Šport > Nogomet
19 ogledov

Cesc na Abidalovi tekmi ohranil Real na varni razdalji

Ronaldo Lopez Callejon Casemiro Nacho Özil Real Madrid Real Betis Liga BBVA Špan
1/26
EPA
Real Madrid je imel veliko sreče, da je na Santiagu Bernabéuu z dvema goloma Mesuta Özila premagal Real Betis (3:1). José Mourinho je moral iz igre potegniti kar tri poškodovane - najhuje jo je skupil Marcelo, ki zagotovo ne bo igral v Dortmundu. Na večerni tekmi proti Levanteju je trpela tudi Barcelona, ki jo je tik pred koncem rešil Cesc Fàbregas (1:0).

José Mourinho je za zadnjo ligaško tekmo Reala Madrida pred potjo v Dortmund pripravil veliko presenečenje in v začetno enajsterico uvrstil 21-letnega brazilskega vezista Casemira, ki je v klub prišel med zimskim prestopnim rokom, tako kot velika večina Realovih nakupov pa nosi podpis Jorgeja Mendesa, agenta Mourinha in Cristiana Ronalda. Kljub pomembni tekmi v polfinalu Lige prvakov je tekmo proti Realu Betisu začel tudi portugalski zvezdnik.

Mreža premešane enajsterice belega baleta se je na Bernabéuu zatresla že po sedmih minutah igre, ko je nezamenljivega Diega Lópeza po podaji iz kota premagal Rubén Castro, a so sodniki zadetek upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Načrte Mourinhu pred polfinalno tekmo Lige prvakov je v 15. minuti na hitro pokvaril Marcelo, ki se je poškodoval po nerodnem posredovanju in moral z igrišča. Portugalec je kapetana na sobotni tekmi nadomestil z Raphaëlom Varanom.

Adrián ustavljal Ronalda

Dvakrat se je nato zadetku močno približal Ronaldo - najprej je njegov strel z roba kazenskega prostora zletel mimo gola, nato pa ga je s panterskim posredovanjem v 21. minuti ustavil vratar Adrián, ki je izpod svoje prečke izbil Portugalčev strel z glavo po podaji iz kota.

Ronaldo je obrambi Betisa spet pobegnil v 26. minuti, ko ga je z dolgo podajo iskal Luka Modrić, a si je madridski zvezdnik slabo ustavil žogo, hitro pa ga je zaprl tudi prisebni Adrián. Igra je nato izgubila svojo začetno poletnost in do večjih priložnosti ni uspelo priti nobeni izmed obeh ekip.

Castro je v 37. minuti nato zapravil izjemno priložnost za vodilni zadetek, ko je podajo s strani ob nepremičnem Raúlu Albiolu z glavo poslal prek gola. Praktično iz ničesar bi lahko pet minut pred koncem polčasa povedel tudi beli balet, a je izvrsten strel Ronalda od daleč z levico zadel vratnico.

Özil le našel pot do gola

Okvir gola se je tresel tudi na drugem golu Bernabéua, zvok aluminija pa je po podaji Beñata Etxebarrie z roba kazenskega prostora preizkusil Dorlan Pabón. Pot do mreže je v zadnji minuti rednega dela vseeno našel Mesut Özil, ki je po podaji Karima Benzemaja prišel sam pred Adriána in ga tudi zanesljivo premagal.

Chica Casemiro Real Madrid Betis Liga BBVA Španija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Benzema je v drugem polčasu zadel tudi sam, ko je po podaji Ronalda podobno kot Özil ušel celotni obrambi Betisa in zatresel mrežo ob bližnji vratnici. Francoz je kasneje zapustil tekmo z lažjo poškodbo (odšepal je tudi Modrić), takoj zatem pa je Betis 17 minut pred koncem znižal z enajstmetrovko Jorgeja Moline, ki jo je z divjim startom zakrivil mladi Nacho.

Navijači se že delijo na "mourinhiste" in "casilliste"

Čudežno se Real rešil v 89. minuti, ko je Ricardo Carvalho katastrofalno vračal žogo Lópezu, a le idealno zaposlil Castra, čigar strel je najprej zadel prečko, Pabona pa je na golovi črti ustavil Varane. Kraljevi klub je delo dokončal že v naslednjem napadu - Ronaldo je na drugi vratnici našel Joséja Callejóna, čigar strel je mimo Adriána preusmeril Özil.

Poleg nervoze na igrišču je bilo vroče tudi za južnim golom Bernabéua, kjer so tradicionalno zbrani najbolj goreči privrženci Reala. Mediji poročajo, da je del pristašev belega baleta pel pesmi proti legendarnemu kapetanu kluba Ikerju Casillasu, ki je bil spet le na klopi. "Casillas, odidi zdaj!" in "Casillas je krt!" sta bili poleg podpore Mourinhu popularni paroli na Bernabéuu.

