Šport > Nogomet
24 ogledov

Čeferin pred ključnimi reformami

aleksander čeferin EPA
V Helsinkih se je sestal izvršni odbor Evropske nogometne zveze, ki usklajuje zadnje podrobnosti pred sredinim kongresom v finski prestolnici.

Na dnevnem redu so zadnja usklajevanja okrog predvidenih reform, pa tudi zadnja lobiranja pred volitvami v predsedstvo.

IO Uefe je danes od Združenja evropskih profesionalnih nogometnih lig med drugim že zahteval, da končno začne ustvarjati pogoje za stabilen dialog, saj je združenje doslej s konfrontacijo predvsem pokazalo svoj vpliv. "To pa nikakor ni dobra osnova za resen pogovor," je ocenil slovaški predstavnik v IO František Laurinec.

Izteka se namreč dogovor z Uefo, ki je pomemben predvsem zaradi oblikovanja terminskega koledarja, da ni podvajanj terminov predvidenih ligaških tekem z reprezentančnimi in z evropskimi klubskimi tekmovanji. Združenje je napovedalo, da se namerava z Uefo pogajati vse do začetka junija, ko bo na vrsti izredni sestanek združenja v Ženevi. Cilj združenja je, da dobi svoje mesto v IO Uefe, podobno kot ga ima združenje najmočnejših klubov.

Druga točka spora je načrtovana reforma Lige prvakov za obdobje med leti 2018 in 2021, kjer je združenje mnenja, da ni imelo dovolj velikega vpliva na dogovore.

Omejitev mandatov in Liga prvakov

V Messukeskusu, sejmišču v Helsinkih, bo na kongresu na sporedu več pomembnih točk. Slovenski predsednik Uefe Aleksander Čeferin namreč predlaga omejitev mandatov predsednika in članov IO Uefa na največ tri štiriletna obdobja. Zahteva tudi, da imajo člani IO Uefe eno od vodilnih funkcij v nacionalnih zvezah. Za dokončno povrnitev ugleda po aferi v zvezi s predsednikom Mednarodne nogometne zveze Seppom Blatterjem in nekdanjim predsednikom Uefe Michelom Platinijem pa naj bi na Uefi poskrbeli s sprejemom etičnih norm in pravil dobrega poslovanja, ki naj bi jih zapisali kar v statut Uefe.

Drugo je reforma Lige prvakov, kjer naj bi imele najmočnejše evropske lige zagotovljena po štiri mesta, saj prinašajo največji del prihodka, Čeferin pa je zavrnil poskus, da bi liga svoje članstvo zmanjšala, saj bi v manjših državah to pomenilo "konec nogometa". Eden od predlogov je tudi, da naj bi bila po novem finale Lige Evropa in Lige prvakov od leta 2019 dalje v istem tednu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.