Šport > Nogomet
42 ogledov

Bo Olimpija izkoristila darilo Maribora?

nogomet Olimpija Saša Despot
Maribor je na tekmi 21. kroga Prve Lige TS izgubil v Domžalah s 3:2 (2:2) in Olimpiji ponudil priložnost, da se v nedeljo zavihti na vrh ligaške lestvice.

Domžalčani, najučinkovitejša ekipa lige, so se po dveh tekmah brez danega zadetka vrnili na stare tire in jih dosegli tri. Ti so bili dovolj za zmago proti vsaj začasno še vodilnemu Mariboru, ki je tako končal 14 krogov dolg niz neporaženosti in pet krogov dolg niz zmag. Po skoraj 650 minutah nepremaganosti pa je klonil tudi vratar gostov Jasmin Handanović. Domžale, pri katerih je bil junak Amedej Vetrih z dvema zadetkoma, zdaj za vodilnimi Štajerci zaostajajo za sedem točk.

Mariborčani so kmalu po začetku tekme povedli z 1:0, potem ko je Luka Zahović zanesljivo izvedel enajstmetrovko, ki jo je s prekrškom nad njim zakrivil Gaber Dobrovoljc. Za Zahovića je bil to deveti zadetek na 14. tekmi prvoligaške sezone. Vodstvo pa ni dolgo trajalo, saj je v 12. minuti Jan Repas lepo podal z desne strani, v kazenskem prostoru pa je od branilcev pozabljeni Amedej Vetrih zadel z glavo. Zanj je bil to drugi zadetek v sezoni.

Gostitelji so prišli v vodstvo v 32. minuti, ko je po kotu z desne strani streljal Repas, Handanović je žogo odbil, na golovi črti pa jo je nato v mrežo pospravil Miha Blažič. Zanj je bil to - ob enem avtogolu - prvi zadetek v sezoni. V 43. minuti pa je mladi Zahović dosegel še svoj deseti gol v sezoni, potem ko je po podaji Denisa Šmeja z volejem malce z desne strani kazenskega prostora zadel v bližnji zgornji kot domžalskih vrat. S tem se je na vrhu lestvice strelcev izenačil z Rudarjevim napadalcem Dominikom Glavino.

Po mirnem uvodu v drugi polčas je v 61. minuti sodnik Roberto Ponis dosodil enajstmetrovko za Domžale (Denis Šme naj bi igral z roko, a televizijski posnetek je pokazal, da ni), ki jo je izvedel Slobodan Vuk, toda izkazal se je Handanović in strel obranil. Ustavil je tudi nevaren in močan strel z več kot 30 metrov Zenija Husmanija nekaj trenutkov pozneje.

V 72. minuti pa so domači, ki so bili v teh trenutkih precej boljši tekmec, le povedli, potem ko je najprej s strelom z glavo Vuk zatresel prečko, odbito žogo pa je v mrežo potisnil Vetrih, ki je zadel še drugič na tekmi in tretjič v sezoni. V 79. minuti so imeli gostitelji izjemno priložnost za 4:2, toda Žan Majer je povsem sam slabo streljal. Žogo je sicer poslal mimo Handanovića, še pred golovo črto pa jo je prestregel Rodrigo Defendi.

V 83. minuti je z desetih metrov neoviran grdo zgrešil Vuk, v 85. minuti pa so gosti zahtevali enajstmetrovko, potem ko je enega od domačih igralcev žoga v kazenskem prostoru zadela v roko, a se sodniška piščalka ni oglasila.

Radomljani ob zmago v zadnjih minutah

Radomljani so v prvem delu sezone obakrat izgubili proti Novogoričanom, tokrat pa je bila zadnjeuvrščena ekipa prvenstva celo blizu zmage, saj je vodila do 80. minute. Novogoričani so s točko nadaljevali niz neporaženosti, ta traja pet tekem, in se prebili na četrto mesto.

