Šport > Nogomet
24 ogledov

Celjani v Stožicah razbili zmaje

Nk Olimpija Partizan Stožice Benjamin Kovač
Mura 05 se po šestih letih vrača v Prvo ligo. In to kako: z zmago proti Kopru pred okrog 5000 gledalci. Maribor je že v soboto začel z zmago proti Gorici. Celjani so v Stožicah kar nekoliko presenetljivo s 3:0 odpravili v Evropi uspešno Olimpijo.

Od spomladi 2005 so murskosoboški gledalci hrepeneli po prvoligaškem nogometu in ga vendarle dočakali. Ne le nogometa, tudi razburljivo tekmo, čudovito vzdušje pred za slovenske razmere osupljivimi okrog 5000 gledalci in, najpomembneje, zmago. Zanjo je z zadetkom v 22. minuti poskrbel Damjan Bohar, ki je sijajno sprejel žogo v osrčju kazenskega prostora in matiral Ermina Hasića. Koper je prek zimzelenega Milana Osterca gol sicer izvrstnemu Filipu Drakoviću zabil v 55. minuti, a iz prepovedanega položaja. Predvsem drugi polčas je ponudil še serijo priložnosti, mreži pa se nista več tresli.

Za začetek poraz Olimpije

Celjani so v Stožicah prišli do nepričakovanih treh točk. Pred tekmo je bila v vlogi favorita Olimpija, ki napoveduje boj za prvaka, toda tokrat ji ni uspelo pokazati želene igre, tudi zaradi dejstva, da je večino tekme igrala z igralcem manj. Obračun so bolje začeli Ljubljančani. Goste je že v peti minuti po strelu Daliborja Radujka rešila vratnica, nato je streljal še Erik Salkić, a je meril prek vrat gostujočega čuvaja mreže. Gostje so po začetnem naletu zeleno-belih umirili domače nogometaše, ki so v 18. minuti doživeli šok - Iztok Močivnik je utekel v kazenski prostor, kjer ga je popolnoma samega podrl Salkić in si prislužil neposredni rdeč karton. Olimpija je imela kljub igralcu manj še naprej rahlo terensko premoč, ki pa je ni znala izkoristiti. Na drugi strani so gostje igrali potrpežljivo in mirno čakali na svojo priložnost. Do nje so prišli v 52. minuti, ko je Boban Jović storil prekršek in je glavni sodnik pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel izkušeni Zoran Pavlović in zanesljivo zadel. Po zadetku so se strasti na igrišču razvnele, na obeh straneh so igralci padali kot za stavo, a je sodnik puščal igro na meji prekrška. V 71. minuti je izjemen strel sprožil Nik Omladič, ki pa je zadel naravnost v stičišče vratnice in prečke. Osem minut pozneje so gosti povišali na 2:0, ko je zadel Roman Bezjak, ki si je sam ustvaril priložnost na levi strani in s plasiranim strelom ukanil Elvisa Džafića. Tri minute pred koncem pa je bilo za zmaje konec upov vsaj za točko na uvodni tekmi prvenstva, ko je Bezjak zadel še drugič na tekmi.

