Šport > Nogomet
127 ogledov

Čeferin odlikoval največje junake Eura 2020

čeferin uefa Epa
Evropska nogometna zveza (Uefa) je ob žrebu skupin za ligo prvakov podelila tudi nagrade najboljšim nogometašem in trenerjem leta po njihovem izboru.

Prestižno nagrado za Uefinega nogometaša leta je prejel Italijan Jorginho, evropski prvak z azzurri in klubski prvak s Chelseajem. Za nogometašico leta pa je bila izbrana Alexia Putellas iz Barcelone.

Jorginho je tako nasledil Poljaka Roberta Lewandowskega, ki je Uefino nagrado za nogometaša leta prejel lani.

jorginho | Avtor: Epa Epa
Alexia Putellas | Avtor: Epa Epa

V ožjem izboru sta bila še Belgijec Kevin de Bruyne (Manchester City) in Francoz N'Golo Kante (Chelsea). Tri najboljše so izbrali selektorji 24 reprezentanc z evropskega prvenstva, 80 trenerjev klubov, ki so igrali v skupinskem delu lige prvakov in evropske lige, in 55 novinarjev, po eden iz vsake Uefine članice. Trenerji niso smeli glasovati za igralce iz svojih ekip.

Tudi drugi dve kandidatki za nogometašico leta sta prihajali iz Barcelone, ki je v pretekli sezoni osvojila ligo prvakinj, in sicer so trenerji klubov iz osmine finala lige prvakinj skupaj s selektorji 12 najvišje uvrščenih reprezentanc ter 20 novinarjev med najboljše tri uvrstili še Nizozemko Lieke Martens ter Španko Jennifer Hermoso.

tuchel | Avtor: Epa Epa
Za trenerja leta so se potegovali Španec Josep Guardiola (Manchester City), selektor Italije Roberto Mancini in Nemec Thomas Tuchel (Chelsea), prestižni naslov pa je pripadel Tuchlu, ki je Chelsea popeljal do drugega naslova v prestižni ligi prvakov.

Za trenerja leta v ženskem nogometu pa je bil razglašen Lluis Cortes (Barcelona). V ožjem izboru sta bila še švedski selektor Peter Gerhardsson in Angležinja Emma Hayes (Chelsea).

Poleg tega so razglasili tudi najboljše po igralnih pozicijah. Za najboljšega vratarja in vratarko sta bila razglašena Edouard Mendy (Chelsea) in Sandra Panos (Barcelona), za branilca in branilko leta pa Ruben Dias (Manchester City) in Irene Paredes (PSG). Naziv vezista in vezistke leta sta prejela Kante (Chelsea) in Puttellasova, za najboljšega napadalca in napadalko pa so razglasili Erlinga Haalanda (Dortmund) in Jenni Hermoso (Barcelona).

Prva nagrada večera, odlikovanje predsednika Uefe, na tem položaju je Slovenec Aleksander Čeferin, pa je pripadla zdravnikom, ki so med tekmo evropskega prvenstva rešili življenje danskemu nogometašu Christianu Eriksenu, potem ko je ta v prvem polčasu doživel srčni zastoj. Odlikovanje so prejeli tudi zdravnik reprezentance, fizioterapevt ter kapetan Danske Simon Kjaer, ki je začel oživljanje.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.