Zidane, so na uradni predstavitvi v Riu de Janeiru razkrili pri Fifi.

Žogo so oblikovali in izdelali pri nemškem podjetju Adidas, v uporabo pa so jo že dobili pri AC Milanu, Bayernu, Palmeirasu in Fluminenseju, prav tako pa je bila uradna žoga svetovnega prvenstva do 20 let.

Ime žoge so Brazilci razkrili že leta 2012 in pri tem opustili druga dva predloga - Bossa Nova in Carnavalesca. Ime je z glasovanjem izbralo približno milijon brazilskih nogometnih navdušencev, ki je v 70 odstotkih glasovalo za Brazuco, beseda pa med drugim označuje tudi brazilski način življenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.