Šport > Nogomet
30 ogledov

Brečko in Nova v tožbo

Mišo Brečko je trenutno v karanteni. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Mišo Brečko in Milivoje Novaković sta v četrtek vložila tožbo zoper nekdanjega preiskovalca UEFE Robina Bokšića, ki ju je obtožil podkupljivosti in prirejanja izidov.
Igralcema smo svetovali, da vložita kazenski predlog, kar sta storila danes.
Michael Meier

Vodstvo nemškega prvoligaša Kölna je slovenskima reprezentantoma Mišu Brečku in Milivoju Novakoviću svetovala, naj vložita kazenski predlog zoper nekdanjega preiskovalca UEFA Robina Bokšića, ki je v odmevnem pogovoru za časnik Stern tudi slovenska nogometaša obtožil podkupljivosti in namernega krojenja izidov.

V Nemčiji živeči 32-letni Hrvat, ki je bil pri Evropski nogometni zvezi pristojen za odkrivanje krojenja izidov, je poskrbel za veliko afero predvsem na račun obtožb uperjenih proti münchenskemu Bayernu, obtožbe pa so bile uperjene tudi proti večjemu številu nemških klubov in igralcev, tudi slovenskima nogometašema.

Bokšić je delal kot posebni preiskovalec Evropske nogometne zveze (UEFA), kjer se je ukvarjal z diagnosticiranjem nameščenih nogometnih tekem, kar je zahteval ponudnik športnih stav Betradar. A je Hrvat, njegova plača naj bi neuradno znašala 6000 evrov, že izgubil službo pri UEFA potem, ko so pri Bayernu iz Münchna zaradi njegovih javnih obtožb o prodani tekmi polfinala lige UEFA med Bayernom in ruskim Zenitom iz Sankt Peterburga pred dvema letoma vložili tožbo zoper glavnega preiskovalca Petra Limbacherja, ki je bil Bokšićev nadrejeni. Bokšić je trdil, da je Bayern tekmo prodal ruski mafiji.

Ker je Bokšić med drugimi tudi Slovencema Mišu Brečku in Milivoju Novakoviču očital nameščanje tekem, so se zdaj zganili tudi pri njunem Kölnu in slovenskima reprezentantoma svetovali, da proti Hrvatu sprožita postopek in si opereta ime. "Igralcema smo svetovali, da vložita kazenski predlog, kar sta storila danes," je ob tem dejal Michael Meier, menedžer kluba.

Obtožbe na račun Novakovića in Brečka so bile res hude. Varnostnim strokovnjakom Mednarodne nogometne zveze (FIFA) naj bi Bokšić zatrjeval, da sta slovenska nogometaša stoodstotno vključena v krojenje izidov, saj naj bi imela visoke dolgove pri različnih kriminalnih združenjih.

Bokšić je slovenska nogometaša obtožil podkupljivosti preko nemškega tednika Stern, a svojih obtožb nikoli ni dokazal, čeprav je trdil, da ima za svoje trditve celo dokazne prisluškovalne protokole nemške tajne službe. "Ne morem si predstavljati, da bi Brečko in Novakovič nameščala tekme," pa je ob tem dejal trener Kölna Zvonimir Soldo. Časnik Stern je vir svojih informacij pri UEFA že označil za prevaranta in goljufa, o primeru pa obširno poročajo tudi hrvaški mediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.