Šport > Nogomet
14179 ogledov

Čeferinu prekipelo: "Dovolj je fašistične propagande!"

aleksander čeferin Epa
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se sramuje dogodkov, ki kljub velikim prizadevanjem ostajajo stalnica nogometnih tekem.

Na legendarnem londonskem stadionu Wembley je potekala konferenca na temo enakosti, raznolikosti in diskriminacije v svetu profesionalnega nogometa. Dogodek z imenom #EqualGame je bil oganiziran po incidentu na kvalifikacijski tekmi za Euro 2020 v Podgorici, glavnem mestu Črne gore, kjer je bilo tarča razisma več temnopoltih angleških nogometašev.

Konference se je udeležil tudi prvi mož evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki je izrazil ogročenje nad dogodki, kakršnim smo kljub veliki prizadevanjem zveze še vedno priča na nogometnih tekmah od najnižjega pa vse do najvišjega ranga nogometne igre.

"Sram me je, da moramo leta 2019 organizirati konferenco za boj proti diskriminaciji in nestrpnosti v nogometu," je uvodoma povedal Čeferin. "Sram me je, da v Evropi ne mine niti en konec tedna brez diskriminatornih dejanj na stadionih, bodisi na amaterski bodisi na profesionalni ravni. Sram me je, da ekstremistična gibanja izrabljajo naš šport kot sredstvo za izražanje sovraštva in nestrpnosti. Nogometni stadion nikoli ne sme postati forum za širjenje odvratne fašistične propagande."

V nadaljevanju govora je sodnikom položil na srce, naj v primeru diskriminarnega dogajanja prevzamejo iniciativo in brez oklevanja prekinejo srečanje. "Pogovorili se bomo s sodniki, ki morajo ravnati samozavestno in se ne smejo bati reagirati," je poudaril slovenski funkcionar in nato strogo obsodil politike, ki opravičujejo tovrstna dejanja. "Zaskrbljujoče je videti nekatere voditelje in politke, ki poskušajo zmanjšati težo incidentov, kadar se zgodijo v njihovi državi," je pristavil.

Momir Đurđevac, generalni sekretar črnogorske nogometne zveze, je delegatom kasneje povedal, da na tekmi ni bil priča rasizmu, odgovornost za manjše incidente pa je pripisal "peščici idiotov." Ob tem se je opravičil vsem, ki so Podgorico zapustili z negativnimi občutki.

Komentarjev 3
  • edi98 11:55 04.april 2019.

    Te probleme mora prevzeti na sebe vsaka država posebej,sicer jim ne bi smeli dovoliti mednarodnih tekem v njihovi državi. Izgrednike morajo izločiti s stadionov in jih strogo kaznovati, najprej za nekaj let,če ponovijo incident tudi na državnih tekmah pa za ...prikaži več stalno. Stvari bi se hitro uredile.

  • Avatar vec
    vec 14:06 03.april 2019.

    Mislm da bi lahko Matjaž nemec uletu na čelo UEFA, mislm manj škode bo naredu slovencem če gre tja namesto v parlament, najbolj zihr pa bi blo da gre u fabriko za tekoči trak, ena operacija in gotovo, ker vsi ...prikaži več fuzbalisti so v bistvu glupi primitivci IQ sobne temp, je pa res kapo dol, žogo znajo pa brcat, ampak to je tud vse. Na žalost srčni navijači ne zaostajajo za njimi po ničemar razen z žogo ne znajo.

  • Avatar Leon
    Leon 09:52 03.april 2019.

    To bo velik zalogaj za Čeferina ,vendar nekdo mora presekati ta vozel. Tudi sodnike je potrebno izobraziti ,da bodo kos svojim nalogam ,da ne bo zvezdnikov na igrišču ampak samo nogometaši. To kar počno nekateri ,ki se ne odzivajo na ...prikaži več sodniške odločitve ob kartonih in prerivanja se morajo takoj končat .