Šport > Nogomet
11 ogledov

Božja roka malega čarovnika

Legendarni Anglež Bobby Robson je zaradi podobnih potez, kot je bila Maradonina, Žurnal24 main
22. junij leta 1986 se je v zgodovino nogometa vpisal kot dan, ko je bil dosežen najspornejši zadetek vseh časov, o katerem so pisali knjige in posneli film.
 

Časovni stroj

Jerry West

Steffi Graf

Ayrton Senna

Božja roka na stadionu Estadio Aztec v Mexico Cityju, so se razpisali svetovni športni mediji po četrtfinalni zmagi Argentine nad Anglijo na svetovnem prvenstvu, ki ga je leta 1986 gostila Mehika.

 
 

Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi ga in bi se opravičil. Toda gol je gol. Argentina je bila svetovni prvak, jaz pa najboljši nogometaš na svetu.

Maradona

 
V 51. minuti četrtfinala SP je bil izid med Argentino in Anglijo še vedno 0:0. Prvi zvezdnik gavčev Diego Armando Maradona je z desne strani prodrl proti sredini do kazenskega prostora, kjer se je odločil za diagonalno podajo na desno stran kazenskega prostora do soigralca Jorgeja Valdana , sam pa v nameri dvojne podaje stekel v kazenski prostor. Valdano ni dobro sprejel žoge, ki jo je poskušal izbiti Steve Hodge (po tekmi si je izmenjal dres z Maradono), a je žogo nerodno udaril, ta pa je poletela v kazenski prostor proti osamljenemu Maradoni, ki je stekel v prazen prostor. Iz angleških vrat je na visoko žogo hkrati z 1,65 metra visokim Argentincem stekel 20 centimetrov višji Peter Shilton , jo želel izboksati, a je bil v skoku višji Maradona, ki je žogo v angleško mrežo poslal z levo pestjo, dvignjeno malo nad svojo glavo. Maradona je to izvedel tako zvito, da nihče ni videl, da je bil zadetek dosežen na nedovoljen način, sodnik Ali Bin Nasser iz Tunizije pa je zadetek nemudoma priznal.

Video: Božja roka


Nihče ni niti slutil, da gre za zadetek, dosežen z roko, televizijski komentatorji pa so mislili, da se angleški branilec, ki je mahal z roko, jezi zaradi nedosojenega prepovedanega položaja, ki pa ga zato, ker se je pred tem žoge dotaknil Anglež, seveda ni bilo. Pozneje je kamera z drugega kota pokazala, da je "mali čarovnik" gol dosegel z roko. Argentinski navijači in igralci so proslavljali vodstvo z 1:0, Maradona pa je pogledoval proti sodniku, kaj bo storil. Po tekmi je dejal, da je čakal soigralce, da mu stečejo v objem: "Dejal sem jim, pridite me objet, drugače sodnik ne bo priznal zadetka."

Najlepši gol 20. stoletja in vodstvo Argentine proti Angliji z 2:0


Pet minut pozneje je Maradona dosegel še en zadetek, ko je na svoji polovici igrišča sprejel žogo, preigral pet angleških igralcev ( Hoddla , Reida , Sansoma , Butcherja (dvakrat) in Fenwicka ), na koncu obrnil še vratarja Shiltona in dosegel zadetek, ki so ga leta 2002 izbrali za najboljši gol stoletja. Angleži so prek Garyja Linekerja v 81. minuti znižali izid, a je na koncu vseeno Argentina slavila zmago z 2:1 ter pozneje v finalu v boju za naslov svetovnega prvaka s 3:2 premagala še Zahodno Nemčijo.

 
 

To je bila božja roka. Vraga je bila božja, to je bila moja roka, Diegova roka.

Maradona

 
Po sporni četrtfinalni tekmi se je usul plaz komentarjev na prvi zadetek Maradone, dosežen z roko. "Veliki" Argentinec, za katerega mnogi trdijo, da je najboljši nogometaš, ki je kdajkoli kraljeval na nogometnih zelenicah, je novinarjem odgovoril, da je bil zanj prvi gol veliko boljši kot drugi, ko je osmešil celotno zvezno in obrambno angleško linijo, o prvem zadetku pa dejal: "To je bila božja roka. Vraga je bila božja, to je bila moja roka, Diegova roka."

Maradona je pozneje pojasnil zadetek: "Žogo sem v skoku udaril z levo pestjo iznad svoje glave. Tudi Shilton ni videl, kaj se dogaja, le Fenwick se je pritoževal sodniku, pa ne zato, ker je videl, kaj se je zgodilo, pač pa zato, ker ni verjel, da bi jaz lahko preskočil vratarja. Stekel sem proti tribuni, kjer je sedel moj oče, ki je prav tako mislil, da sem igral z glavo." Jezni komentator BBC je Maradono vprašal, ali je bil zadetek regularen, on pa mu je odgovoril: "Sodnik ga je priznal, jaz pa nisem na igrišču zato, da bi presojal njegove odločitve."


Maradona se je v zadnjih letih bojeval z odvečnimi kilogrami, mamili in alkoholom. © AFP

 
Po sporni tekmi je na glavnega sodnika Nasserja in njegova bolgarska linijska sodnika Bogdanova in Docheva letelo zelo malo kritik. Manj prizanesljivi so bili angleški mediji do Maradone, otoški tisk pa je incident označil z naslovom Roka hudiča. Argentinec je v očeh angleških novinarjev ostal negativno zapisan še dolga leta. Legendarnega argentinskega nogometaša je pred kratkim v pogovoru za britanski tabloid Sun le malce zapekla vest. Kontroverzni nogometni virtuoz se je namreč Angležem v svojem slogu opravičil za "božjo roko": "Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi ga in bi se opravičil. Toda gol je gol. Argentina je bila svetovni prvak, jaz pa najboljši nogometaš na svetu. Ne morem spremeniti zgodovine. Vse, kar lahko storim, je, da grem naprej," je dejal zdaj 47-letni Argentinec, ki se je v zadnjih letih bojeval s čezmerno težo, alkoholom in zasvojenostjo z mamili.


Emir Kusturica in Maradona v objemu na filmskem festivalu v Cannesu. © AFP

 

Maradona je leta 2006 na prijateljski nogometni tekmi v Stockholmu kot poseben vložek ponovil božjo roko, letos pa je "božja roka" premiero doživela še na filmskem festivalu v Cannesu, in sicer v filmu z naslovom Maradona by Kusturica , ki pripoveduje življenjsko zgodbo argentinskega umetnika z okroglim usnjem. V dokumentarcu se režiser Emir Kusturica Maradoni pridružuje v mnenju, da je ta poteza z žogo pomenila zmago nad vsemi "grehi" kolonialne Anglije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.