Fabregas Alexis Sanchez Barcelona Levante Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Novo poglavje čudeža: Abidal od prve do zadnje minute

Izjemna novica je pred tekmo v Barceloni prišla iz tabora domače ekipe, saj je trener Tito Vilanova v prvo postavo uvrstil branilca Érica Abidala. Francoz, ki je aprila lani prestal presaditev jeter, je nekaj minut ligaškega nogometa po povratku na zelenice že nabral, toda v prvi postavi tekme do sobote še ni začel. Poškodovanega Lionela Messija pred torkovo tekmo z Bayernom v polfinalu Lige prvakov ni bilo niti na klopi.

V revijalnem vzdušju na Camp Nouu je Barcelona prvič resneje zapretila šele v 14. minuti, ko je volej Thiaga Alcântare na golovi črti uspel zadržati kostariški vratar Keylor Navas. Navas je hitro postal glavni protagonist tekme v katalonski prestolnici, saj je v 17. minuti ubranil enajstmetrovko Davidu Villi, potem ko je sodnik Undiano Mallenco po prekršku nad Andrésom Iniesto mnogo prelahko pokazal na belo točko.

Navas je prebral namero Ville in ubranil njegov res šibak poskus, nato pa hitro zaprl še Cesca Fàbregasa, ki je prvi prišel do odbite žoge. V 34. minuti bi z izjemnim prostim strelom z ogromne razdalje Navasa kmalu presenetil Daniel Alves, a je bil Levantjev čuvaj mreže na mestu. Po lepi akciji je Alcântara v 40. minuti lepo pripravil strel Villi, toda Asturijec je z volejem zadel enega izmed branilcev kluba iz Valencie, Navas pa mu je odlično ubranil še en poskus.

Tito aktiviral Xavija, Pedra in Sáncheza

Levante je izvrstno začel drugi polčas in bi moral tudi povesti, ko je mrežo Víctorja Valdésa že v enem prvih napadov zatresel Robert Acquafresca, a je stranski sodnik nepravilno označil prepovedan položaj nekdanjega soigralca Reneja Krhina pri Interju in Bologni. V iskanju zmagovitega zadetka je Tito Vilanova namesto nerazpoloženega Inieste v igro dobrih 30 minut pred koncem poslal Xavija Hernándeza.

Tudi prihod Xavija, kasneje pa še Pedra Rodrígueza in Alexisa Sáncheza, letargičnih Kataloncev ni prebudil iz polsna, medtem ko je Levante, povsem zadovoljen s prihajajočo točko na Camp Nouu, redno pretil iz protinapadov. V 82. minuti je po dolgem času v priložnost spet prišel Villa, ki pa je podajo Sáncheza z ugodnega položaja poslal preko gola.

Odrešitev je prišla dve minuti kasneje, ko je Sánchez, ki se očitno še kako dobro "čuti" s Fàbregasom, v kazenskem prostoru našel nekdanjega kapetana Arsenala, ki je žogo z natančnim strelom podal tik ob vratnico za težko pričakovanih 1:0. Vroče je bilo prav do zadnjih sekund, ko je v kazenski prostor za zadnji kot na tekmi prišel tudi gostujoči vratar, a je Valdés uspel posredovati, sicer bi z glavo proti njegovim vratom verjetno ustrelil prav izvrstni Kostaričan.

Španska liga, 32. kolo:

Mallorca : Rayo Vallecano 1:1 (1:1)
Alfaro (11); Piti (5)

Granada : Valladolid 1:1 (0:0)
El Arabi (73); Ebert (59)

Real Madrid : Real Betis 3:1 (1:0)
Özil (45, 90), Benzema (57); Molina (73/11-m)

Barcelona : Levante 1:0 (0:0)
Fàbregas (84)
Villa (Barcelona) je v 17. minuti zapravil enajstmetrovko.

Valencia : Málaga 5:1 (4:1)
Parejo (25), Soldado (28, 30/11-m), Canales (31), Banega (56); Baptista (45)

Getafe : Espanyol 0:2 (0:1)
Verdu (37), Stuani (73)
RK: Borja (52/Geta), Fernandez (72/Geta)

Deportivo La Coruña : Athletic Bilbao 1:1 (1:1)
Gama (38); Llorente (44)
RK: Iturraspe (81/Bilbao)

Osasuna : Real Sociedad 0:0 (0:0)

Sevilla : Atlético Madrid 0:1 (0:0)
Falcao (76)

Ponedeljek ob 22.00:
Celta Vigo - Real Zaragoza

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.