Šport > Nogomet
34 ogledov

Čeferinu očitajo podkupovanje

Žurnal24 main
Iz Norveške je prišla zgodba o domnevno spornem ozadju kandidature predsednika NZS za vodilno mesto v Evropski nogometni zvezi. Slovenski odvetnik je že zavrnil vse očitke.

V ponedeljek je norveški nogometni časnik Josimar postregel s člankom, ki nosi naslov Predsednikov človek. V njem je povzeta raziskava treh piscev, ki so na Aleksandra Čeferina naslovili nekaj hudih očitkov.

Norvežani trdijo, da je Čeferin favorit novega predsednika Fife Giannija Infantina, ki pa se ne bi smel vmešavati v kadrovanje celinskih zvez.

Za Čeferina naj bi odkrito lobiral Norvežan Kjetil Siem, sicer desna roka Infantina in generalni sekretar norveške zveze. Siem naj bi za Čeferina lobiral že maja na Uefinem kongresu, nato na Fifinem kongresu v Mehiki, končalo pa se je konec maja v finalu Lige prvakov. 1. junija je dobil novo službo pri Fifi.

Prav Siem naj bi bil najbolj zaslužen, da so Finska, Norveška, Švedska in Danska kot prve podprle kandidaturo Čeferina, in to še preden se je Slovenec zanjo sploh odločil. Časnik Josimar nato trdi, da so skandinavske države Čeferina predčasno podprle, ker naj bi jim ta (sicer ne neposredno) obljubil organizacijo evropskega prvenstva leta 2024 ali 2028. Ob tem naj bi bil Švedu Karl-Eriku Nilssonu zagotovljen položaj v izvršnem odboru Uefe.

Čeferinu so norveški novinarji očitali še vpliv na imenovanje Tomaža Vesela za začasnega predsednika neodvisne Fifine komisije za revizijo in skladnost, ta nadzira tudi delovanje predsednika Fife.

Pri Josimarju so dodali še, da je bila gonilna sila Čeferinove kandidature pravzaprav Rusija, a da je bila prav zaradi omadeževanega športnega ugleda največje države na svetu začetna podpora Skandinavcev ključna.

Na pisanje Norvežanov se je že odzval Nizozemec Michael van Praag, ki je po odstopu Španca Angela Marie Villarja ostal edini Čeferinov tekmec. "Kar sem prebral v Josimarju me je šokiralo. Če je to res, potem smo spet pri starih metodah delovanja v nogometu in to želim spremeniti. Potrebujemo poštenega voditelja, ne pa moči lačnega politika. Potrebujemo nekoga, ki mu lahko zaupamo nogomet," je na družbenem omrežju zapisal Van Praag.

"Kdo uporablja stare metode?"

Čeferin je na očitke odgovoril prek slovenskega spletnega portala MMC in odločno zavrnil vse nepravilnosti, ki mu jih očitajo Skandinavci.

"Sami lahko presodite, kdo uporablja stare metode. Ali tisti, ki se srečuje z nogometnimi zvezami in jim predstavlja program ter pridobiva javno podporo? Ali tisti, ki si izmišljuje zgodbe in skuša umazati predvolilni čas in obupno poskuša pridobiti vsaj nekaj podpore?" je za MMC zatrdil Čeferin.

"Nikoli nikomur nisem obljubil prvenstva, to je čista laž. Predsednik Uefe niti nima možnosti, da bi komur koli obljubljal organizacijo evropskega prvenstva. Organizatorja potrdijo organi Uefe. Če bodo Skandinavci želeli gostiti prvenstvo, bodo morali skozi transparenten proces prijave kandidature, v kateri bodo morali, tako kot drugi kandidati, izpolnjevati nešteto pogojev za organizacijo najelitnejšega evropskega reprezentančnega tekmovanja," je zapisal Čeferin in zavrnil tudi očitke, da je Švedu Nilssonu obljubil mesto v UO. Priznal pa je, da so se obrnili nanj za mnenje glede Tomaža Vesela, a že takrat, ko je bil med resnimi kandidati za novo funkcijo.

Čeferin je poudaril še, da ni nenavadno, da so ga Skandinavci podprli, še preden je uradno najavil kandidaturo. "Pravzaprav niti ni tako nenavadno, če upoštevamo položaj, v katerem sta se znašli tako Fifa kot Uefa. Zaradi vseh afer je nogomet potreboval nov obraz, in vesel sem, da so moji podporniki ta obraz prepoznali v meni. Vsekakor ni bilo nepomembno dejstvo, da sem prvi za isto mizo posedel nacionalne zveze iz nekdanje države, da smo zavzeli skupna stališča in jih predstavili Uefi ter tako še dodatno pridobili na ugledu znotraj te organizacije. Regionalna konferenca je nato rasla in prerasla okvirje regionalnega sodelovanja. Poleg tega so bile podpore Platiniju in Infantinu na prejšnjih volitvah prav tako dane, ne da bi vnaprej predstavila program," je razkril Čeferin.

 
Komentarjev 3
  • janez 15:51 07.september 2016.

    Zanj ne bi upal dati roke v ogenj. Opekline bi bile prehude.

  • Avatar Leon
    Leon 15:33 07.september 2016.

    Ni pravnika ,ki bi bil pošten g. Čeferin ! Posebno kadar gre za Balkance !

  • Lavdan 15:04 07.september 2016.

    Ves fuzbal je ena sama korupcija, tako da nikomur ni verjeti nič.Že sama preprodaja igralcev, sploh pa mladostnikov je katastrofa a se nihče ne obregne vanjo, niti visoko moralna cerkev.