Šport > Nogomet
15 ogledov

Cardiff v izdihljajih tekme zadal nov udarec Unitedu

jesus navas
1/49
Reuters
Dvanajsto kolo angleške Premier League sta z izjemnim mestnim derbijem odprla Everton in Liverpool (3:3). Arsenal je brez večjih težav premagal Southampton (2:0), Chelsea pa je na gostovanju ugnal West Ham (3:0). Manchester City ponižal Tottenham (6:0).

Manchester City je Tottenhamu, ki se je pred gostovanjem na stadionu Eastlands ponašal z najboljšo obrambo lige, nasul kar šest golov in se v velikem slogu znova pridružil najboljšemu kvartetu Premier League.

Jesús Navas je po vsega 15 sekundah zadel z izjemnim strelom prek vratarja Huga Llorisa, nesrečni avtogol Sandra in hladnokrvni zaključek Sergia Agüera pa sta Citizense ob polčasu popeljala do že zavidljivo visoke prednosti.

Pantilimon trpel le zaradi pomanjkanja dela

Tottenham je v drugem polčasu dobil še tri gole in v le nekaj več kot 90 minutah na dvorišču sinje modrih dobil toliko golov, kolikor so jih prejeli na prejšnjih enajstih ligaških tekmah skupaj. Vedno hujši pritisk na trenerja Andréja Villasa-Boasa sta v nadaljevanju še povišala Agüero in Negredo, Navas pa je v sodnikovem podaljšku zabil svoj drugi gol popoldneva in 34. Cityjevega v tej sezoni. 

Costel Pantilimon, Romun je znova nadomeščal angleško številko ena Joeja Harta, praktično ni imel dela v vratih sinje modrih, ki so zdaj z 22 točkami z boljšo gol razliko na četrtem mestu prehiteli Southampton, vodilni Arsenal pa jim beži za šest. Manchester United bi lahko mestne tekmece prehitel z zmago na večerni tekmi pri Cardiff Cityju.

Cardiff dobil zadoščenje proti Unitedu

Toda Unitedu ni uspelo. Kim Bo-kyung je v sodnikovem podaljšku velškim zmajem priboril zasluženo točko (2:2), potem ko je Wayne Rooney po nepotrebnem udarcu Jordona Mutcha srečno ostal na zelenici in z vodilnim golom še bolj razbesnel navijače ob velški obali. Nekdanji član rdečih vragov Fraizer Campbell je v prvem polčasu izenačil, kasneje je zatresel tudi okvir gola, Rooney pa je še pred odhodom v slačilnice iz kota podal Patriceju Evraju za novo vodstvo.

Kim Bo-Kyung Cardiff City Manchester United Premier League Anglija liga prvenstv | Avtor: Reuters Reuters
Kim je po izjemno pogumni predstavi moštva Etiena Velikonje (spet ga ni bilo v ekipi) v 91. minuti najvišje skakal po prostem strelu Petra Whittinghama in zadel za zasluženo točko. United zdaj ni izgubil že na desetih zaporednih tekmah, a po neučinkoviti in nezbrani predstavi, predvsem v režiji Marouaneja Fellainija na sredini igrišča, trener David Moyes ne more biti zadovoljen.

Lahko bi bilo še slabše, če bi Rooney že po osmih minutah igre dobil rdeči karton, a mu je sodnik Neil Swarbrick pokazal zgolj rumenega. Angleški reprezentant je najprej brcnil Cardiffovega vezista Mutcha, nato pa proti njemu v duelu še zamahnil z roko. Ostal je na zelenici in v 15. minuti po akciji Antonia Valencie in Javierja Hernándeza zadel s pomočjo odboja od Garyja Medela. Toda Cardiff se je dvakrat vrnil in se veselil točke, s katero je utrdil 15. mesto.

Liverpool na tekmi sezone neporažen z Goodison Parka

Brendan Rodgers se je kot trener Swansea Cityja velikokrat zahvaljeval delu španskega trenerja Roberta Martíneza, stara znanca pa sta se kot trenerja v soboto prvič pomerila še na liverpoolskem mestnem derbiju, ki bi lahko Liverpoolu na gostovanju pri Evertonu vsaj za nekaj časa prinesel nov skok na vrh Premier League.

Za Martínezov Everton, ki je bil na začetku sezone neverjetno čvrst in ni dobil gola v več kot petih urah ligaškega nogometa, se je prvi mestni obračun sezone začel katastrofalno. Že po petih minutah so se namreč vodstva veselili gostje, potem ko je po podaji iz kota do žoge povsem osamljen na drugi vratnici prišel Philippe Coutinho in jo hladnokrvno poslal mimo Tima Howarda za vodstvo. 

