Šport > Nogomet
3167 ogledov

Šok: Čeferinove grožnje niso zalegle

florentino perez Epa
Uefa kljub odločnemu nasprotovanju ni uspela preprečiti nastanka novega evropskega tekmovanja.

S sporočilom za javnost je tudi uradno potrjen nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja - superlige. Ustanovitelji so v glavnem najmočnejši evropski klubi Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz Real Madrida, tekmovanju, ki se bo začel čim prej, pa se bo pridružilo še pet klubov, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilo za javnost.

Ob tem so dodali, da pričakujejo pogovore z Evropsko nogometno zvezo ter Mednarodno nogometno zvezo za izboljšanje tekmovanja in v dobrobit nogometa.

Evropska nogometna zveza (Uefa) s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je v nedeljo skupaj z vodstvi španskega, angleškega in italijanskega prvenstva izdala sporočilo za javnost, v katerem se je ostro odzvala na ustanovitev novega tekmovanja in napovedala sankcije za vpletene.

žoga denar | Avtor: Twitter Twitter
"Ustanovitev nove lige se je zgodila v času, ko je pandemije novega koronavirusa pospešila nestabilnost trenutnega ekonomičnega modela evropskega nogometa. Vrsto let so se ustanovitelji lige trudili izboljšati kvaliteto in stabilnost trenutnega evropskega tekmovanja ter poskušali ustanoviti tekmovanje za najboljše klube in igralce, ki bi lahko tekmovali med seboj na stalni bazi," se glasi sporočilo superlige.

"Pandemija je razkrila, da sta potrebna strategija in komercialni pristop za dvig vrednosti nogometnih klubov. V zadnjih mesecih smo imeli številne pogovore s predstavniki državnih institucij o prihodnosti novega evropskega tekmovanja. Klubi ustanovitelji menijo, da predstavljene rešitve ne bodo izboljšale našega finančnega položaja in prispevale k bolj kakovostnim nogometnim predstavam," je še zapisano v sporočilu superlige.

El Clasico, Sergio Ramos Dovolj je! Šport Uefa odločno proti bogatašem, ki bi radi spremenili nogomet

uefa | Avtor: Epa Epa
"Če se bo to zgodilo, lahko poudarimo, da bodo ne le Uefa, FA, RFEF, FIGC, premier league, LaLiga, serie A, ampak tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ter vse naše članice ostale enotne v prizadevanjih, da ustavijo ta cinični projekt, ki je nastal na sebičnem interesu nekaj klubov in to v času, ko je solidarnost potrebna bolj kot kadarkoli prej," so zapisale v skupnem sporočilu omenjene organizacije v dokumentu, ki ga je poslala Uefa.

Danes se je oglasila tudi Mednarodna nogometna zveza, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da pričakuje dialog za rešitev krize v nogometu ter da se ne strinja s separatistično in zaprto evropsko nogometno ligo izven mednarodnih nogometnih institucij.

"Fifa vztraja pri stališču, da bo tudi v prihodnje stremela k solidarnosti v nogometu in pravični razdelitvi, katere cilj je razvoj nogometa kot športa na svetovnem ravni. Po našem prepričanju in glede na naše pravilnike mora vsako tekmovanje tako na nacionalnem, regionalnem ali svetovnem nivoju bazirati na solidarni, enakovredni in pravični razdelitvi finančnih sredstev. Vse nogometne strukture morajo izrabiti vsa lpravna, športna in diplomatska sredstva, da se to izpolni. V tem kontekstu lahko Fifa zgolj izrazi svoje nestrinjanje z ustanovitvijo zaprte in separatistične evropske lige," se glasi sporočilo Mednarodne nogometne lige.

"Fifa zagovarja enotnost svetovnega nogometa in prosi vse vpletene strani k mirnemu, konstruktivnemu in uravnoteženemu dialogu v dobro nogometu ter v skladu s solidarnostjo in 'fair playem'. Fifa bo naredila vse, kar je v njeni moči, za harmonično zastopanje glavnih interesov nogometa," je še zapisala Fifa.

aleksander čeferin Slovenija Slovenija Čeferin udaril po slovenskih politikih, Janša se je hitro odzval

uefa fifa | Avtor: Twitter Twitter

Sistem tekmovanja predvideva 20 klubov - petnajst ustanovitelj ter pet, ki se bodo tekmovanju pridružili na bazi športnih rezultatov iz pretekle sezone. Tekme bodo potekale med tednom, tako da bodo lahko klubi konec tedna tekmovali v državnih prvenstvih.

Sezona se bo začela avgusta. Ekipe bodo razdeljene v dve skupini, vsaka ekipa bo tako v prvem delu odigrala 18 tekem, se pravi z vsako doma in v gosteh. Prvi trije klubi se bodo neposredno uvrstili v četrtfinale, četrto in petouvrščeno pa čakata še dve dodatni tekmi. Četrtfinale in polfinale bo potekalo na dve tekmi, finale pa bo zgolj eno srečanje.

Želja vodstva superlige je ustanovitev podobnega tekmovanja tudi za ženske, je zapisano v sporočilu za javnost superlige.

Finančne številke superlige segajo v nebo. Tekmovanje naj bi na daljše obdobje ustvarilo deset milijard evrov prometa, klubi ustanovitelji si bodo v startu razdelili 3,5 milijard evrov, tekmovanje pa bo imelo plačni limit po vzoru zaprtih severnoameriških tekmovanj v košarki, hokeju, baseballu in drugih športih.

 
Komentarjev 7
  • mymind 12:18 19.april 2021.

    Projekt mimo. Tisoči klubi in igralci, ki sedaj sodelujejo v skupni ligi prvakov bodo izpadli. Konec koncev so NK Maribor in ostali naši klubi dobili lepe denarje za udeležbo in dobre rezultate v ligi. V tej novi ligi se dobo ...prikaži več samo okoriščali tisti, ki imajo itak preveč denarja, nogomet bo pa propada. Je pa dobro za ostale ... Čeferin naj odstopi in gre na volitve v SLO :)

  • Tupamaros 10:34 19.april 2021.

    Čefurin snema na POPTV kjer udriha po vladi, Janši in Pahorju a mu istočasno razpada UEFA.

  • rd2dmk2 10:18 19.april 2021.

    torej Stenmarku so zaradi lecence B prepovedali mastop na olimpiskih igrah. pa naj zdaj še tem. in naj vsi ostali mediji jih bojkotorajo. koga pa zanimajo rezultati tekem teh zmenjene in dogovorjene lige obenem pa da ostanemo pri Stenmarku. ker ...prikaži več ni bi iz avstrije in ker ni smučal na Atomicu, so možje v smučarski zvezi spremenili pravila, da so mu onemogočili zmago v svetovnem pokalu, pa naj še tu.igralec, ki bo igral v tej dvanajstericim me sme nikol več igrati nikjer drugje.