Šport > Nogomet
18 ogledov

"Bojujemo se v bitki, ki je ne moremo dobiti"

Audi Cup, Barcelona, Guardiola EPA
Pep Guardiola ni prav nič navdušen nad avgustovskimi reprezentančnimi prijateljskimi tekmami, saj motijo potek priprav. Trenerja Barcelone je podprl tudi francoski selektor Laurent Blanc.

Naslednji teden bo v nogometnem koledarju rezerviran za termin prijateljskih reprezentančnih tekem. Medtem ko krovna nogometna organizacija Fifa vztraja pri tem terminu, pa je vse več tistih, ki menijo, da so reprezentančne tekme avgusta odveč in motijo ritem nogometašev.

Fifa je štiriletni koledar sprejela lani, prav avgustovski termin za reprezentančne tekme pa najbolj moti nasprotnike. V številnih državah so se ligaška tekmovanja komaj dobro začela, v nekaterih najmočnejših sploh še ne in veliko trenerjev bo imelo težave pri uigravanju ekip.

Med najbolj nezadovoljnimi je trener evropskih prvakov Barcelone. Pep Guardiola bo moral naslednji teden na reprezentančne priprave spustiti osem igralcev, med njimi je tudi Alexis Sánchez, nova okrepitev katalonskega kluba, ki pa zaradi nastopa Čila na južnoameriškem prvenstvu prejšnji mesec sploh še ni imel priložnosti, da bi se predstavil trenerju.

Vodilni v evropskih klubih so zaskrbljeni, ker so v koledarju za leto 2013 našteli kar 15 "motečih" datumov – prekinitev, ki so v koledarju Fife in ko morajo klubi po pravilih dovoliti igralcem, da se pridružijo reprezentancam. Leto 2013 bo namreč tudi leto srednjeameriškega in afriškega prvenstva, za nameček pa bo takrat še pokal konfederacij, tradicionalno ogrevanje pred svetovnimi prvenstvi.

"Bojujemo se v bitki, ki je ne moremo dobiti. Nacionalne zveze imajo vse pod kontrolo in koledar bo narejen v njihovo dobro," je dejal Guardiola. Pridružil se mu je tudi selektor francoske izbrane vrste Laurent Blanc, ki se mu zdijo tekme reprezentanc avgusta nepotrebne: "Nismo najbolj navdušeni. Ne verjamem, da je to najboljši način za pripravo na mednarodne tekme."

Reprezentančnim tekmam sredi poletja in priprav na pomembne klubske dogodke – kvalifikacije v evropskih pokalih so prav zdaj v odločilnem delu – nasprotujejo tudi v združenju igralcev FifPro. "Avgustovski termin je slab in čim prej treba ga bo spremeniti," meni generalni sekretar te organizacije Theo van Seggelen. Podobnega mnenja je tudi podpredsednik združenja evropskih klubov (ECA) Umebrto Gandini. "Naše želje in prošnje so predolgo odklanjali. Odpoved avgustovskih tekem bi pomenila simbolično potezo, da Fifa razume potrebe klubov."

Fifa se za zdaj na takšne pobude še ni odzvala, je pa izrazila pripravljenost, da jim prisluhne pri pripravi naslednjega koledarja, ko bodo urejali termine v letih 2015–2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.