Šport > Nogomet
20 ogledov

Če Sunderland obstane, se obetajo tožbe

Ji Dong-won EPA
Zaradi nastopa Korejca Ji Dong-wona na štirih prvenstvenih tekmah, bi lahko Sunderland ostal brez obstanka v angleški prvi nogometni ligi.

Sezone v angleški prvi nogometni ligi bo morda res kmalu konec, a zdi se, da bi se boj za obstanek v ligi lahko prevesil globoko v poletje. Tekmo pred koncem je jasno, da upanja za Cardiff City in Fulham ni več, nekaj ekip pa se še bori, da se izogne osemnajstemu mestu, ki bi jih popeljalo med drugoligaše. Čedalje bolj kaže, da bo med prvoligaši tudi naslednje leto Sunderland, ki mu je še nedavno kazalo zelo slabo, nato pa je začel nizati zmage in se skorajda čudežno dvignil nad cono izpada.

Njihov podvig pa bi lahko zaradi birokratske napake v prvem delu sezone lahko izgubil ves pomen. Trije klubi so namreč napovedali, da nameravajo sprožiti tožbo proti ligi, ker ta po njihovem mnenju ni ukrepala po pravilih, ko ni huje kaznovala Sunderlanda, ker je ta štiri tekme odigral z nogometašem, ki ni imel pravice nastopa. Korejec Ji Dong-won je kot posojen nogometaš namreč igral za Augsburg, po povratku v Anglijo pa klub ni pridobil ustreznih papirjev, ki bi mu dovoljevali nastopiti za matični klub.

Ji je za črne mačke igral na štirih prvenstvenih tekmah, od katerih so ti tri izgubili, proti Southamptonu pa remizirali z 1:1. Prav slabi izidi ob njegovih nastopih so ligo prepričali, da črnim mačkam ne odvzame točk, ki jih roko na srce z njegovo pomočjo niti niso osvojili, ampak jih je kaznovala zgolj finančno, kar je presenetilo celo trenerja Sunderlanda, Gusa Poyeta. Cardiff City, Fulham in Norwich City pa zahtevajo, da se primer še enkrat preuči in Sunderlandu prisoli višja kazen, kakor je bila praksa do sedaj v podobnih primerih.

Nedavno je bil četrtoligaš AFC Wimbledon kaznovan z odvzemom treh točk zaradi podobnega prestopka, najbolj ekstremen primer pa je Altricham, ki je leta 2006 ostal kar brez osemnajstih točk. Če vodstvo lige ne bo ugodili zahtevi trojice, se bo najverjetneje tisti klub, ki bo prvenstvo končal na osemnajstem mestu - zadnjem mestu, ki še pelje v nižji rang tekmovanja - odločil za tožbo, ki bi se lahko zavlekla daleč v poletje, saj bi bil zaradi izpada ostal brez zajetne vsote britanskih funtov. Omeniti velja, da je Ji nastopil tudi na tekmi ligaškega pokala, a ker je bila napaka odkrita pozneje, se je vodstvo odločilo, da klub kaznuje le finančno ter zadevo pomete pod preprogo, Sunderlandu pa dovoli nastop v finalu tekmovanja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.