Šport > Nogomet
10 ogledov

Blažević sramota za BiH

ciro_obd Žurnal24 main
Po Švici, Hrvaški in Iranu, je Hrvat Miroslav Blažević prevzel krmilo nogometne reprezentance BiH, kjer pa ga vsi niso sprejeli odprtih rok. Nekateri so njegovo imenovanje označili za sramoto.
 

Preberite še ...

Ćiro novi selektor BiH

Tako kot je Miroslav Ćiro Blažević navdušeno kazal veselje ob tem, ko je postal selektor nogometašev BiH-ja, enako toliko je javnost v Bosni in Hercegovini negativno pričakala potrditev, da bo nekdanji hrvaški selektor, ki je kockaste pripeljal do tretjega mesta na SP v Franciji pred desetimi leti, vodil njihove nogometaše. Mediji so se po večini opredelili na tiste, ki podpirajo "trenerja nad vsemi trenerji" in tiste, ki z gnusom in skepso govorijo o Blaževiću. Najbolj kritični so bili pri časniku Oslobođenje, kjer so novico o imenovanju 73-letnega Hrvata pospremili z naslovom: "Ćiro je klofuta za vso državo."

 
 

To je velika sramota. Človek, ki bi najraje videl, da BiH ne obstaja, bo vodil našo nacionalno nogometno reprezentanco.

Vahidin Halilhodžić

 
Naslov je pravzaprav citat znanega nogometaša BiH-ja in novega selektorja Slonokoščene Obale Vahidina Halilhodžića , ki je v pogovoru za sarajevski dnevnik popljuval Blaževića in dejal: "To je velika sramota. Človek, ki bi najraje videl, da BiH ne obstaja, bo vodil našo nacionalno nogometno reprezentanco." Halilhodžić je pravzaprav napeljeval na Ćirine izjave in njegovo obnašanje v času vojne v BiH.


Vahidin Halilhodžić je ogorčen nad imenovanjem Ćira Blaževića na selektorski stolček BiH-ja. © AFP

 

 
 

Zdajšnja situacija ni nastala zaradi slabih športnih rezultatov v nogometu, saj jih nima. To situacijo je ustvaril sam, s svojimi izjavami, zato je športna javnost tako nastrojena proti njemu.

Faruk Hadžibegović

 
O izboru Blaževića za selektorja ni nič bolj pozitivno govoril nekdanji selektor BiH Faruk Hadžibegović , ki mu očita profesionalnost in meni, da je hrvaški trener kontradiktorna osebnost okoli katere je stalno vse obrnjeno na glavo. V pogovoru za revijo Dani je Hadžibegović Blaževića opisal kot slab izbor za BiH. "V medijih je bilo veliko nasprotnih si izjav, da človek ne ve na katero nogo naj začne plesati. On je okoli sebe ustvaril atmosfero nezaupanja in konflikta, zaradi česar se vsi bojijo in so vsi proti izboru Blaževića za selektorja. Po drugi strani Ćiro v športu še nikoli ni naredil nič takega za BiH, da bi ga lahko obtoževali. Zdajšnja situacija ni nastala zaradi slabih športnih rezultatov v nogometu, saj jih nima. To situacijo je ustvaril sam, s svojimi izjavami, zato je športna javnost tako nastrojena proti njemu.“

 
 

Raje bi videl, da je BiH 35. na svetovni nogometni lestvici, kot prva na svetu s Čirom Blaževićem na čelu.

Mehmed Baždarević

 
Nič lepo o Blažević ni govoril niti Mehmed Baždarević , ena od legend tamkajšnjega nogometa. "Raje bi videl, da je BiH 35. na svetovni nogometni lestvici, kot prva na svetu s Čirom Blaževićem na čelu," pravi Baždarević, ki je prvega moža Nogometne zveze BiH Ahmeta Pašalića obtožil, da je Blaževića v BiH pripeljal brez posvetovanja s stroko. "Če športna javnost v BiH podpira Blaževića, naj jim bo, vendar pa je za mnoge športnike njegovo imenovanje žalitev," še pravi Baždarević.


Ćiro Blažević se ne boji nikogar. © Večernji list

 
 
 

Navijače nisem z ničemer užalil in prepričan sem, da me bodo sprejeli z zaupanjem. Jaz pa zaupanja navijačev nisem nikoli zakockal.

Miroslav Blažević

 
Na drugi strani so tisti, ki podpirajo Blaževića, med mediji prednjači Dnevni Avaz in tudi Mišo Smajlović , ki je reprezentanco BiH vodil med leti 1999 in leta 2002. "O Ćiri in njegovem vedenju o nogometu ni potrebno izbirati besed. Njegovo imenovanje je pozitivna stvar," meni Smajlović, sicer eden od redkih podpornikov. Vsi mediji so v glavnem v en glas zatrdili, da "trenerja nad trenerji" čaka izjemno težka in nehvaležna naloga, saj predvidevajo, da ga čaka slaba atmosfera, zelo težko pa bo v BiH našel trenerja, ki bi mu želel pomagati. Brez tega je, v tem se vsi strinjajo, zelo težko voditi reprezentanco.


V BiH so mediji okoli prihoda Blaževića razdeljeni. © Večernji list

 
In kaj pravi Blažević? "Naredil bom bojno klimo in ne bojim se nikogar," sporoča Ćiro, ki ga pogodba za selektorski stolček BiH veže za naslednji dve leti, njegovi glavni protikandidati pa naj bi po pisanju tamkajšnjih medijev bili Amar Osim , Ibro Zukanović , Nenad Gračan in nekdanji slovenski selektor Branko Oblak. Blažević je drugačnega mnenja kot Faruk Hadžibegović, Mehmed Baždarević in drugi: "Navijače nisem z ničemer užalil in prepričan sem, da me bodo sprejeli z zaupanjem. Jaz pa zaupanja navijačev nisem nikoli zakockal." Blažević, za katerega je to po njegovih besedah zelo verjetno zadnji nogometni poskus v karieri ima pred seboj v kvalifikacijah za SP vse prej kot lahko nalogo. Obljub o uvrstitvi v Južnoafriško Republiko ne daje: "To bi lahko obljubila le budala," v svojem slogu odgovarja Blažević in dodaja: "Svojo nalogo bom opravi maksimalno. Imam recept tako za Špance, kot Belgijce in Armence. Res je, da je konkurenca huda, vendar pa je nogomet zelo nepredvidljiv. Pomembno je, da se dobro pripravimo in ustvarimo bojno klimo. V tem primeru se ne bojim nikogar. Nikogar!“
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.