Šport > Nogomet
18 ogledov

"Čaga" prestavljena, zmaji postrigli vrtnice

Marcos Tavares www.alesfevzer.com
Maribor je opravil svoj del naloge in v 30. kolu slovenskega prvenstva premagal Rudar Velenje (2:0). Vijoličasti bodo morali na slavje ob jubilejnem desetem naslovu kljub vsemu počakati še vsaj eno kolo, saj je Olimpija Ljubljana na večerni tekmi premagala HiT Gorico (3:2). Mura na prekmurskem derbiju potolkla Nafto (3:0).

Ljubljanska Olimpija je malce podaljšala čakanje Maribora na nov naslov prvaka. Da bi že šest kol pred koncem Štajerci desetič slavili v državnem prvenstvu, bi morali zeleno-beli danes izgubiti ali igrati neodločeno v Novi Gorici. Toda izbranci Bojana Prašnikarja so osvojili vse tri točke in za Mariborom zaostajajo 17 točk. Gorica pa na tretjem mestu za Ljubljančani po novem zaostaja pet točk.

Gledalci v Novi Gorici so v prvem polčasu spremljali kar dinamično predstavo, v kateri so imeli oboji kar nekaj lepih priložnosti. Sam uvod tekme je bil sicer nerazburljiv, zato pa je v 17. minuti nevarno meril Dejan Djermanović, na drugi strani pa je Alen Jogan v 20. minuti povsem neoviran z glavo iz bližine zgrešil gol in žogo poslal malo mimo vratnice z igrišča.

V trenutkih, ko je Gorica imela pobudo in pritiskala proti vratom gostov, pa je Olimpija zadela. V 30. minuti se je med strelce vpisal Nikola Nikezić, ki je v mrežo pospravil odbito žogo po prostem strelu Dareta Vršiča. Slednji je le malce zatem nevarno meril z glavo s 14 metrov, vendar je bil Darko Brljak na mestu, tako kot na drugi strani Elvis Džafić v 42. in 44. minuti po poskusih Gorana Galešića in Vita Pluta.

Gorica je izenačila v 48. minuti, potem ko je Boban Jović premagal lastnega vratarja. Brljak je poslal dolgo žogo, Jović jo je želel oddati Džafiću, a ga pri tem "lobal" in zabil avtogol. Toda zeleno-beli so hitro odgovorili, po podaji Vršiča z leve strani je z glavo v 61. minuti zadel Djermanović, ki je moral pozneje z igrišča zaradi poškodbe kolena.

Domači so bili blizu izenačenja v 65. minuti, ko je Plut zatresel vratnico, toda že v naslednjem napadu je Olimpija povišala vodstvo, saj je Aris Zarifović v kazenskem prostoru zrušil Erika Salkića, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Vršič. V 80. minuti so se Novogoričani vrnili v igro, potem ko je Plut (ki je ob sprejemu žoge igral z roko) zadel z roba kazenskega prostora. Andrej Komac je imel v četrti minuti sodniškega dodatka še eno priložnost za Gorico, ki pa je ostala neizkoriščena.

Maribor bo še malo počakal

Mariborčani so še drugič ta teden Velenje zapuščali dobre volje. Po zmagi na prvi polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja so izbranci Darka Milaniča v soboto slavili še v prvenstvu. Velenjčane so tokrat strli v drugem polčasu, ko so tudi zabili oba gola in še utrdili prvo mesto na lestvici. Obe ekipi sta tekmo začeli s precej spremenjenima postavama v primerjavi s sredino tekmo. Prvo priložnost so si priigrali domači v 13. minuti, ko je Luka Majcen podal proti robu kazenskega prostora do Mateja Podlogarja, vendar je bil Marko Pridigar na mestu.

Pet minut pozneje je znova Majcen podal, takrat do Dejana Purišića, ki pa mu ni uspelo s strelom končati akcije. Zato pa jo je v 22. minuti uspelo Aljažu Kreflu, vendar je mariborski vratar dobro posredoval. V 27. minuti pa so Mariborčani kar dvakrat ogrozili Gregorja Finka. Domači vratar je najprej posredoval po strelu Matica Črnica z 18 metrov, nato pa še po strelu Marcosa Tavaresa. Slednji je v 31. minuti izvedel prosti strel s 25 metrov, močno sprožil, toda Fink je žogo odbil v kot. Zadnjo priložnost v prvem delu so imeli domači, ko je znova streljal Podlogar, vendar je žoga zletela malce čez mariborski gol.

