Šport > Nogomet
1531 ogledov

Borussia razkrila trenerja in veliko okrepitev, aktivni tudi Bayern, Liverpool

Edin Terzić Profimedia
Edin Terzić je tudi uradno postal trener Borussie Dortmund, ki je svojemu novemu trenerju pripeljala še eno okrepitev.

Edin Terzić je novi trener Borussie iz Dortmunda, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prihod 39-letnega Terzića so mediji najavljali že konec tedna, danes pa so informacijo potrdili tudi v klubu, s katerim je pogodbo sklenil do 30. junija 2025.

Borussia se je konec tedna razšla z Marcom Rosejem. V klubu so bili nezadovoljni z izkupičkom v sezoni. Pod Rosejevim vodstvom je ekipa letos osvojila drugo mesto v prvenstvu za münchenskim Bayernom. Trener pa se je bržkone moral posloviti zaradi slabega nastopa v nemškem pokalu, kjer je klub izpadel v dvoboju z drugoligašem St. Paulijem, ter tudi zaradi zgodnjega slovesa v ligi prvakov, kjer se je Borussia poslovila že po skupinskem delu, po prehodu v evropsko ligo pa jo je nato izločil še kasnejši finalist tega tekmovanja Glasgow Rangers.

"Konec tedna smo imeli intenzivne pogovore in prepričani smo, da je Terzić prava kadrovska poteza za BVB," je novico o prihodu novega trenerja potrdil športni direktor Sebastian Kehl in dodal: "Edin pozna naš klub, okolje v katerem deluje, pa tudi velik del ekipe, ki jo bo znal motivirati, da bomo navijačem lahko nudili vrhunski nogomet. Športno smo na začetku nove poti, ki jo bomo začeli z velikim veseljem in strastjo."

Terzić je ekipo začasno že vodil decembra 2020 po odhodu Luciena Favreja, stabiliziral moštvo in z njim osvojil nemški pokal. Kasneje ga je zamenjal Rose, Terziću pa je bilo zaupano mesto športnega direktorja.

Novi trener se bo sicer moral spoprijeti z izgubo najboljšega igralca, saj je Erling Braut Haaland okrepil Manchester City, bo pa zato lahko računal na Saliha Özcana, ki je minulo sezono nastopal za Köln.

Klub je namreč na svoji spletni strani potrdil, da se je okrepil s 24-letnim turškim reprezentantom, ki je navdušil v vrstah enega najlepših presenečenj minule sezoni v Nemčiji, potem ko je Köln osvojil kar sedmo mesto in se uvrstil celo v evropska tekmovanja. Gre pa za obrambno usmerjenega vezista, ki je v tej sezoni za Köln odigral 34 tekem in dosegel dva gola.

Özcan bo tako že četrta okrepitev Borussie Dortmund za novo sezono, saj so pred tem zvestobo klubu obljubili še Niklas Süle, Karim Adeyemi ter Nico Schlotterbeck.

 

V Angliji aktivna Liverpool in Aston Villa

Nogometni velikan Liverpool pa se je za naslednjo sezono okrepil s Portugalcem Fabiom Carvalhom iz Fulhama, so sporočili na klubski spletni strani letos druge ekipe angleškega prvenstva.

Liverpool je za mladega 19-letnega Portugalca odštel slabih šest milijonov evrov. Napadalno usmerjeni vezist je Fulhamu pomagal do zanesljivega napredovanja med angleške prvoligaše, na 36 tekmah pa je dosegel deset golov in osem podaj.

V vrste Aston Ville pa se bo 1. julija kot prosti nogometaš preselil Boubacar Kamara. Štiriindvajsetletni francoski vsestranski nogometaš, ki se najbolje znajde na položaju vezista, je doslej v karieri igral zgolj za Marseille.

V vseh tekmovanjih je v pravkar minuli sezoni zbral 48 nastopov in dosegel po gol in podajo. S klubom iz Birminghama je podpisal petletno pogodbo, so sporočili na spletni strani.