Mirallas čudežno ostal na zelenici

Slavje rdečega dela tribun ni trajalo dolgo – Leighton Baines je v osmi minuti poslal slastno žogo pred gol Simona Mignoleta, rojaka v vratih Liverpoola pa je z akrobatskim strelom premagal belgijski napadalec Kevin Mirallas. Samo hiter izlet Mignoleta je Evertonu že v enem naslednjih napadov preprečil celo vodstvo, ko je Belgijec po globinski žogi tik pred preigravanjem ustavil še enega rojaka Romeluja Lukakuja.

Vratar Howard, ki se je klubu z Goodison Parka iz Manchester Uniteda pridružil leta 2006, je na mestnem obračunu podrl rekord Davida Unswortha in začel še 272. ligaško tekmo, toda njegov dan je v 19. minuti še dodatno pokvaril Luis Suárez, ki ga je s strelom skozi živi zid presenetil z izjemno natančnim prostim strelom. 

Dowd razmišljal več minut

Le čudež je nekaj več kot deset minut pred polčasom rešil Mirallasa, da je po krvoločnem startu s podplatom na koleno Suáreza dobil le rumeni karton. Sodnik Phil Dowd si je ob pomoči Urugvajcu na zelenici vzel več minut za premlevanje odločitve, v prerivanje z igralci pa se je zapletel celo eden izmed fizioterapevtov gostov.

Mirallas je bil sicer najbližje izenačenju z močnim strelom z roba kazenskega prostora, ki je že prej švignil mimo Liverpoolovih vrat, zaiskrilo pa se je kasneje tudi med gostujočim kapetanom Stevenom Gerrardom in nekaterimi člani Evertona, a Dowd praktično že "obveznega" rdečega kartona na liverpoolskih obračunih v prvem polčasu ni pokazal.

Deulofeu takoj zapravil 2:2, Allen zgrešil nemogoče

Izjemna priložnost se je le nekaj sekund po prihodu v igro v drugem polčasu ponudila mlademu španskemu reprezentantu Gerardu Deulofeuu, posojeni član Barcelone je zamenjal načetega Bainesa, toda Katalonec, ki je med reprezentančnim premorom smešil člane mlade reprezentante Bosne in Hercegovine, je povsem sam pred Mignoletom streljal točno vanj.

Baines Johnson Everton Liverpool Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Po tradicionalno prefriganem preigravanju Suáreza se je vezistu Joeju Allenu v 60. minuti ponudila neverjetna priložnost za odločilni tretji gol, velški vezist pa je ob "padlem" Howardu in osamljenem Urugvajcu na drugi vratnici zgrešil cel gol. Zapravljeno bi lahko že tri minute kasneje kaznoval Lukaku, a ga je Mignolet po pobegu znova hitro zaprl in ubranil strel.

"Dvojček" Lukakuja razveselil modri del mesta

Tudi izvrstni Mignolet je bil brez moči v 72. minuti, ko je najprej še ustavil preusmerjen prosti strel Lukakuja, a je v nadaljevanju akcije po podaji s strani robustni napadalec le uspel zatresti mrežo in začeti modri delirij. Po tem, ko je Lukaku veliko prelahko s slabo podajo zapravil izjemno priložnost v protinapadu, bi lahko takoj za tem na drugi strani za novo vodstvo zadel Suárez, ki ga je z lepim predložkom našel Gerrard, toda Howard je bil na mestu.

Razburjenje se je na fantastični tekmi hitro preselilo na drugo stran, pri gostih pa je vstopil tudi rahlo poškodovani Daniel Sturridge. Mignolet je še uspel dvakrat iz oči v oči ustaviti Deulofeuja, nato pa še tretjič klonil po rutinski podaji iz kota, ko je do veliko prelahkega strela z glavo prišel Lukaku in obrnil tekmo na glavo.

Morda zadnji preobrat na infarktni tekmi se je zgodil v 89. minuti, ko je po predložku Gerrarda s prostega strela žogo v daljši kot z glavo za neverjetnih 3:3 preusmeril Sturridge. Še en rezervist Victor Moses je z le nekaj metrov po podaji Suáreza v štiriminutnem sodnikovem podaljšku zapravil celo zmago gostov, Howard pa je Urugvajcu ubranil volej na svoji bližnji vratnici, kjer je Deulofeuja v zadnji akciji ustavil tudi Mignolet.