Vodilni Mariborčani so povedli v 63. minuti, ko je Tavares lepo prodrl, žogo podal proti Zoranu Lesjaku, ki je učinkovito končal lepo akcijo. Slabih 20 minut pred koncem je domači trener opravil vse tri menjave in skušal z osvežitvami priti do izenačenja. Toda to se mu ni obrestovalo, saj je kmalu zatem Maribor podvojil prednost. Po novi podaji Tavaresa se je v 78. minuti med strelce še drugič na zadnjih dveh ligaških tekmah vpisal Robert Berić in tako dokončno odločil tekmo.

Mura potrdila prekmurski primat

Po dosedanjih treh lokalnih derbijih tekoče sezone je bil izid izenačen, saj sta obe ekipi (tokrat kar močno oslabljeni) po enkrat zmagali, enkrat pa je bilo 2:2. Danes pa so zanesljivo zmagali Sobočani, ki so na četrtem mestu prehiteli Koper. Nafta je še vedno predzadnja, za osmim Celjem zaostaja osem točk.

Po desetih minutah otipavanja so Sobočani v 11. minuti gledali v sodnika Darka Čeferina, ki pa ob padcu Dragana Jelića v kazenskem prostoru Nafte ni dosodil najstrožje Kazni. Joao Gabriel Da Silva je že v naslednji minuti iz obetavnega položaja zadel enega gostujočih branilcev in priložnost je splavala po vodi. Po hitrem protinapadu so muraši v 19. minuti povedli - Žiga Kous je prodrl po desni strani, ob njegovi podaji v sredino pa je bil Miha Korošec prepočasen za hitrega Damjana Boharja, ki je ob drugi vratnici s treh metrov potisnil žogo v mrežo.

Mura Olimpija Valenčič  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V 24. minuti se je znova zatresla mreža domačih, a je sodnik zaradi prepovedanega položaja zadetek Boharja razveljavil. Po lepi akciji gostov je Dragan Jelić deset minut pred koncem polčasa silovito sprožil, a visoko čez okvir domačih vrat in črno-beli so odšli v slačilnice s tesnim vodstvom. Že v prvi minuti nadaljevanja so gosti podvojili vodstvo. Po hudi napaki domače obrambe je do priložnosti prišel Rajko Rep, ki je z dobrih 12 metrov zadel levi spodnji kot vrat nemočnega Darka Prše. Domači so zatem imeli priložnost za znižanje zaostanka, a je strel Da Silve vratar Filip Draković odlično obranil, na drugi strani pa je bil uspešen Prša ob močnem strelu Travnerja.

Patrik Raduha bi lahko naftaše vrnil v igro, potem ko je imel v 61. minuti izjemno priložnost, a je zadel v noge spretnega vratarja Drakovića. Nafta je stopnjevala pritisk, toda puščala precej prostora hitrim napadalcem Mure, ki so v 69. minuti povišali vodstvo na 3:0. Mitja Lotrič je bil podajalec z desne strani, Dragan Jelić pa spretni realizator. Rep si je zatem prislužil ovacije za izjemen lob s polovice igrišča, toda žoga je tik nad prečko zapustila igrišče. Šest minut pred koncem je Lendavčane še hujšega poraza rešil Prša, ki je obranil silovit strel Eterovića, dve minuti pozneje pa je dvoboj istih akterjev znova dobil Prša, ki je tako rešil domače prave katastrofe.

Koprčani izgubili pomembni točki

Čeprav so bili Koprčani z izjemo prve pol ure srečanja ves čas boljši tekmec, jim ni uspelo priti do tretje zaporedne zmage. Celjani so se tudi po zaslugi razpoloženega Amela Mujčinovića obranili in osvojili pomembno točko v boju za obstanek. Koprčani se v prvem polčasu sicer niso izkazali. Celjani so bili tisti, ki so bili konkretnejši, Benjamin Verbič je dvakrat ogrozil domača vrata v 10. in 11. minuti, prvič je meril le malce premalo natančno, drugič pa je bil na mestu Ermin Hasić. V 14. minuti so Celjani znova prišli do strela, tudi Roman Bezjak pa je bil nenatančen.