Novogoričani so nekoliko odločneje začeli tekmo, v deveti minuti je atraktivno z volejem poskusil Matija Škarabot, a je bil malce premalo natančen. V 24. minuti je Miran Burgić zapravil veliko priložnost za vodstvo, ko je iz bližine zgrešil cilj po podaji Janija Curka.

Kazen je hitro sledila. Najprej se je v 29. minuti Matija Boben preveč poigraval v kazenskem prostoru, izgubil žogo, do strela z roba kazenskega prostora je prišel Domen Jugovar, izkazal pa se je Grega Sorčan, ki je žogo odbil v kot. Tega je izvedel Filip Janković in pred vrati našel povsem osamljenega Tina Karamatića, ki je z glavo brez težav zadel za 1:0.

Do konca polčasa sta nevarneje streljala še Janković s prostega strela 40. minuti in Rifet Kapić z roba kazenskega prostora v 41. minuti, obakrat sta vratarja dobro posredovala. V 43. minuti je podobno kot Škarabot v deveti minuti s "škarjicami" poskusil še Burgić, a bil tudi on neuspešen.

Burgić je bil med aktivnejšimi tudi v prvi polovici drugega polčasa, v 55. in 58. minuti je znova - dvakrat - meril mimo vrat. Pri gostih je bil dvakrat nenatančen Marko Nunić. Potem je začela Gorica vse bolj pritiskati, v 80. minuti pa prišla do izenačenja, ko je po Kapićevi podaji z glavo zadel Andrej Kotnik.

Gostitelji so bili blizu zmage v 89. minuti, ko je z glavo streljal Bede Osuji, a se je izkazal Aljaž Ivačič, na drugi strani pa je v zadnji, tretji minuti sodniškega dodatka Nunić že premagal Sorčana, toda zgrešil cilj.

Aluminij po sedmih tekmah do zmage

Kidričani so prekinili niz štirih porazov. Do zmage, prve po 13. krogu, so prišli v sodniškem dodatku, junak pa je bil Žiga Škoflek, strelec obeh domačih zadetkov. Za Aluminij, ki se je utrdil na devetem mestu, je to sploh prva zmaga v sedmih tekmah s Celjani. Slednji vsaj začasno ostajajo na četrtem mestu.

V prvem polčasu sta bili ekipi bolj ali manj enakovredni, tudi v posesti žoge in v strelih proti vratom. Oboji so imeli tudi po dve priložnosti. Pri domačih je najprej v tretji minuti z roba kazenskega prostora neoviran streljal Dejan Krljanović, a slabo, v 38. minuti pa je zagrozil še Dejan Petrović, toda tudi njemu ni uspelo spremeniti izida. Celjani so bili dvakrat nevarni s streloma z glavo, najprej je premalo natančno v 23. minuti meril Matej Podlogar, v 36. pa še Dalibor Volaš.

Po mirnem začetku drugega polčasa so Celjani v 60. minuti povedli, potem ko je po Podlogarjevi podaji z glavo zadel Volaš. To je bil osmi Volašev zadetek v sezoni. Gledalci so sicer videli malo priložnosti, v 78. minuti pa so domači vendarle izpeljali napad, ki je prinesel izenačenje. Iz bližine je po podaji Milana Kocića z leve strani zadel Škoflek in prekinil več kot šest tekem trajajočo strelsko sušo gostiteljev.

V 85. minuti so imeli Celjani izjemno priložnost za zmagoviti zadetek. Po lepi Volaševi podaji je Podlogar prišel sam pred Luko Janžekoviča, ga obšel, a nato zadel prečko. Ko je že kazalo na neodločen izid, pa je globoko v sodniškem dodatku Škoflek ob neodločni in nezbrani celjski obrambi iz bližine dosegel še drugi zadetek na tekmi in tako poskrbel za domačo zmago.

Prva Liga TS, 21. krog:

Aluminij - Celje 2:1 (0:0)
Gorica - Kalcer Radomlje 1:1 (0:1)
Rudar - Luka Koper 2:2 (2:2)
Domžale - Maribor 3:2 (2:2)

Nedelja, 11. decembra:
16.55 Olimpija - Krško

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.