Šport > Nogomet
1 ogledov

Bosna zadnji letošnji tekmec Slovenije

Ćiro Blažević je največja zvezda reprezentance BiH. Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca bo letošnjo mednarodno sezono sklenila s prijateljsko tekmo proti dobrim starim znancem, s katerimi pa se je v desetih letih pomerila le dvakrat.
 

Doslej dva medsebojna obračuna

V kvalifikacijah za uvrstitev na SP leta 1998 je BiH v Ljubljani slavila z 2:1, tudi v Sarajevu so bili boljši Bosanci, ki so slavili z 1:0.

V Slovenijo je prispela reprezentanca, o kateri naj bi se vedelo vse, a po drugi strani bore malo – Bosna in Hercegovina . Tako kot slovenska je tudi bosanska novejša zgodovina dokaj kratka, saj se je nogometna zveza BiH Fifi pridružila šele leta 1996 , dve leti pozneje pa je postala še polnopravna članica evropske nogometne zveze. Na velika mednarodna tekmovanja se še ni uvrstila, je pa bila pod vodstvom selektorja Blaža "Bake" Sliškovića dvakrat zelo blizu temu podvigu. Prvič leta 2004 , ko je za uvrstitev na evropsko prvenstvo na zadnji kvalifikacijski tekmi potrebovala le zmago proti Danski, ter dve leti pozneje, ko je bila večji del kvalifikacijskega cikla v igri za uvrstitev na svetovno prvenstvo.


Vedad Ibišević je s 14 zadetki trenutno prvi strelec nemške Bundeslige. © EPA

 
Nogomet je bil v Bosni vedno vodilni šport. V rajnki jugoslovanski ligi so naslove prvaka osvajala le moštva iz treh držav – Srbije , Hrvaške in Bosne . Dvakrat se je naslova najboljšega veselilo Sarajevo , enkrat pa Željezničar , ki se je leta 1985 pod taktirko Ivice Osima celo prebil v polfinale pokala Uefa. Kruta balkanska vojna je zavrla tudi nogometni napredek, zaradi balkanskih masakrov pa je Bosna ostala brez celotne generacije. Številni mladi nogometaši so prebegnili v tujino, spet drugi, ki so sicer rojeni v Bosni (Savo Milošević, Mario Stanić …) pa so nato zaigrali za novoustanovljene reprezentance iz prostorov nekdanje Jugoslavije.

Danes jedro reprezentance predstavljajo nogometaši, ki so se nogometno afirmirali na tujem. Vedad Ibišević , trenutno najboljši strelec nemške Bundeslige, je Bosno zapustil že kot 14-letni deček, član Wolfsburga Zvjezdan Misimović je celo rojen v Münchnu, v Nemčiji pa je korenine pognal tudi Zlatan Bajramović iz Schalkeja. Poleg omenjenih nogometašev vidno vlogo v izbrani vrsti igrajo še kapetan Emir Spahić iz moskovske Lokomotive, izkušeni Elvir Rahimič iz CSKA (oba zaradi poškodb v Mariboru ne bosta nastopila – op. a.), velemojster prostih strelov Sead Salihović iz Hoffenheima ter 192 centimetrov visoki in robustni napadalec Wolfsburga Edin Džeko . Zadnja dva sta nedvomno največja bisera bosanskega nogometa zadnjih let, ki sta svoji mednarodni karieri začela v svoji domovini. Veliko prahu je dvignil tudi komaj 17-letni Miralem Pjanić , za katerega je Lyon poleti Metzu odštel kar osem milijonov evrov odškodnine, a tudi on zaradi poškodb na tekmi v Mariboru ne bo sodeloval.


Sead Salihović (levo) velja za enega največjih mojstrov izvajanja prostih strelov na svetu. © EPA

 
 
 

Pri meni bodo igrali vsi. Ne zanima me narodnost, temveč zgolj kako dobro zna kdo igrati nogomet. Pogovoril se bom s tistimi, ki so reprezentanci, obrnili hrbet in skušal vse prepričati, da se v tej ekipi počutijo dobro.

Miroslav Blažević

 
Bosanski nogomet ima za seboj nadvse turbulentno obdobje, v katerem je bila javnost na eni strani, nogometna zveza pa na drugi. Nemiri so se začeli že leta 2006 , ko je nogometna zveza BiH (tej v Bosni pravijo kar "savez") odpustila Blaža Sliškovića in na njegovo mesto postavila Fuada Muzurovića . Javnost in mediji so zvezi očitali korupcijo, prirejanje izidov ter ostale nečednosti, vrh ledene gore pa je bil dosežen maja letos, ko je selektorski stolček moral zapustiti Meho Kodro . Njegovi odstavitvi so sledili glasni protesti in celo napad na sedež nogometne zveze, a vse do danes se je ista garnitura ohranila. Dosti je k temu prispeval tudi prihod Miroslava Blaževića , ki se je lotil na videz nemogoče misije – združevanja nogometno in kulturno razdeljene BiH. "Pri meni bodo igrali vsi. Ne zanima me narodnost, temveč zgolj kako dobro zna kdo igrati nogomet. Pogovoril se bom s tistimi, ki so reprezentanci obrnili hrbet, in skušal vse prepričati, da se v tej ekipi počutijo dobro. Bosno lahko popeljem na svetovno prvenstvo," je ob prevzemu selektorskega dela povedal Ćiro .


Edin Džeko je standardni član začetne enajsterice ambicioznega Wolfsburga. © EPA

 
Blažević je s svojo prenovljeno ekipo skorajda presenetil Španijo , se znesel nad Estonijo , ki je v Sarajevu prejela kar sedem zadetkov, in bil pred vrati zmage v Istanbulu , kjer je BiH gostovala pri Turčiji. Zimzelenega Ćira zanimajo le zmage, te miselnosti pa so se nalezli tudi glavni akterji bosanske reprezentance. "V Mariboru bomo morali dati vse od sebe, vseeno pa menim, da smo boljši od Slovencev. Pričakujem zmago in veliko podporo naših navijačev," je pred obračunom v Ljudskem vrtu povedal zadnje časi odlični Edin Džeko .

 

Preberite še

Kek pred tekmo
Ćiro pred tekmo

"Ćiromanija" je začasno zakrila vse tegobe bosanskega nogometa, a to še ne pomeni, da so težave stvar preteklosti. Vendar v vsakem primeru Bosna ni več "tranzitna" reprezentanca, ki bi v kvalifikacijah zgolj skrbela za to, da čim dražje proda svojo kožo. Tako kot tudi Slovenija . Jakostna lestvica Fife trenutno daje prednost Kekovim izbrancem – ti trenutno zasedajo 58. mesto, Bosanci pa 67.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.