Dvoboj rož pripadel vijolicam

Darko Milanič je pred obračunom z Gorico najverjetneje že razmišljal o povratni tekmi drugega kola kvalifikacij za Ligo prvakov, saj v ekipo ni uvrstil Marcosa Tavaresa, Mitje Vilerja, Aleša Mejača, Agima Ibraimija in Aleksandra Rajčevića. Maribor je v dvoboj vstopil konkretneje, a terenske premoči v prvem polčasu ni uspel spreobrniti v zadetek. Še več, do prvega pravega strela proti vratom so prišli gostje iz Nove Gorice: v 20. minuti tekme je Vito Plut po hitrem protinapadu Sandija Arčona, ki je obrnil dva mariborska nogometaša, sprožil s kakšnih 20 metrov, a je žoga šla za kakšen meter ali dva mimo vrat Marka Pridigarja. Že v naslednji akciji pa so si prvo lepo priložnost ustvarili tudi Štajerci. Joao da Silva je streljal po podaji Aleša Mertlja, žoga pa se je za kakšnega pol metra skotalila mimo Vasje Simčiča. Skorajda stoodstotno priložnost pa je v 30. minuti zapravil Robert Berič, ki je v kazenskem prostoru z glavo poskušal premagati novogoriškega čuvaja mreže, a je njegov strel šel preko vrat. Velja omeniti še poskus iz 34. minute, ko se je Sandi Arčon po hitrem protinapadu odločil za strel s približno 30 metrov, žoga pa je pred Pridigarjem odskočila, tako da je mariborski vratar imel kar nekaj težav pri lovljenju žoge. Na 1:0 v domačo korist bi pet minut pred koncem prvega dela lahko povišal Dejan Mezga, a je njegov strel z leve strani iz oči v oči s Simčičem zletel v zunanji del mreže.

Štajerski sodnik Štajercem dosodil enajstmetrovko

Najlepšo priložnost za vijolice pa je v 50. minuti dvoboja zapravil Etien Velikonja, ki je ostal sam pred praznimi novogoriškimi vrati, a se je zapletel in branilec Aris Zarifović se je še pravi čas vrnil in zaustavil nekdanjega soigralca v goriškem dresu. V 63. minuti pa se je izkazal Brazilec med vrtnicami William Franklin Vicente, ki je sprožil z dvajsetih metrov, a se je tudi tokrat izkazal Pridigar. Že v naslednji minuti pa je sledila sporna odločitev, ko je Nejc Mevlja hitro prejel drugi karton in Novogoričani so ostali le z desetimi igralci v polju. A po izključitvi so se vodilnega zadetka veselili gostje - Zarifović je po podaji s kota zatresel mrežo Mariborčanov, ki so neuspešno poskušali izenačiti vse do 80. minute, ko je prav tako kot Zarifović, po podaji s kota zadel Novogoričan v mariborski vrsti Velikonja. Za veselje domačinov in razočaranje gostov pa je poskrbel še en Goričan - Vojko, glavni sodnik dvoboja (če gre verjeti podatkom uradne spletne strani Maribora, prihaja iz Loč pri Poljčanah, ki so od drugega največjega slovenskega mesta oddaljene le 40 kilometrov), ki je v 81. minuti pokazal na belo točko po prekršku Jogana nad Beričem. Mezga je po dveh strelih z 11 metrov - prvič je v kazenski prostor prehitro vtekel Dalibor Volaš - poskrbel za veselje na tribunah Ljudskega vrta. Tokrat Štajerci najverjetneje ne bodo imeli veliko za povedati čez delo sodnikov, ali pač.

Prva liga si, 1. kolo:

Olimpija : Celje 0:3 (0:0)
Pavlović (52/11-m), Bezjak (79, 86)
RK: Salkič (Olimpija/18)

Mura 05
: Koper 1:0 (1:0)
Bohar (21)

Triglav : Nafta 2:1 (1:0)
Dimitrov (37), Dolžan (90+2); Zelko (56)
RK: S. Vinko (Nafta/70)

Rudar Velenje : Domžale 0:2 (0:0)
Krcić (68), Knezović (81)
RK: Novaković (Rudar/89)

Maribor
: HiT Gorica 2:1 (0:0)
Velikonja (80), Mezga (83/11-m); Zarifović (68)
RK: N. Mevlja (64/HiT Gorica)

Komentarjev 10
  • jokipoki 21:58 17.julij 2011.

    v bisttvi si ti pado na izpitu poznavanja nogometa majster

  • jokipoki 21:57 17.julij 2011.

    Če bi pogledala hitri ali počasni posnetek je bila 11 metrovka ,ker pa pišeš kar po preko in vidim ,da znanje nogometnih pravil ne poznaš raje preberi kakšno dobro knjigo kot komentiraš sodniške odločitve.

  • štajerc23 21:52 17.julij 2011.

    dragi ljubljančani danes pa ste dobili porcijo od bogih celjanov lep pozdrav.