Šport > Nogomet
20 ogledov

Čeferin že predsednik NZS?

Žurnal24 main
Kandidaturo za naslednika Ivana Simiča na čelu Nogometne zveze Slovenije sta vložila Aleksander Čeferin in Tugomir Frajman. Zdi se, da je znani odvetnik praktično že dobil bitko.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v sredo zvečer tudi uradno objavila kandidata za predsednika NZS. Potem ko je že v ponedeljek svojo kandidaturo razkril in pojasnil znani odvetnik Aleksander Čeferin, se je tik pred iztekom roka v predsedniško bitko vključil še dolgoletni nogometni delavec in podjetnik Tugomir Frajman.

Glede na objavljene kandidature, pri katerih so bili zapisani tudi predlagatelji obeh kandidatov, ima večjo podporo (volilna skupščina bo 17. februarja na Brdu pri Kranju) za naslednika Ivana Simiča Čeferin. Na predlog Medobčinske nogometne zveze Ljubljana je namreč skupno kandidaturo vložilo šest medobčinskih nogometnih zvez (poleg Ljubljane še Ptuj, Nova Gorica, Koper, Lendava in Gorenjska) ter združenje nogometnih sodnikov. Podporo Čeferinovi kandidaturi pa sta napovedala tudi celjska medobčinska nogometna zveza in združenje nogometnih trenerjev.

Frajman ime podporo le MNZ Murska Sobota, kar pa ga ni odvrnilo od boja, ki je bil v zadnjih letih vsaj na zunaj precej nepredvidljiv. Ne nazadnje je imel Simič že leta 2007, ko je "tekmoval" proti Rudiju Zavrlu, "obljubljeno" veliko število glasov, a je na skupščini izpadlo povsem drugače. Dve leti zatem pa je Frajman "navidezno podporo" doživel na lastni koži, saj je imel pred volitvami dovolj potencialnih glasov, na samem glasovanju pa je Simič gladko zmagal.

Čeferin ne pričakuje, da bi se, denimo, letos podobno pripetilo njemu. "Dejstvo je, da se je prvič zgodilo, da so bili formalni predlagatelji večina članov NZS. To pomeni, da še nikoli niso vsi sprejeli sklepa na izvršnem odboru, da bodo predlagali konkretnega kandidata. To je bilo tokrat prvič in težko si zamišljam, da bi nekdo glasoval proti lastnemu sklepu," je dejal Čeferin in pojasnil, da je bil vstop v tekmo za predsedniško mesto primarno njegova želja: "Če ne bi bila kandidatura moja želja, potem se zanjo ne bi odločil. Je pa absolutno odločilno vplivala večinska podpora ustreznih članov NZS, da sem se vanjo podal."

Frajman pa se za mesto predsednika poteguje tudi zaradi "nogometne družine". "Vsekakor je eden glavnih vzrokov za kandidaturo to, da sem mnenja, da je vseeno to stvar nogometa in da bi morali rešitev najti znotraj nogometne družine. Kandidiram tudi zato, ker imam ogromno izkušenj, znanja ter volje in  ker so me nagovorili nekateri nogometni delavci," je povedal Frajman.

Ta je ob kandidaturi oddal program s kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji. "Najpomembnejši kratkoročni cilj je uvrstitev reprezentance na Euro 2012, drugi del tega pa je tudi ligaški nogomet. Glede na zadeve, ki se pojavljajo – recimo težave Nafte in še koga, bliža se tudi licenciranje –, je treba na kratki rok takoj ukrepati, da ostane liga vsaj z 10 člani in da je tekmovanje regularno," pravi Frajman, ki je svojega protikandidata pospremil z besedami: "Jaz ga ne poznam, poznam ga le kot odvetnika iz znane odvetniške hiše, vendar mislim, da ima premalo izkušenj z nogometom."

Prav tako tudi Čeferin ne pozna Frajmana: "Protikandidata ne poznam. Pred kakšnim tednom me je poklical in izrazil željo, da se srečava in pogovoriva. To nama doslej ni uspelo, upam pa, da se bova še pred 17. februarjem usedla in pogovorila. O njem pa sicer ne vem ničesar in ne morem reči nič slabega o njem."

Ugledni odvetnik v svojem programu sicer zagovarja predvsem dvig klubskega nogometa. "Najbolj pomembno se mi zdi to, da se skuša dvigniti raven slovenskega klubskega nogometa. Kot sem že večkrat povedal, je klubski nogomet v velikih težavah in je na neprimerno slabši ravni kot reprezentančni. To se mi zdi primarno področje, s katerim se bo treba ukvarjati. Potrebno bo tudi ugotoviti, kako svojo funkcijo opravlja združenje prvoligašev. Ampak dokler nimam direktnega vpogleda v vse informacije, nočem dajati nobene sodbe. Na vsak način bo treba proučiti delovanje in se nato odločiti," je zaključil Čeferin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.