Gostitelji so svoj prvi nevarnejši strel proti Mujčinoviću sprožili šele v 35. minuti, ko je celjski vratar moral posredovati po streli Ivice Guberca. V 42. minuti je sprožil še Milan Osterc, a z glavo žogo poslal le malce čez okvir, tik pred koncem prvega dela pa je dlani Mujčinovića ogrel še Danijel Marčeta. V uvodu drugega polčasa so Koprčani pokazali boljšo igro in imeli že v 46. minuti novo priložnost, ko je Denis Popović z roba kazenskega prostora namučil Mujčinovića. V 54. minuti je s 30 metrov močno sprožil Matej Palčič, vendar je žoga zadela stičišče prečke in vratnice.

Nov nevaren poskus Kopra so gledalci videli v 61. minuti, vendar se je po poskusu Davorja Bagarića znova izkazal Mujčinović, v 63. minuti pa so po dolgem času obetavnejši strel sprožili tudi Celjani, vendar je Klemen Medved žogo poslal malce čez vrata. Vse do konca tekme so Primorci pritiskali in iskali luknjo v celjski obrambi, vendar jim te ni uspelo najti, pa čeprav se je v ugodnem položaju še dvakrat znašel Davor Bubanja.

Triglav le še točko za Nafto

Kranjčani so v Domžalah prišli do šeste zmage v sezoni, s katero so se predzadnji Nafti približali na vsega točko. Mož odločitve je bil Dejan Burgar, ki je edini gol na tekmi zabil v 28. minuti. Domžalčani, ki so s 36 točkami na sedmem mestu, so bili najbližje izenačenju v 53. minuti, ko so zatresli okvir Triglavovih vrat.

Po ne tako živahni prvi polovici prvega polčasa je več dramatičnih trenutkov sledilo po 25. minuti. Že pred tem je sicer Liridon Osmanaj s strelom od daleč namučil Darjana Curanovića, toda v 28. minuti so gosti povedli. Na sredini igrišča sta kombinirala Enis Đurković in Dejan Burgar, slednji pa se je nato sam znašel pred domžalskim vratarjem Nejcem Vidmarjem in ga premagal.

Že v 30. minuti so bili Domžalčani blizu izenačenja, vendar je zadetek Damirja Pekiča preprečila vratnica. Triglav se je dobro branil in čakal na protinapade, znova pa zagrozil v 43. minuti, ko je Đurković zatresel zunanji del mreže. Tik pred koncem polčasa je z glavo poskusil še Rok Dolžan, vendar za las zgrešil cilj.

Kranjčani so bili nevarni tudi v uvodu drugega polčasa, ko so sprožili dva nevarna strela, toda še bolj razburljivo je bilo v 53. minuti, ko je Igor Radovanović s petih metrov zatresel vratnico Triglavovih vrat. V 62. minuti pa so gosti na igrišču ostali le z deseterico.

Takrat je na levi strani polovice Triglava je padel Alen Krcić. Gosti so zahtevali prekršek, prišlo pa je tudi do manjšega prerivanja. Vse skupaj se je končalo z rumenim kartonom za Ivana Knezovića in drugim rumenim kartonom na tekmi za Jalna Pokorna. V 77. minuti so bili domači znova blizu izenačenja, ko je s 25 metrov sprožil Marko Drevenšek, Curanović pa se je izkazal z izvrstno obrambo.

Slovenska liga, 30. kolo:

Luka Koper : Celje 0:0

Rudar Velenje : Maribor 0:2 (0:0)
Lesjak (62), Berić (76)

Nafta Lendava : Mura 0:3 (0:1)
Bohar (17), Rep (46), Jelić (69)

Domžale : Triglav 0:1 (0:1)
Burgar (28)
RK: Pokorn (77/Triglav)

HiT Gorica : Olimpija Ljubljana 2:3 (0:1)
Jović (48/a.g.), Plut (80); Nikezić (30), Djermanović (60), Vršič (66/11-m)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.