 

Neuer podaljšal zvestobo Bayernu

Prvi vratar nemške nogometne reprezentance Manuel Neuer je podaljšal pogodbo z nemškim prvakom Bayernom iz Münchna za leto dni.

Kot so danes sporočili iz bavarskega kluba, bo kapetan kluba in nemške reprezentance stal med vratnicama do konca sezone 2023/24. Šestintridesetletni nogometaš je očitno premagal težave s poškodbami in je še vedno prvi vratar Bavarcev.

"Zelo sem zadovoljen, da se moja pot nadaljuje pri Bayernu. Spet bomo imeli zelo dobro ekipo, s katero se bomo lahko borili za zmago v vseh tekmovanjih," je dejal Neuer.

"Kot vratar, kapetan in vodja želim biti opora in ključni dejavnik pri naših velikih ciljih. Želimo si ubraniti naslov in se znova potegovati za nemški pokal in ligo prvakov," je še dodal za klubsko spletno stran.

Njegov dogovor sledi novi pogodbi s Thomasom Müllerjem, ki je prav tako podaljšal do leta 2024. Tretji veteran v Bayernovi udarni postavi, Poljak Robert Lewandowski, pa je zavrnil novo pogodbo.

 

Olimpija podaljšala z Vidovškom ter pripeljala litovskega reprezentanta

Olimpija je vse do leta 2025 podaljšala sodelovanje z vratarjem Matevžem Vidovškom, so danes potrdili na klubski spletni strani. Dan po zadnji tekmi sezone je Olimpija pripeljala tudi okrepitev. Dvoletno pogodbo je podpisal litovski desni bočni branilec Justas Lasickas.

Tudi po zaslugi mladega 22-letnega vratarja Vidovška je Olimpija premagala Celje z izidom 2:0 in sezono 2021/22 sklenila na tretjem mestu prvenstvene lestvice Prve lige Telemach.

Dan po zadnji tekmi sezone 2021/22 pa je znana že naslednja okrepitev Olimpije za tekmovalno leto 2022/23. Novi član Zmajev je postal Justas Lasickas, ki je pogodbo z Olimpijo v družbi športnega direktorja kluba Mladena Rudonje podpisal v Beogradu.

Štiriindvajsetletni desni bočni branilec, ki se znajde tudi na položaju krilnega napadalca, je kariero začel pri Žalgirisu iz rojstne Vilne. Leta 2017 je kot posojen odšel v Srbijo, kjer je kot član Zemuna odigral 34 tekem in zabil tri gole. Sledil je prestop na Poljsko, kjer je bil leto dni član Jagiellonie iz Bielstoka. Od leta 2019 si je nato kruh spet služil v Srbiji, in sicer pri prvoligaškem klubu Voždovac iz Beograda.

V tej sezoni je v vseh tekmovanjih zbral 36 nastopov, tri zadetke in dve podaji. Zadnji nastop za Voždovac, s katerim je osvojil peto mesto v prvi srbski ligi, je zabeležil v nedeljo, in sicer pred 41.300 gledalci na Marakani, kjer je njegov klub s Crveno zvezdo izgubil z 1:3.

Justas Lasickas | Avtor: Profimedia Profimedia

Lasickas je v profesionalni karieri na 152 tekmah zabil 10 golov in zbral osem podaj. Od leta 2018 je član reprezentance Litve. V dresu z državnim grbom je zbral 32 nastopov in v statistiko vpisal dva zadetka ter tri podaje.

Lasickas, ki je kot prost nogometaš podpisal pogodbo do 30. junija 2024, se bo v Ljubljano preselil po koncu junijske reprezentančne akcije, med katero bo Litvi pomagal na štirih tekmah lige narodov proti Luksemburgu, Turčiji, proti katerim bodo Litovci odigrali dva obračuna, in Ferskim otokom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.