Šport > Nogomet
16 ogledov

''Če bomo igrali kot Atlético, bo konec v 20 minutah''

Srečko Katanec Saša Despot
Prvi del pogovora s Srečkom Katancem, ki je razkril, zakaj nikoli ni vodil katere izmed bivših ekip, izrazil pa je tudi zaskrbljenost glede statusa Samirja Handanovića.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je odločen, da se lahko čez manj kot dva tedna v Stožicah zgodi marsikaj. Tudi zmaga proti ekipi Anglije, ki mu je kot selektorju Makedonije dvakrat srečno ušla iz zanke.
V pogovoru za Goal se je strinjal, da so "trije levi" zdaj povsem drugačno moštvo v primerjavi s tistim, , a tudi prenovljena reprezentanca s številnimi nadobudnimi mladci ima svoje težave, je pred nadaljevanjem kvalifikacij prepričan Katanec. 

"Takšne tekme so bile zame že kot za igralca najlažje. Z vidika, da če boš tekmo izgubil, ti nihče ne more preveč očitati, da si izgubil z eno Anglijo," je za Goal povedal Katanec.

"Ker mi Slovenci radi delamo primerjave – mi se v nogometu v nobenem smislu ne moremo primerjati z Anglijo. Po količini vloženega denarja, po tradiciji, po ničemer. Zdaj, če bi bil jaz igralec, tudi zdaj pa, ko sem trener, bi mi bilo najlažje pripravljati se na takšno tekmo.

"Ker igralci gredo v tekmo z mentaliteto 'izgubiti nimamo kaj', lahko pokažejo vse svoje znanje. To bo tekma najvišjega možnega ranga. Če igralci te izkušnje nimajo, je vražje težko igrati tudi takšne tekme. Ko prideš na eno določeno raven, ti je povsem vseeno igrati eno tekmo z Anglijo, še težje pa ti je nato igrati tiste manjše tekme, ker ni za nobenega to zanimivo. Veš, da boš, pod narekovaji, zmagal, po drugi strani pa veš, da se lahko marsikaj zgodi, da lahko tudi tiste lažje tekme zamočiš. S tega vidika mi te tekme ne moremo zamočiti. Če meni zdaj kdo napiše 'vi morate zmagati to tekmo', bi ga pogledal in bil brez komentarja."

Kljub temu, da lahko vedno pogosteje spremljamo slovenske reprezentante v najelitnejših ligah in tekmovanjih, Jan Oblak je letos eksplodiral tudi izločilnih bojih Lige prvakov, slovenski selektor meni, da jih še vedno premalo redno igra na najvišji ravni.

"Ne vidim jih ravno. Naštejte mi jih," je nadaljeval Katanec. "Handanović, Oblak in Iličić? To sta dva vratarja. Kar se tiče 'Jojota' bi temu pritrdil, a temu enostavno ni tako. Tudi količina tekem, ki jih je odigral v obdobju dveh do treh let. 'Jojo' je zelo specifičen igralec. Vesel sem, da je dal v teh dveh mesecih toliko golov.

"A jaz spet gledam v kakšnem kontekstu jih da, proti komu jih da, zakaj in kako. Tako jaz analiziram igralce, da nobenemu ne delam krivice. V bivši jugoslovanski reprezentanci so bili to igralci, ki so res prihajali iz 'top' klubov in so bili 'top' – od 'Savičevićev', do 'Vujovićev', do 'Sušićev', do 'Stojkovićev' … Poglejte, jaz nisem bil na takšni ravni, oni pa."

Za vrata slovenske reprezentance se res ni potrebno bati, toda špekulacije o prihodnosti Samirja Handanovića še naprej odmevajo po Apeninskem polotoku in širše, medtem ko krožijo imena Manchester Uniteda in ostalih velikanov. Selektor upa, da bo situacija razrešena v čim krajšem času.

"Kar se 'Sarme' tiče, 'Sarma' je vrhunski vratar. Jaz bi rad videl, da bi bil njegov status rešen čimprej, ker bo to dobro za vse nas. Če ne bo rešen, potem … Bomo videli, kaj se bo dogajalo,"
je bil resen Katanec tudi ob vprašanju o zaskrbljenosti glede slabših predstav v zaključku sezone:

"Seveda. Spremljam reči in vem, kaj določena situacija v življenju komu pomeni. Najhuje pa je, če nimaš čiste glave, če ne veš, kaj bi morda v danem trenutku sam s seboj."

Handanović bo imel skupaj s soigralci proti Angležem lepo priložnost za dokazovanje kvalitet med slovenskim čakanjem na zmago proti kateri od tradicionalnih velikank evropskega nogometa, ki je reprezentanca s Triglavom na prsih ni premagala že od leta 2004, ko je v Celju nepozabno padla Italija (1:0). Namigovanja o pomanjkanju velikega skalpa v zadnjih letih pa Katanec ovrže z nedavnim primerom - "padcem" Švice v Ljudskem vrtu z identičnim rezultatom.

"Če gledate lestvico Fife, potem skalp Švice imamo. Švica, če greš pogledat lestvico Fife, čeprav jaz na te reči ne dam veliko, so oni vedno tam zgoraj. Čeprav ime Švica ne pomeni kaj dosti," je zatrdil.

"Pojdite pogledat njihovo postavo in kaj delajo, v tem pogledu pa jim delamo ogromno krivico. (Stephan) Lichtsteiner na eno tekmo preteče toliko, kot vsi naši bočni skupaj. Da ne grem do (Ricarda) Rodrígueza v Wolfsburgu in ostalih. Veliko jih je, tako da, kar se mene tiče, sem osebno z Anglijo igral v skupini z Makedonijo in dvakrat smo jih imeli. Ampak smo v Makedoniji izgubili 0:1, absolutno nezasluženo, na Old Traffordu pa bi morali voditi z 1:0 – imeli smo jih!"

Več na Goal.com/si/.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.