Šport > Nogomet
28 ogledov

Campbell udaril: "Zaradi barve kože nisem bil kapetan"

Campbell knjiga rasizem Sunday Times članek zgodba FA Reševalni pas/Twitter
Nekdanji angleški reprezentančni branilec Sol Campbell je udaril z izjavo, da bi bil lahko več kot deset let kapetan Anglije, če bi bil belec.

Prve izseke iz nove biografije Sola Campbella je v nedeljo objavil Sunday Times in nekdanji član londonskih rivalov Tottenhama in Arsenala je očitno zapisal kar nekaj kontroverznih stališč. 39-letni Campbell, otrok jamajških staršev, je v knjigi zatrdil, da se je Angleška nogometna zveza (FA) odločila, da reprezentance dolgoročno ne sme voditi temnopolt nogometaš.

"To je noro. Mislim, da se to ne bo spremenilo, ker si oni tega ne želojo, verjetno pa si tega ne želi niti večina navijačev," je v knjigi zapisal Campbell. "V redu je, če imate temnopolte ali kapetane mešanih ras v ekipah U-18 ali U-21, ne pa pri članih," je nadaljeval. 

Najmlajši po Siru Bobbyju

FA navedb še ni komentirala, nekdanji branilec, ki je za "tri leve" zbral 73 nastopov, je pod taktirko Glenna Hoddla proti Belgiji leta 1998 s 23 leti in 248 dnevi starosti postal drugi najmlajši kapetan reprezentance po legendarnem Siru Bobbyju Mooru. Hoddle mu je kapetanski trak namenil še enkrat istega leta, za podobno potezo pa se je sedem let kasneje odločil tudi Sven-Göran Eriksson.

Campbell je za Anglijo nastopil na treh svetovnih prvenstvih, na katerih je odigral deset tekem in zabil en gol, trikrat pa je igral tudi na evropskih prvenstvih. Leta 2012 je najavil svojo upokojitev, potem ko je končal sodelovanje z Newcastle Unitedom.

"Kapetan več kot deset let"

"Mislim, da si je FA želela, da bi bil belec," je nadaljeval Campbell. "Imel sem kredibilnost, ko gre za predstave na igrišču, da bi bil kapetan ... Bil sem klubski kapetan na začetku kariere (pri Tottenhamu, op. a.). Verjamem, da bi, če bi bil belec, bil kapetan Anglije več kot deset let."

Campbell je še dodal, da mu še danes ni jasno, zakaj je kapetan pred njim postal nekdanji napadalec Liverpoola Michael Owen

Večna vprašanja in le en odgovor

"Več tekem, kot sem odigral za reprezentanco, dlje sem očitno bil od tega, da bi postal kapetan. Igral sem dobro, se vedel častno na in ob igrišču, toda niso me prepoznali. Owen je bil fantastičen napadalec, toda niti blizu tega, da bi bil kapetan. Bilo je sramotno. Kar naprej sem se spraševal: 'Kaj sem storil?' Tolikokrat sem se že spraševal, zakaj nisem bil kapetan. Vedno znova sem prišel do enakega odgovora – zaradi barve moje kože," je še povedal Campbell.

V pogovoru za revijo The Sunday Times je Campbell še povedal, da mora krovna organizacija "spremeniti svojo mentaliteto" in vključiti več ljudi z različnim rasnim ozadjem, poleg temnopoltih tudi Indijce, ki bi sodelovali pri vodenju FA.

"Veliko temnopoltih zdaj igra za Anglijo, če pa želiš to dejstvo primerno zastopati, potem moraš spremeniti vodstveno strukturo, kjer bi moralo biti več barve," je še zaključil Campbell.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.