Šport > Nogomet
18 ogledov

Blatter "šokiran", Allegri: "Italija nazadnjaška"

Balotelli Abbiati Boateng AC Milan AS Roma Serie A Italija liga prvenstvo EPA
Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je po sramotni tekmi med AC Milanom in AS Romo, na kateri je navijačem rimskega kluba z rasističnimi žaljivkami uspelo celo prekiniti tekmo, izrazil šokiranost nad dogodki v Milanu. Oster je bil tudi domači trener Massimiliano Allegri, ki je italijansko (nogometno?) kulturo označil za nazadnjaško.

Glavni sodnik nedeljske tekme predzadnjega kola italijanske Serie A med AC Milanom in AS Romo je kmalu po začetku drugega polčasa prekinil tekmo na San Siru, potem ko so navijači rimskega kluba z rasističnimi zmerljivkami obmetavali napadalca domačega moštva Maria Balotellija.

Potem ko je Gianluca Rocchi v skladu s predpisi tekmo prekinil, se je po uradnem opozorilu prek zvočnikov tekma nadaljevala. Obsodbe nove rasistične sramote v italijanskem nogometu se vrstijo – oglasil se je tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter.

"Šokiran sem bil, ko sem prebral o rasističnih zmerljivkah v Serie A včeraj ponoči," je prek Twitterja sporočil Švicar. "Boj proti tej težavi je kompleksen, ampak predani smo dejanjem, ne le besedam."

Takšne reči le za necivilizirane

Takoj po tekmi, ki se je končala brez zadetkov in dvema rdečima kartonoma, je obnašanje navijačev ostro obsodil tudi Milanov strateg Massimiliano Allegri. Igralci njegovega moštva, predvsem Balotelli, so bili v letošnji sezoni že večkrat deležni podobnih zmerljivk, medtem ko je Kevin-Prince Boateng zaradi opičjih vzklikov famozno zapustil prijateljsko tekmo z nižjeligašem Pro Patrio.

"Ljudje bi morali iti na stadion, da bi videli, kako se dve ekipi borita ena proti drugi na igrišču, ne pa zaradi takšnih reči, to je za necivilizirane," je po tekmi Allegrijevo izjavo prenesla klubska spletna stran (www.acmilan.com). "Predvsem je kultura v Italiji nazadnjaška ... Nocoj smo imeli rasizem, laserske žarke, ki so svetili v oči igralcem, in prekinjeno tekmo."

Allegri je kritiziral tudi prekinitev tekme, kar po njegovem mnenju ni pravi način, da bi se bojevali proti rasizmu, ostro pa je nastopil tudi proti svojemu varovancu Sulleyju Muntariju, ki je že v prvem polčasu dobil neumen rdeči karton.

Srednja pot ne pomaga nikomur

"Ustavljanje tekme ne deluje, to je neka srednja pot, in kot vse srednje poti, ne pomaga nikomur. Balotelli je bil nocoj premagan, dal je vse, ampak star je 22 let in proti njemu je uperjenih vse več rasističnih napevov, kar mu ne pomaga. Muntari je predvsem storil napako, ampak to je zgodovina. Fant je osramočen, škodoval pa nam je, ker nas je pustil z desetimi igralci. Moramo ostati mirni, se dobro pripraviti in odigrati tekmo v Sieni."

Rossoneri imajo tekmo pred koncem prvenstva na tretjem mestu dve točki prednosti pred četrto Fiorentino, s katero se borijo za vstop v kvalifikacije za Ligo prvakov. Najelitnejše evropsko tekmovanje, ki ga je Milan po porazu z Barcelono v letošnji sezoni zapustil po osmini finala, v italijanski Serie A neposredno prinašata le prvi dve mesti, tretje pa pomeni uvrstitev v zadnji krog kvalifikacij.

"Nikoli si nisem mislil, da bi to lahko bila moja zadnja tekma na Milanovi klopi, ker sem trener tega moštva in moram še doseči cilj," je še dodal Allegri, čigar prihodnost na San Siru je ne glede na končni uspeh prav tako pod velikim vprašajem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.