Lampard dvakrat za Chelsea, Giroud za Arsenal

Chelsea se je z zmago proti West Hamu (3:0) zavihtel na tretje mesto angleške Premier League. Varovanci Joséja Mourinha so si prvo priložnost priigrali v 20. minuti, ko je Oscarja v kazenskem prostoru domačih podrl Jussi Jaaskelainen, z bele točke pa je natančno meril Frank Lampard.

Brazilec, ki je modrim priigral enajstmetrovko, je v 34. minuti povišal na 2:0, potem ko je sam ušel obrambi West Hama in z lahkoto premagal vratarja West Hama. Chelsea si je na začetku drugega polčasa ustvaril številne priložnosti, blizu zadetka pa so bili Lampard, Oscar in Samuel Eto'o. Manj kot deset minut pred iztekom rednega dela se je še drugič v večeru med strelce vpisal Lampard, ki je zabil z roba kazenskega prostora in razčistil vse dvome o zmagovalcu.

(West Ham United – Chelsea) | Avtor: Reuters Reuters

Arsenal ohranil Liverpool na varni razdalji

Olivier Giroud je bil glavni akter ob zmagi Arsenala proti Southamptonu (2:0). Gostje so na začetku tekme na stadionu Emirates dobro zapirali domače nogometaše, z nevarnim predložkom v kazenski prostor topničarjev pa je poskusil James Ward-Prowse. Prvo priložnost za vodilno ekipe lige je imel na voljo Jack Wilshere, čigar strel je zadel vratnico in se odbil v roke vratarja Arturja Boruca.

Topničarji so kmalu uveljavili svoj način igre, po nevarnem predložku Mesuta Özila pa je mimo gola meril Aaron Ramsey. Slavje domačih navijačev se je začelo v 22. minuti, ko je Giroud ukradel žogo nespametnemu Borucu in zlahka zabil v prazno mrežo.

Wojciech Szczesny je moral kmalu zatem posredovati po poskusu Adama Lallane, Poljak pa je bil na mestu tudi ob poskusu Jayja Rodrigueza. Topničarji si v drugem delu niso priigrali številnih priložnosti, garanje gostujoče obrambe pa je štiri minute pred koncem izničil Jose Fonte, ki je storil prekršek nad Perom Mertesackerjem, z bele točke pa je svoj drugi gol večera zabil Giorud in postavil končnih 2:0.

Palace bo vodil Pulis

Tony Pulis je novi trener zadnjeuvrščenega Crystal Palaca, s katerim je podpisal dveinpolletno pogodbo, so v soboto sporočili iz londonskega kluba. 55-letni nekdanji trener Stoke Cityja bo tako zamenjal Iana Hollowaya, ki je moštvo zapustil po napredovanju v Premier League in slabem začetku sezone v najboljši otoški ligi. 

Pulis bo ekipo prvič vodil proti Norwich Cityju, sobotno tekmo s Hull Cityjem nekdanjega slovenskega kapetana Roberta Korena pa je spremljal s tribun.

Angleška liga, 12. kolo:

Everton : Liverpool 3:3 (1:2)
Mirallas (8), Lukaku (72, 82); Coutinho (5), Suárez (19), Sturridge (89)

Arsenal : Southampton 2:0 (1:0)
Giroud (22, 86/11-m)

Fulham : Swansea City 1:2 (0:0)
Parker (64); Hughes (56/ag), Shelvey (80)

Hull City : Crystal Palace 0:1 (0:0)
Bannan (81)
Koren (Hull City) je igral do 77. minute.

Newcastle United : Norwich City 2:1 (2:0)
Remy (2), Gouffran (38); Fer (80)
Vučkić (United) ni bil v postavi.

Stoke City : Sunderland 2:0 (2:0)
Adam (30), Nzonzi (31)

West Ham United : Chelsea 0:3 (0:2)
Lampard (21/11-m, 82), Oscar (34)

Manchester City : Tottenham Hotspur 6:0 (3:0)
Navas (1, 90), Sandro (34/ag), Agüero (41, 50), Negredo (55)

Cardiff City : Manchester United 2:2 (1:2)
Campbell (33), Kim (90); Rooney (15), Evra (45)
Velikonje (City) ni bilo v ekipi.

West Bromwich Albion : Aston Villa 2:2 (2:0)
Long (3, 11); El Ahmadi (67), Westwood (76)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.