Šport > Nogomet
65 ogledov

Brazilija evforična: "To je furija? Tu smo glavni mi!"

Fred Brazilija Španija pokal konfederacij finale Rio de Janeiro Maracana EPA
Čeprav zmaga na pokalu konfederacij tradicionalno ne prinese naslova svetovnih prvakov, Brazilcem ni prav nič mar. Vsa država je v nedeljo uživala.

"To je furija? Tukaj je glavna Brazilija!" so po zmagi v finalu pokala konfederacij zapisali na portalu brazilskega športnega dnevnika Lance. Na Maracani v Riu de Janeiru je Brazilija z dvema goloma Freda in enim Neymarja povsem razorožila Španijo, ki je po dveh zaporednih naslovih evropskega prvaka in slavju na zadnjem mundialu ostala brez edinega pokala, ki ji še manjka v bogati zbirki.

"Brazilija je zdrobila aktualne svetovne prvake z goloma Freda in še enim Neymarja. Bo tako tudi leta 2014?" so se še vprašali pri Lanceju. O "ponižanju" dominantne evropske reprezentance, ki je izgubila prvič po 29 zaporednih tekmah ali treh letih, so pisali tudi pri angleškem The Guardianu in italijanski La Gazzetti dello Sport.

Najbolj črna noč Španije

"Brazilija je spomnila svetovne prvake, da je samba še naprej zvezda nogometa. Izbrisali so jih v finalu. Prvi gol Freda je bil ključen in praktično odločilen," so zapisali pri Daily Mailu. "Ob podpori vulkanske Maracane in z veliko željo, da pred 'svojim' svetovnim prvenstvom pustijo dober vtis, so Brazilci počistili s Španci in osvojili tretji zaporedni pokal konfederacij. Od začetka svoje prevlade Španija še nikoli ni doživela tako črne noči," je bil jasen francoski L'Equipe.

Španski nogometaši so bili kljub porazu neomajni – po besedah najboljšega strelca turnirja Fernanda Torresa je bila to le slaba noč za iberske velikane, ki bodo naslednje leto na brazilskih zelenicah poskušali ubraniti svoj premierni naslov iz Južne Afrike.

Torres: "Vsi mislijo, da bi morali vedno zmagati"

Na razigrani Maracani Španci res niso imeli svojega večera, potem ko je Sergio Ramos v drugem polčasu zapravil tudi najstrožjo kazen, Gerard Piqué pa je za prekršek nad novim soigralcem Neymarjem dobrih 20 minut pred koncem dobil direkten rdeči karton. Španija je zadnjo tekmo izgubila prav na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko jih je na prvi tekmi v Južni Afriki šokirala Švica (0:1).

Neymar Xavi Brazilija Španija pokal konfederacij finale Rio de Janeiro Maracana | Avtor: Reuters Reuters
"Vsi mislijo, da bi morala Španija zmagati vsako tekmo in priti v finale vsakega tekmovanja, ampak ni tako lahko," je dejal Torres, napadalec Chelseaja, ki je po odsotni predstavi v finalu dobil vsaj zlati čevelj kot nagrado za strelske dosežke na turnirju v Braziliji.

Brazilije ne bo lahko premagati

"Ta ekipa ne potrebuje, da jo nekdo zbudi, prav tako ne potrebujemo poraza, da spet dobimo motivacijo," je za spletno stran Mednarodne nogometne zveze (Fifa) še povedal Torres in dodal: "Če je nekaj pozitivnega iz te tekme, je to potrditev dejstva, ki smo ga že poznali, in sicer da ne bo lahko premagati Brazilije na njihovem igrišču. Ampak kljub vsemu se bomo čez eno leto vrnili kot svetovni prvaki in branili, kar je naše."

Eden od tihih junakov tekme v Riu je bil tudi brazilski branilec David Luiz, ki je v 41. minuti tekme pri vodstvu z 1:0 ustavil strel Pedra Rodrígueza tik pred golovo črto, igralec turnirja Neymar pa je le nekaj napadov pozneje z močnim strelom pod prečko Ikerja Casillasa "verdeamarelho" oddaljil na varno razdaljo.

Luiz: "Občudujem Pedra, zato sem vedel"

"Bil je protinapad, (Juan) Mata je dobil žogo spredaj, hotel sem ga dohiteti, a mi ni uspelo. Dobro sem poznal akcijo, ker dobro poznam Pedra, občudujem ga, zato sem vedel, kam bo streljal, ko bo prišel pred vratarja. Vedel sem, da bo Júlio César zaprl tisto stran na svoji levi nogi, šel sem na njegovo desno in uspelo mi je preprečiti zadetek," je skrivnost izjemnega starta na golovi črti po tekmi razkril Luiz.

Španski selektor Vicente del Bosque je priznal, da je to poraz, ki "boli", medtem ko je Torres še sporočil Brazilcem, da bo Španija naslednje leto prišla osvojit še četrti zaporedni naslov z evropskih in svetovnih prvenstev.

"Nogomet je izvrsten zato, ker ti vedno da še eno priložnost," je dejal Torres. "Upamo, da bomo čez eno leto tukaj imeli priložnost, da se odkupimo za to, kar se je zgodilo danes. Ne nujno zato, da bi se maščevali Braziliji, ampak zaradi nas samih. Smo svetovni prvaki in dvakratni evropski prvaki, dosegli pa smo nekaj, kar ni nikoli uspelo nobenemu − osvojili tri velike turnirje zapored. Naslednje leto prihajamo sem, da bi osvojili še četrtega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.