Šport > Nogomet
5 ogledov

Borussia (D) dobila bitko za 1. mesto

Borussia je zavzela vrh nemške bundeslige. (Foto: Reuters)
1/19
Žurnal24 main
Mainz je na derbiju vodilnih v nedeljo v 10. kolu bundeslige proti Borussii klonil pred domačimi gledaci (0:2). Milivoje Novaković je že v soboto s hat-trickom zrežiral zmago proti HSV-ju.

Nedelja je v Nemčiji minila v pričakovanju dvoboja na vrhu med prvouvrščenima moštvoma Mainzem in Borussio iz Dortmunda. Letošnja senzacija Mainz pa tokrat pred domačimi gledalci v statistiko ni vpisal zmage ampak poraz. Zanj sta ''kriva'' Mario Götze in Lucas Barrios, ki sta Borussio pripeljala na sam vrhe nemške bundeslige.


Novaković pod vodstvom novega trenerja igra kot prerojen

Premierna tekma novega (in začasnega) trenerja FC Kölna Franka Schaeferja se je med tednom v nemškem pokalu končala z zanesljivo pokalno zmago, enega izmed golov pa je zabil tudi slovenski reprezentant Milivoje Novaković. Renesanso pod novim vodstvom je "Nova" nadaljeval tudi v soboto, saj je Hamburgu zabil hat-trick, svojega prvega ligaškega v majici Kölna. To so bili njegovi drugi, tretji in četrti gol v letošnji bundesligaški sezoni, v kateri je zabil šele prvič po več kot treh mesecih. Za njegov zadnji zadetek je podal Mišo Brečko.

"Zelo sem ponosen nase," je po tekmi za nemške medije dejal Novaković. "Trener je meni in ekipi dal samozavesti, lahko se mu samo zahvalim. V kratkem času mu je uspelo priti do dveh zmag. To samo govori o ekipi in našem moštvenem duhu. Menimo, da mora trener ostati," je še pristavil. Kölnov menedžer Michael Meier nato dejal, da "ni razloga za pogovore o prihodnosti trenerja Schaeferja." Začasni trener bo tako kot kaže še nekaj časa ostal na klopi moštva, pri katerem je prej vodil mladinsko ekipo.

Novaković zabil prvič po 21. avgustu!
Vse od gola Kaiserslauternu na otvoritveni tekmi sezone je Milivoje Novaković preživljal bundesligaško strelsko sušo. V soboto jo je proti Hamburgu končno prekinil.

Lukas Podolski je za Novakovićev prvi gol podajal iz prostega strela, na daljši vratnici pa so branilci pozabili na slovenskega napadalca, ki je zabil še drugič v nekaj dneh. Toda veselje ni trajalo dolgo, saj je Mladen Petrić po napaki drugega slovenskega "kozlička" Miša Brečka izenačil na 1:1. Trbovec je ob kotu Hamburga stal na daljši vratnici, žogo pa po strelu na gol izbil točno na Petrićevo glavo. Ni minilo niti deset minut, ko so domači že padli v zaostanek, saj je za pristaniščnike zabil še Heung-Min Son. Mladi južnokorejski talent je žogo najprej poslal prek vratarja Mira Varvodića, nato pa mirno zaključil za enega izmed lepših golov leta. Izjemna tekma je nov preobrat doživela v 29. minuti, ko je Novaković zabil še drugič. Spet je bil organizator Podolski, ki je skupaj s Fabricom Ehretom izigral gostujočo obrambo, Novaković pa je iz kakšnih šestih metrov pospravil žogo v mrežo za 2:2!

Drugi polčas so veliko bolje začeli gostje, Paulo Guerrero pa je po nekaj minutah stresel tudi okvir vrat. Kozlički so se začeli prebujati šele proti koncu polčasa, ko je njihov povratek s tretjim golom kronal Novaković: Brečko je pobegnil po krilu in namestil idealno žogo za svojega reprezentančnega kolega, ki je še tretjič povsem neovirano zabil. V 90. minuti ga je zamenjal Kevin Pezzoni, Köln pa je zdržal do konca za veliko zmago, s katero so se dvignili z dna lestvice.

Vsi goli Milivoja Novakovića in vrhunci tekme proti Hamburgu:

Z zmago 4:2 nad Freiburgom si je Bayern vsaj malo povrnil načeto bundesligaško samozavest in se povzpel na sedmo metso. Prvi zadetek je prispeval Martin Demichelis, ki je pred časom zavrnil sedenje na klopi, v prvi enajsterici pa se je znašel, potem ko se je na ogrevanju poškodoval Holger Badstuber. "Martin je znova pokazal, da je izvrsten osredni branilec. Niti jaz niti on nisva nikoli rekla, da si želi oziroma mora oditi. O tem se lahko pogovarjamo kasneje, zdaj ni čas za to," je dejal Bayernov trener Louis van Gaal, o igri pa: "V drugem polčasu je Bayern pokazal, kako mora igrati."

Lestvica:
1. Borussia (D) 25 točk
2. Mainz 24

3. Leverkusen 18
4. Hoffenheim 18
5. Frankfurt 16
...
15. Köln 8
16. Stuttgart 7
17. Schalke 6
18. Borussia (M) 6

Nemška liga, 10. kolo:

Bayern München : Freiburg 4:2 (1:0)
Demichelis (39), Gomez (61), Timoščuk (73), Kroos (80); Reisinger (64), Braafheid (87, ag)

Werder : Nürnberg 2:3 (1:1)
Almeida (5), Pizarro (90); Gündogan (45, 73), Ekici (48)

Wolfsburg : Stuttgart 2:0 (1:0)
Kjær (6), Džeko (76)

Köln : Hamburger SV 3:2 (2:2)
Novaković (11, 29, 84); Petrić (15), Son (24)
Brečko je odigral celo tekmo, Novaković (oba Köln) je igral do 90. minute.

Kaiserslautern: Borussia (M) 3:0 (0:0)
Tiffert (72), Nemec (83), Lakić (88)

St. Pauli : Eintracht 1:2 (1:1)
Zambrano (5); Gekas (42/11-m, 71)
RK: Asamoah (48/St. Pauli)

Schalke : Bayer Leverkusen 0:1 (0:0)
Sam (65)

Mainz : Borussia (D) 0:2
Götze (27), Barrios (67)


Hoffenheim : Hannover 4:0 (1:0)
Sigurdsson (45, 48), Ba (51), Mlapa (71)
RK: Schmiedebach (19/ Hannover)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.