Šport > Nogomet
389 ogledov

Celjani po loteriji do velike senzacije

NK Celje/Twitter
Celjani so po streljanju enajstmetrovk senzacionalno izločili Portugalce in si priigrali 3. krog kvalifikacij konferenčne lige.

Nogometaši Celja so na povratni tekmi 2. kroga konferenčne lige po enajstmetrovkah na gostovanju premagali Vitorio Guimaraes s 5:2 (0:0, 1:0). Slovenci so se prebili v 3. krog kvalifikacij, potem ko so pred enim tednom v Celju izgubili s 3:4.

Če bi upoštevali le vrednost klubov na Transfermarktu, bi Celjanom (6,95 milijona) proti Vitorii (44,5 milijona evrov) le malokdo dal kakšno možnost v dvoboju s portugalskim. Toda izbranci Alberta Riere so na gostovanju favoriziranim tekmecem, ki so imeli žogo precej več v posesti in sprožili tudi več strelov, predstavljali zahtevno oviro, še posebej ko je Gregor Bajde izničil zaostanek s prve tekme.

To je napovedalo presenetljiv razplet, ki se je uresničil po strelih z bele pike. Celjani so bili pri teh bolj zanesljivi in si priigrali nov evropski dvoboj. Tekmec v 3. krogu bo Neman Grodno iz Belorusije.

Uvodnih 20 minut ni prineslo posebej nevarne akcije za ene ali druge, oboji so sicer nekajkrat poskušali s streli, a se izid ni spremenil. Tudi oba celjska, Gregorja Bajdeta v četrti in Luke Bobičanca v 17. minuti sta bila preslaba.

V 29. minuti je imel novo priložnost za Celjane Ikwuemesi, a so mu domači branilci strel blokirali, že v sodniškem dodatku prvega dela pa je Andre Silva zadel prečko celjskih vrat.

V 51. minuti je Matjaža Rozmana v celjskih vratih preizkusil Thomas Händel, v 59. minuti pa še Joao Silva, a je celjski vratar obakrat dobro opravil svoje delo.

So pa Celjani v 65. minuti prišli do pomembnega zadetka. Po kotu Bobičanca ter podaji Klemna Nemaniča je z glavo zadel Bajde. Slabih 15 minut pozneje so bili slovenski podprvaki blizu drugemu zadetku, ko je Denis Popović zadel vratnico.

Portugalci bi lahko v tretji minuti sodniškega dodatka prišli do odločilnega zadetka, ko je streljal Jose Carlos, izkazal pa se je Rozman ter ekipi poslal v podaljšek.

V tem sta imela v 102. minuti pri Celju priložnosti Lovro Bizjak in Nemanič, a ju nista izkoristila, podobno velja za Andreja Amara na drugi strani v 114. minuti.

To je pomenilo, da bodo sledile enajstmetrovke. Pri teh je Celje precej bolje delovalo pod pritiskom. Portugalci so namreč zagrešili svoja prva strela, medtem ko je pri Celju v drugi seriji zgrešil le Nino Kouter.

To pa ni bilo usodno, z natančnim strelom je usodo Portugalcev zapečatil David Zec. Ob njem so bili uspešni še Popović, Bizjak in Matic Vrbanec.

* Stadion D. Afonso Henriques, sodniki: Kopijevski, Šlončak in Berkut (vsi Ukrajina).
* Strelec: 0:1 Bajde (65.).
* Vitoria: Bruno Varela, Villanueva, Andre Amaro, Mamadou (od 66. Jorge Fernandes), Afonso Freitas, Miguel (od 106. Gaspar), Händel (od 81. Jose Carlos), Saraiva (od 60. Tiago Silva), Daniel Silva, Andre Silva (od 60. Butzke), Joao Silva (od 66. Nelson Da Luz).
* Celje: Rozman, Vuklišević, Nemanič, Zec, Karničnik, Bajde (od 85. Bizjak), Bobičanec (od 85. Edmilson), Zabukovnik (od 111. Vrbanec), Matko (od 116. Špeljak), Lamy (od 76. Popović), Ikwuemesi (od 76. Kouter).
* Rumeni kartoni: Andre Silva, Joao Silva, Mamadou, Jorge Fernandes; Bobičanec, Zec, Vuklišević, Zabukovnik, Edmilson, Bizjak, Rozman.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:01 04.avgust 2023.

    Uredništvo sram vas bodi!!! Napredovanje Celjanov je nogometna senzacija in morala bi biti udarna novica na prvi strani! Če drugega ne, da vsaj malo razbremeni poročanje o nevšečnostih in škodi , ki jih povzroča vreme! Se pa sramežljivo skriva tu ...prikaži veču "bogu za leđima"! To tudi ni napredovanje po sreči, ampak povsem zasluženo, saj se je do potankosti uresničil načrt Riere, da gredo na Portugalsko po zmago! Res je, da so domačini imeli nekaj več od igre, ampak Celjani ob zadetku več lepih priložnosti!

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 00:42 04.avgust 2023.

    Čestitam NK Celje.