Šport > Nogomet
1110 ogledov

Bundesligaš kaznovan za prestop Slovenca, tudi Olimpija z minusom

Jaka Čuber Potočnik Profimedia
Nemški prvoligaš je za dve obdobji ostal brez prestopov.

Športno razsodišče v Lozani (CAS) je pritrdilo Fifi in kaznovalo nemški Köln zaradi prestopa nadarjenega slovenskega napadalca Jake Čubra Potočnika. Ta je januarja 2022 zapustil vrste Olimpije in se pridružil kozličkom. Ti ne bodo smeli trgovati v naslednjih dveh prestopnih rokih, januarja in poleti naslednje leto.

Ob tem, da se Köln nahaja v boju za obstanek v Bundesligi in potrebuje okrepitve, ki pa zdaj ne bodo na voljo, gre za precejšen udarec za klub.

A nič na boljšem ni niti Olimpija, ki je zahtevala kar 2,5 milijona evrov odškodnine. Po izjavah iz ljubljanskega kluba naj bi za Brestaničana toliko bil pripravljen odšteti zagrebški Dinamo, a tega Olimpiji ni uspelo dokazati. Zdaj se bo morala zadovoljiti s 60 tisočaki. 

Ker pa pravdanje na CAS ni ravno poceni, strošek Olimpije je po naših virih znašal okoli 100.000 evrov, je vse skupaj zelo slaba poteza vodilnih mož ljubljanskega kluba. Ti so pred tem celo zavrnili dogovor in odškodnino, ki jim jo je ponujal 1. FC Köln. Zmagovalcev tako ni.

Čuber Potočnik je suspendiran za štiri mesece, polovico kazni je že odslužil.

Osemnajstletni nogometaš je sicer v izjemni formi. V nemški mladinski ligi U-19 Bundesliga West, kjer se Köln nahaja na petem mestu, je na 14 tekmah dosegel 8 golov, na zadnjih šestih celo 6.

Uspešen je tudi v slovenski reprezentanci do 19 let, za njo je doslej zbral 13 nastopov, zabil je sedem zadetkov.

Jaka Čuber Potočnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Fifa je sicer že marca Kölnu prepovedala podpisovanje igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih. Kluba in igralec so se nato v dovoljenem roku 21 dni pritožili na CAS, ki je danes podal končne odločitve za vse tri vpletene strani. Olimpija je na CAS vložila pritožbo proti igralcu in Kölnu, slednja sta se pritožila proti Olimpiji in Fifi.

V aprilskem sporočilu za javnost je CAS zapisal, da Olimpija zaradi kršenja pravil prekinitve pogodbe od igralca in Kölna zahteva 2.507.200 evrov odškodnine, obenem pa še odškodnino v višini 69.972,6 evra, ko je Čuber Potočnik treniral pri ljubljanskem klubu.

Köln je zahteval umik prepovedi podpisovanja igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih, medtem ko je nogometaš trdil, da pogodba z Olimpijo ni bila veljavno sestavljena.

CAS je v popolnosti zavrnil pritožbi Kölna, saj je po odločitvi senata vzpostavil stike z igralčevim agentom, ne da bi upošteval pravila in se s tem izpostavil napeljevanju h kršitvi pogodbe ter posledičnim sankcijam.

Jaka Čuber Potočnik | Avtor: Profimedia Profimedia

V primeru Olimpije je pritožbi ugodil, a znesek odškodnine dvignil z 51.750 na 60.000 evrov, saj je do kršitve pravil prišlo manj kot osem mesecev po podpisu pogodbe med igralcem in Olimpijo v t. i. zaščitenem obdobju pogodbe. Pred tem je nogometaš nosil dres Krškega.

CAS je v izjavi za javnost še zapisal, da so vsi arbitražni postopki potekali 19. in 20. septembra. Razsodba je trenutno še predmet pregleda zaupnosti in bo, odvisno od izida, pravočasno objavljena na spletni strani razsodišča, so še dodali iz Lozane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.