Šport > Nogomet
29392 ogledov

"Kot odvetniku za kazensko pravo se mi to zdi popolnoma nelogično"

Aleksander Čeferin Profimedia
Predsednik Uefe se je dotaknil številnih perečih tem, od afere "poljub", ki je močno odmevala na mednarodni nogometni sceni, do izenačitve plač za moške in ženske igralce pod okriljem NZS-ja ter prihodnosti ruskega nogometa.

Rusi se v različnih športih kljub vojni v Ukrajini vnovič vključujejo v tekmovanja. Evropska nogometna zveza pa zaradi agresije na Ukrajino otaja neomajna. "Do konca vojne," je v današnjem intervjuju za portal n1info na vprašanje, kdaj se Rusi vračajo v nogomet, povedal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Ta je bil od prvega trenutka trdno odločen, da je vojna v Ukrajini nesprejemljiva. In Uefa je lani le nekaj dni po agresiji prekinila sodelovanje z dolgoletnim sponzorjem Gazpromom.

"To je bilo preprosto treba narediti kot neko simbolno dejanje. Težko po začetku vojne okrog igrišč, na katerih tekme gleda stotine milijonov ljudi, kažemo reklamo za to podjetje. Žal mi je, da je tako, a to smo morali narediti. Je pa tudi dejstvo, da v zvezi s tem najbolj vpijejo tisti, ki še vedno kupujejo plin od tega istega podjetja," je opozoril Čeferin.

Aleksander Čeferin Spoštovanja vredno Šport Čeferin presunjen: "Tega si res nisem predstavljal"

Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia
Zavrnil pa je namig, da bi morala Uefa že pred vojno razmislili o primernosti sponzorja. "To se mi zdi čisti populizem. Tudi Evropa ni ravno svetovni prvak v človekovih pravicah. In populisti, ki so jih polna usta o tem, s kom vse mi ne bi smeli poslovati, to počnejo izključno za samopromocijo. V nogomet vrnemo 97 odstotkov vsega denarja, ki ga zaslužimo in jaz bom naredil vse, da bomo ta šport razvijali še naprej," je še dejal Slovenec, ki vodi eno najmočnejših športnih združenj sveta.

V zvezi z nedavno afero "poljub" v Španiji je Čeferin še enkrat izpostavil, da ženski nogomet potrebuje kodeks obnašanja, ki bi jasno postavil meje dopustnega in določil posledice, ko mejo prestopiš. "Kar je naredil Rubiales, je bilo neprimerno in nespametno. Ko pa berem, da je to kaznivo dejanje ... Kot odvetniku za kazensko pravo se mi to zdi popolnoma nelogično. To zgodbo ste do tega nivoja pripeljali novinarji."

 

Luis Rubiales Afera 'poljub' Šport Šef španske zveze naposled klonil pod hudimi pritiski Luis Rubiales Stvari se zapletajo Šport Akter ene največjih nogometnih afer pozvan na sodišče, grozi mu celo ...

Dogodkov v slovenski ženski reprezentanci, kjer je nedavno odstopil selektor Borut Jarc, Čeferin ni komentiral, saj da ne pozna vseh dejstev. Dotaknil pa se je vprašanja enakih pogojev in plačil za slovensko moško in žensko vrsto ter opozoril, da gre za večplastno zgodbo, ki ni omejena le na izplačila.

"Iz časa, ko sem bil sam predsednik Nogometne zveze Slovenije, vem kako težko je najti denar. Samo za ilustracijo vam povem: Z zadnjim moškim evropskim prvenstvom leta 2021 smo ustvarili izjemno velik dobiček. Lani smo imeli v Angliji daleč najbolj uspešno žensko evropsko nogometno prvenstvo doslej, pa smo z organizacijo tekmovanja še vedno naredili veliko izgubo. Jaz sicer temu ne rečem izguba, temveč investicija," je realno stanje pokomentiral Čeferin.

Kot pravi, ne pozna finančnega stanja NZS in zato ne more komentirati pogojev, a dodaja: "Z rednimi linijami verjetno verjetno potuje tudi reprezentanca do 21 let in mlajše selekcije. So mladi manj vredni kot starejši? Stvar ni črno-bela. Pogoje za ženski nogomet neprestano izboljšujemo. Raste eksponentno. Mnogi pa pozabljajo, da je ženski nogomet mlad šport in da bo trajalo nekaj časa, da bo vsaj približno finančno vzdržen."

Zlatan Ibrahimović v Stožicah Prišel tudi Ibra Šport Dobrodelni spektakel odločen po 11-metrovkah, toliko so zbrali

Čeferin je v intervjuju za omenjeni portal še enkrat poudaril, da se še vedno zavzema tudi za omejitve plač, s čimer bi se povečala konkurenčnost med klubi. Kot problem je izpostavil tudi lastništvo klubom, kjer imajo isti lastniki lahko tudi po več ekip, ki se med seboj srečujejo na tekmovanjih.

Aktualna tematika prestopnega roka pa je bil odliv zvezdnikov iz evropskih klubov v Savdsko Arabijo. "Mislim, da bo ta zgodba relativno kratkega diha. Večkrat sem že povedal, da je to po mojem napačen pristop k razvoju nogometa. S tem, da pripelješ nogometaše, ki so v Evropi že praktično zaključili kariero, pač ne razviješ nogometa. Enako je pred leti delala Kitajska, pa se njihovi reprezentanci še vedno ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Francs 14:24 18.september 2023.

    Novodobni pregovor pravi : če kriv si pobalin , rešujejo te Senica , Matoz in Čeferin

  • Avatar MK_KING
    MK_KING 10:41 18.september 2023.

    ko pa zastopaš narkomansko cigo mafijo te pa nič šuški v žepu ne srbijo. BOSCAROL JE SAM DAL 3,5 MIO GASILCEM, ti pa obračaš miljarde pa si dal 300 jurjev.... za bebote si v redu ja

  • zvestsebi 08:04 18.september 2023.

    Mislim, da G. Čeferin ne potrebuje bogatega in vplivnega očeta. On je že zdavnaj presegel zmožnosti očetovega vpliva in to z svojo sposobnostjo, znanjem in realnim pogledom na dogajanje pri nas in po svetu. Ali bi dobro vodil državo tega ...prikaži več ne vem, vem pa da je tega sposoben. Vprašanje pa je ali smo tega sposobni mi državljani, da bi podprli človeka, ki bi naredil red in se nehali sprenevedati kako se nič ne da, da je tako ali tako vse brez veze!