Šport > Nogomet
44 ogledov

Čeferinovo sporočilo Donaldu Trumpu

aleksander čeferin EPA
Prvi mož krovne nogometne organizacije v Evropi Aleksander Čeferin je opozoril na posledice, ki jih s seboj prinaša politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za New York Times dejal, da če bo v celoti zaživelo omejevanje imigracij predsednika Donalda Trumpa, bi to lahko pomenilo hud udarec za ameriško kandidaturo za svetovno prvenstvo 2026. Dotaknil se je tudi potencialnih težav zaradi brexita.

Čeferin, ki od septembra lani vodi evropsko zvezo, pravi, da bi takšne omejitve v ZDA lahko pomenile tudi prepoved vstopa v državo igralcem, navijačem ali novinarjem. ZDA so sicer za zdaj glavni favorit za organizacijo SP 2026 - tako same ZDA kot ZDA v sodelovanju s Kanado in Mehiko. Toda predsednik poudarja, da bi pri oceni kandidature zagotovo preučili tudi te migracijske omejitve.

Dodal je, da ostrejše omejitve predsednika Trumpa nikakor ne bi pomagale pri kandidaturi za mundial 2026. Prvotno 90-dnevno Trumpovo omejitev imigracij iz sedmih večinsko muslimanskih držav je zvezno sodišče zavrnilo, a Trump je odločen predstaviti nov podoben ukaz, ki bi vsaj začasno omejil imigracije iz omenjenih držav.

Američani (za zdaj) molčijo

Kot pravijo pri New York Timesu, je Čeferinovo opozorilo pomembno, saj Slovenec ne le da vodi evropsko zvezo, ampak je tudi podpredsednik Fife, Mednarodne nogometne zveze, glavne organizatorke svetovnega prvenstva. Kandidature za SP 2028 morajo zainteresirani sicer oddati do decembra 2018. Nato bo sledilo 13-mesečno ocenjevanje, gostitelj mundiala pa bo znan maja 2020.

Ameriška nogometna zveza ni komentirala Čeferinovih besed, prav tako še ni javno objavila namere o kandidaturi za SP 2026. Prepričana pa je, da bo dobila vsa vladna zagotovila, da bo lahko izpolnila zahteve Fife in da med turnirjem ne bo nikakršnih omejitev - začasnih ali drugačnih. V Fifinih pravilnikih ni sicer nikjer določeno, da mora imeti potencialni gostitelj prvenstva popolnoma odprte meje.

Uefa bo zahtevala 16 mest

SP 2026 bo sicer prvo z 48 reprezentancami, končna odločitev o tem, koliko mest bo pripadlo vsaki izmed konfederacij, pa bo verjetno padla 30. marca.

aleksander čeferin | Avtor: EPA EPA
Čeferin pravi, da so zahteve Uefe oziroma Evrope jasne: Uefa bo zahtevala 16 mest, tri več, kot jih ima zdaj, zahtevala pa bo tudi to, da v vsaki izmed skupin igra zgolj po ena evropska reprezentanca.

"Šestnajst ekip in vsaka v svoji skupini je naša rdeča nit. Pri tem bomo vztrajali. To se mora zgoditi, v nasprotnem primeru bomo stvari kar precej zakomplicirali. Dve ali tri članice naše zveze so menile, da bi morali zahtevati 20 oziroma celo 24 mest. Če se moramo zadovoljiti s 16 - v redu. Nočem pa pretiravati. Moramo biti realistični. Zahtevati polovico mest na SP bi bilo arogantno," je dejal Čeferin.

Brexit vpliva na organizacijo tekem

Ta se je dotaknil tudi tega, da bi izstop Velike Britanije iz Evropske unije lahko škodil otoškim možnostim za organizacijo velikih tekem. "Če se 'brexit" uresniči, potem se vse spremeni. Toda nogomet se je igral že pred tem in se bo tudi v prihodnje," meni Čeferin.

Kot dokaz za dodatne zaplete, ki bi lahko nastopili ob brexitu, je navedel primer nogometaša PSG Sergea Aurierja, ki so mu britanske oblasti lani prepovedale vstop v državo, ker je bil Aurier v preiskavi zaradi udarca policista.

"Bil sem zelo razočaran, ko Aurierju niso dovolili vstopa. To pa se bo še poslabšalo, ko se bo zgodil brexit. Lahko bi imeli resne težave," pravi Čeferin in poudarja, da sicer ne bi bilo nič narobe s prepovedjo vstopa, če bi šlo za "resnega kriminalca".

"Če pa vidimo, da igralci ne morejo vstopiti v državo zaradi različnih postopkov, potem bomo preprosto morali razmišljati o tem, ali bi tam sploh igrali evropske tekme. Neymar in Lionel Messi sta oba v preiskavah. Letos je finale lige prvakov v Cardiffu. Predstavljajte si, da ju ne bi spustili v državo. To je pač velika stvar za nas, namreč, če nogometaši iz Anglije lahko potujejo kamorkoli, nogometaši iz drugih držav pa ne smejo v Anglijo. S prostim gibanjem je v Evropi vse bistveno lažje," je še povedal Čeferin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.