Šport > Nogomet
21 ogledov

Čeferin sodil pravilno

Darko Čeferin je po mnenju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije pravilno presodil Žurnal24 main
V nogometnem klubu Rudar iz Velenja je po sobotnem obračunu z Olimpijo, ki so jo doma izgubili z 1:3, vrelo. Vzrok je bilo sojenje glavnega sodnika Darka Čeferina, grozijo pa celo z izstopom iz lige.

V NK Rudar so v odprtem pismu za javnost v ponedeljek zapisali, da so bili razočarani nad nehigienskim sojenjem Darka Čeferina, ki je po njihovem mnenju sodil pristransko in z veliko napakami, kar je vplivalo na končni rezultat tekme.

Pri Rudarju, kjer se spogledujejo celo z izstopom iz lige, so našteli napake, ki so jih zapisali v pismu za javnost. Prvo napako je glavni sodnik napravil v 25. minuti, pri dosojenem prekršku nad Škerjancem, iz katerega je Lovrenčič dosegel prvi zadetek. Kljub bližini glavnega sodnika ta ni opazil simuliranja Škerjanca, ki je padel sam, saj ga je igralec NK Rudar (Jelečevič) le spremljal na dovoljeni razdalji (vidno na počasnem posnetku TV SLO2 ). Naslednja napaka sodnika je bila v 38. minuti, ko glavni sodnik ni dosodil 11-m v korist NK Rudar zaradi očitnega igranja z roko gostujočega igralca Kašnika po podaji Trifkoviča v kazenski prostor. Tretja velika napaka sodnika je bila v 61. minuti. Zopet so igralci Olimpije (Kašnik) igrali z roko v svojem kazenskem prostoru po podaji Čadikovskega pred gol. Zadnja napaka pa je nedosojena 11-m po prekršku gostujočega igralca v kazenskem prostoru nad Trifkovičem. Več manjših napak, ki so revoltirale navijače, ne bi omenjali.

Na očitke iz nogometnega kluba Rudar se je danes odzvala Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, ki je podala uradno stališče in pritrdila, da je glavni sodnik tekme Čeferin pravilno presodil igro z roko na tekmi Prve lige med Rudarjem iz Velenja in Olimpijo.

Igranja z roko ni bilo
Združenje nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) predstavlja svoje stališče glede dogodkov na sobotni prvenstveni tekmi med Rudarjem in Olimpijo. Sporno igranje z roko naj bi Čeferin razsodil pravilno.
    
Pri presoji namernega igranja z žogo z roko mora sodnik upoštevati naslednje kriterije:

* Ali se giblje roka proti žogi ali se giblje žoga proti roki?
* Ali je roka igralca v "naravnem" ali "nenaravnem" položaju?
* Ali je žoga zadela roko iz bližine ali na daljšo razdaljo?
* Ali bi igralec lahko umaknil roko? Itd.

Pravilna odločitev v konkretnih primerih je naslednja:
Roka igralca je v naravnem položaju. Žoga, ki se giblje proti roki, in ne obratno, je zadela roko iz bližine. Takšen dotik žoge z roko ni kršitev pravil, zato se igre ne prekine. Kaj bi se morebiti zgodilo v nadaljevanju akcije, če dotika žoge z roko ne bi bilo, je za presojo igre z roko popolnoma nerelevantno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.